Mala Milica, jedino srpsko dete u Prizrenu, uručila cveće PRINCU ČARLSU! (FOTO)

Na kraju posete princ Čarls je obišao malu crkvu Sv. Georgija iz 15. veka, zadužbinu porodice Runović, koja je u pogromu 2004. godine zapaljena

  • 20

Britanski princ Čarls i vojvotkinja od Kornvela posetili su u Prizrenu saborni hram Svetog Đorđa, a tom prilikom je britanskom prestolonasledniku buket cveća uručila Milica Đordević, jedino srpsko dete u Prizrenu, saopštila je eparhija Raško-prizrenska.

Prinčevski par su dočekali episkop Raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, zajedno sa sveštenstvom, učenicima Bogoslovije u Prizrenu i vernicima.

Princ Čarls posetio srpsku crkvu i Srbe povratnike u Prizrenu (FOTO)

Po ulasku u hram Vladika Teodosije obratio se britanskom prestolonasledniku pozdravnom besedom u kojoj je govorio o značaju kosovsko-metohijskih svetinja, stradanju koje je crkva sa svojim narodom prošla proteklih godina, ali i o obnovi porušenog i posebno vaskrsenju Prizrenske bogoslovije.

Princ od Velsa posetio Komandu NATO snaga na Kosovu (FOTO)

Foto: Fejsbuk / Sava Janjić Foto: Fejsbuk / Sava Janjić

Princ Čarls se srdačno pozdravio sa bogoslovcima koji su mu otpevali tropar Vaskrsenju Hristovom na srpskom i engleskom jeziku.

Vladika Teodosije i otac Sava su potom princu od Velsa pokazali malu izložbu fotografija koje prikazuju razaranja u martovskom pogromu 2004. godine kao i obnovu svetinja i kuća koja je potom usledila.

ČARLS I KAMILA NA KOSOVU: Princ dobio orden Rugove, pa položio cveće na spomenik NESTALIMA!

Vladika se posebno zahvalio britanskoj vladi na pomoći u obnovi kuća za povratnike.

“Uvaženom gostu objašnjeno je da 16 godina nakon završetka oružanog sukoba 200.000 Srba ne može da se vrati na Kosovo i Metohiju i da je u Prizrenu od predratnih 8.000 Srba sada ostalo da živi samo dvadesetak, vecinom starijih lica, navedeno je u saopštenju.

Foto: Tanjug/Ap Foto: Tanjug/Ap

Princ Čarls se zadržao u kratkom razgovoru sa grupom povratnika, koji su izrazili čvrstu želju da ostanu da žive u svom rodnom gradu i pored tragedije koju su prošli 2004. godine, kada su sve srpske crkve i kuće u Prizrenu bile zapaljene.

Na kraju posete princ Čarls je obišao malu crkvu Sv. Georgija iz 15. veka, zadužbinu porodice Runović, koja je u pogromu 2004. godine zapaljena.

Foto: Tanjug/Ap Foto: Tanjug/Ap

Posebno interesovanje izrazio je za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u drevnim prizrenskim crkvama koje su radili grčki, srpski i italijanski restauratori.

U znak sećanja na posetu, vladika Teodosije je princu Čarlsu uručio luksuznu monografiju manastira Visoki Dečani na engleskom jeziku dodavši nekoliko reči o najvećim svetinjama SPC na Kosovu i Metohiji, koje su zbog svog značaja uvrštene u svetsku kulturnu baštinu Unesko.

Foto: Tanjug/Ap Foto: Tanjug/Ap

Episkop Teodosije i otac Sava su izrazili nadu da će srpska pravoslavna baština na Kosovu i Metohiji, sa svojim istorijskim i kulturnim identitetom, biti adekvatno zaštićena odgovarajućim međunarodnim garancijama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nindza

    20. mart 2016 | 11:54

    Pogledajte samo prepariranog decka,sada predsednicu samozvanog Kosova republjik?! Kako saoseca bol Srbske dece.Neka zna Kosovo i Metohija zauvek SRBIJA!!!

  • Herceg

    20. mart 2016 | 14:44

    I sta sad??? Uradice sve da ovo dijete i ostane jedino tu. Cini mi se da se dobro sijecam na cijoj strani je bio,osjetio sam na svojoj kozi. Sve ovo je farsa tkz. "pomirenja" i EU vrijednosti.....samo neki vrijede vise a neki jos vise.

  • Broj Jedan

    20. mart 2016 | 14:41

    masone,tebe i tvoj nato pozdravlja jedna druga Milica, Milica Rakic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA