40 GODINA ZATVORA ZA RADOVANA! Evo kako je izgledalo IZRICANJE PRESUDE KARADŽIĆU u Hagu! (VIDEO)

- Osuđeni ste na 40 godina zatvora - rekao je glavni sudija pretresnog veća Haškog tribunala i tom rečenicom završen je pretres

Haški tribunal izrekao je prvostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću povodom optužbi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Karadžić presudu sudskog veća kojim presedava sudija O-Gon Kvon, sluša u sudnici, pošto se nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

BIO JE ZLOČIN U SREBRENICI - ZA RAT U BOSNI KRIVI SU STRANCI! Radovan Karadžić otvorio dušu pred izricanje PRESUDE u Hagu

Nema dovoljno dokaza da je počinjen genocid u opštinama Bratunac, Prejdor, Vlasenica, Zvornik, Sanski most, Foča i Ključ.

15:40 - Radovan Karadžić je osuđen za najteža krivična dela u Međunarodnom krivičnom pravu. U olakšavajuće okolnosti uzet je u obzir i sporazum Karadžića i Ričarda Holbruka. Iz razloga iznetih u zasedanju utvrđeno je da niste krivi po tački 1 GENOCID, a da ste krivi po tački 2, 3, 4 ISTREBLJENJE, 5 UBISTVO, 6, 7 DEPORTACIJA, 8, 9 ŠIRENJE TERORA, 10 i po tački 11 - rekao je sudija.

- Osuđeni ste na 40 godina zatvora - rekao je on.

15:17 - Veće Haškog tribunala ocenilo je da Radovan Karadžić kriv za uzimanje osoblja Ujedinjenih nacija kao talaca, jer je podsticao i odobravao njihovu otmicu.

- Optuženi snosi pojedinačnu komandu odgovornost za krivično delo uzimanje talaca kao kršenje zakona i običaja rata", rekao je u nastavku čitanja presude sudija O Gon Kvon. Usledilo je čitanje tačke optužnice koja se bavi zločinima u Srebrenici.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

15:01 - U nastavku čitanja presude Radovanu Karadžiću, po optužbama za zločine u Sarajevu, predsednik sudskog veća Haškog tribunala tribunala O Gon Kvon rekao je da veće smatra da je optuženi kriv za zločine u Sarajevu.

- Optuženi je kriv za ubistva, napade na civile i teror - rekao je sudija.

Sudsko veće, kako je dodao smatra da je Karadžić podržavao i odobravao granatiranje Sarajeva i snajperske napade na civile.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Optužen je koristio snaperske napade i teror kao pritisak na rukovordstvo bosanskih muslimana i međunardnu zajdnicu zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva - rekao je on.

14:39 - "Civili u Sarajevu su ubijani dok su išli po vodu, pucano je po deci"

- Od kraja maja 1991. do oktobra 95. civilno stanovništvo je bilo izloženo granatiranju i snajperskom delovanju. Jedinice su držale položaje na brdima. Sa svojih položaja namerno su puvali po civilima iz snajpera, uključujući i gađanje tramvaja. To je bilo svakodnevno, nesmanjenim intenzitetom. Sarajevski civili bili su gađani snajperom kad su išli po vodu, vozili se po gradu, pucano je po deci, kad su se vraćala iz škole, dok su vozile bicikl... - reklo je Veće.

14:25 - Veće se nije uverilo da je u tim opštinama postojala genocidna namera kod optuženog za uništenje bošnjačkih Hrvata i Muslimana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako su naveli, postojala je namera da se delimično unište grupe Muslimana i Hrvata, ali nema dovoljno dokaza iz kojih se može zakljutiti da je u tim opštinama počinjen genocid.

14:20 - "Srpske snage su počinile ubistvo i zločine protiv čovečnosti"

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Žrtve su ubijane u masovnim pogubljenima, takođe su i streljane u zatočeništvu, u drugim slučajevima umirale su žrtve kao posledica teških premlaćivanja. Za 26 incidenata u optužnici dokazano je ubijanje masovnih razmera. Birane su žrtve na osnovu identiteta, odnosno muslimane i hrvate. Shoidno tome, veće zaključuje da su pripadnici srpskih snaga počinili ubistvo, istrebljenje, deportaciju, prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti", rekao je sudija O-Gon Kvon.

14:15 - "Zatvorenicima je nedostajalo i vode i hrane"

- Zatvorenicima je nedostajalo vode i hrane, mučenje i premlaćivanje bilo je uobičajeno. Bosanski muslimani i hrvati bili su potvrdgnuti i silovanjima i  drugim delima, čime su im nanesene teške patnje, duševne i fizičke. Bili su korišćeni kao živi štit. Nakon proterivanja, imovinu su oduzimale vlasti bosankih srba. U mnogim opštinama, srpske snage su sprovele uništavanje imovine, više džamija, katoličkih crkava, u Bratuncu, Foči, Novom gradu, Prijedoru, između ostalih", rekao je predesavajući.

14:10 - Više od 330 hiljada stranica je u dokumentu koje je pratilo suđenje Radovanu Karadžiću - rekao je presedavajući suda u uvodu čitanja presude.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

14:00 - Počelo izricanje presude. Pored Karadžića tu su i njegovi pravni zastupnici u sudnici.

13.20 - Na Palama gde živi porodica Radovana Karadžića danas pusto, a prolaznici su rekli da je prvi predsednik Republike Srpske nevin, ali da očekuju da će ipak biti osuđen.

Serbia Karadzic

13:00 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas onima koji presudu Radovanu Karadžiću misle da iskoriste za političke ili bilo koje napade na Republiku Srpsku da Srbija to ne sme, ne može i neće da dozvoli.

NE VERUJEM DA SE RADOVAN KAJE ZA ZLOČINE! Biljana Plavšić SUMNJA u pokajanje Karadžića pred Haškim tribunalom

Foto: Wikimedia/ICTY staff, Milena Đorđević Foto: Wikimedia/ICTY staff, Milena Đorđević

- Srbija ima obavezu da vodi računa i o svom narodu izvan granica Srbije. Upozoravam one koji misle da današnju presudu protiv nekadašnjeg predsednik Republike Srpske iskoriste za politički ili bilo koji napad na Republiku Srpsku, da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom to ne sme, ne može i neće da dozvoli - istakao je Vučić na centralnoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana sećanja u Varvarinu.

12:40 - Majke Srebrenice koje se nalaze u Hagu za N1 rekle su da očekuju da presuda bude pravedna i sprovedena do kraja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

12:30 - Uhapšena Florens Artman!

Bivša portparolka Haškog tribunala uhapšena je ispred zgrade suda gde je došla da isprati izricanje presude Radovanu Karadžiću, preneli su strani mediji.

Foto: sense-agency.com Foto: sense-agency.com

11:56 - Više od 150 žrtava, oko 200 novinara i više od 50 predstavnika država i članova diplomatskog kora prisustvovaće izricanju presude Radovanu Karadžiću. Objavi presude, kako je najavljeno iz Haškog tribunala, prisustvovaće i više od 100 predstavnika akademske zajednice, istraživača i predstavnika organizacija civilnog društva, a sav raspoloživi prostor u zgradi Međunarodnog suda i okolini je u potpunosti popunjen.

Kako bi primio što je više moguće posetilaca, Međunarodni sud koristi sav raspoloživi prostor u sopstvenoj zgradi, kao i dodatni prostor u obližnjem konferencijskom centru World Forum. Ceo prostor oko zgrade Međunarodnog suda je danas blokiran, a pristup kontroliše holandska policija, piše BN.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

11:44 - Svetski mediji o presudi Karadžiću: "Ovo je najvažnije suđenje za ratne zločine od Drugog svetskog rata"

Vest o izricanju presude Radovanu Karadžiću nalazi se na naslovnim stranama svih svetskih medija. Većina njih najavila je osuđujuću presudu, a BBC suđenje Karadžiću za ratne zločine naziva "najvažnijim od Drugog svetskog rata"

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

11: 29 - Zbog izricanja presude podignute mere bezbednosti u Republici Srpskoj

- Donošenje presude Karadžiću može izazvati odredjene emocije ili okupljanja građana, koje uvek može da preraste u neke incidentne situacije. Zbog toga smo pojačali mere bezbednosti - rekao je direktor policije RS Gojko Vasić. On je za ATV rekao da u Banjaluci nisu najavljena okupljanja građana.

Karadžić je nakon višegodišenjg bekstva i skrivanja pod lažnim identitetom "doktora Dabića", uhapšen 18. jula 2008. godine, i nedelju dana kasnije iz Beograda je izručen Tribunalu u Hagu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

11:08 - Predstavnici organizacije žrtava stigli u Hag

Interesovanje za izricanje presude Radovanu Karadžiću je veliko. U Hag su danas stigli i predstavnici organizacija žrtava iz cele Bosne i Hercegovine, piše sarajevsko Oslobođenje. U Hag su juče stigli i predstavnici Vlade i drugih nevladinih organizacija Republike Srpske.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Suđenje mu je počelo zvanično u oktobru 2009. godine, a završeno je 2014. Tokom suđenja zvanično se branio sam bez advokata, ali uz pomoć stručnog pravnog tima.

Na današnju presudu i Karadžić i tužilaštvo haškog tribunala imaće pravo da ulože žalbu.

Optužnicom Haškog tužilaštva Karadžić se tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zlocine pocinjene prema muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima - nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

U dve tačke je optužen za genocid, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Optužbe protiv Karadžića sažete su i usredsređenje na etničko čišćenje u BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u isto vreme, uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, i na genocid u Srebrenici u julu 1995.

Ta krivična dela su, pored genocida, u pet tacaka kvalifikovana kao zločini protiv covecnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Broj opština u kojima su počinjena krivična dela je 27.

Karadžić je optužnicom - zajedno sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem - označen kao ključni učesnik u zajedničkom zlocinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno uklanjanje, putem zločina, Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim širom BiH, navodi se u optužnici.

Pored VRS, u tom poduhvatu učestvovale su JNA/Vojska Jugoslavije, MUP Srbije i srpske paravojne snage.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Kao "dodatne zločinacke poduhvate" Karadžica i Mladica, tužioci navode "širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva preko kampanje snajperisanja i granatiranja", zatim "eliminisanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice" i "uzimanje za taoce osoblja Ujedinjenih nacija".

- U tom sudu sam video sve i svašta. Samo pravdu nisam. Ako kazna bude manja od doživotne biću iznenađen - kaže advokat Toma Fila.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Brat Radovana Karadžića Luka kaže da će prilikom izricanja presude biti u sudnici i da se plaši najgoreg.

- Očekujem da čujem "nije kriv" po svim tačkama optužnice, ali istovremeno se plašim i najgoreg - kaže Luka Karadžić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cupko

    24. mart 2016 | 09:36

    Radovan Karadzic nije kriv i to je jedina istina,za mene i sve casne Srbe on je legenda i prvi evropski borac u 20 veku protiv islamskog terorizma.

  • Dana

    24. mart 2016 | 08:54

    Najlakse je Srbe razapinjati na kolac, ali eto im sada njihovi sticenici pa neka im prave vatromet svaki drugi dan

  • aleksandar

    24. mart 2016 | 09:35

    Velika sramota za Srbiju. Svoje heroje sama poslala u Hag. Treba sve koji su ucestvovali u tome kazniti. Jedan je vec i kaznjen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA