TUZLANSKA KOLONA: Dvadeset godina bez kazne

Iz kolone JNA, koja se 15. maja 1992. povlačila iz Tuzle, iz zasede ubijeno najmanje 50 vojnika JNA, a ranjeno 44. Starešina MUP-a BiH Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora, ali je tu odluku poništio Apelacioni sud

  • 0

Danas se navršava tačno 20 godina od napada na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. povlačila iz Tuzle,  a u kojem je iz zasede ubijeno najmanje 50 vojnika JNA, a ranjeno 44.

Pomen žrtvama održan je danas šetnjom Brčanskom maltom, gde je oko 200 građana prošetalo noseći sveće i bele ruže.

Šetnja i verski obred obavljen na mestu stradanja protekli su mirno, uz pojačano policijsko obezbeđenje, javili su banjalučki mediji.

Zločin "tuzlanska kolona" je izvršen 12 dana posle sličnog napada u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u kojem su "zelene beretke", "patriotska liga" i "teritorijalna odbrana BiH" ubile 42 pripadnika JNA.

Haški tribunal je u slučaju "tuzlanska kolona", za četiri osobe dao oznaku "A", što znači da je na osnovu dostavljenih dokaza utvrđeno da postoji krivično delo ratnog zločina i dovoljno dokaza da se te osobe procesuiraju.

Međutim, Tužilaštvo BiH je decembra 2009. prekinulo istragu protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju "tuzlanska kolona".

Starešina MUP-a BiH Ilija Jurišić je za ratni zločin u Tuzli prvostepenom odlukom Okružnog suda u Beogradu, septembra 2009, osuđen na 12 godina zatvora, a 2010. je tu odluku poništio Apelacioni sud pa je u toku novo suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu.

Jurišić je prvostepenom presudom u Okružnom sudu bio proglašen krivim zbog upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe. On se tereti je da je kao starešina MUP-a i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, po naredbi nadređenog oficira, bošnjačko-hrvatskim jedinicama naredio napad na kolonu JNA koja se mirno povlačila iz tog grada.

(Tanjug / Foto: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA