SRBIJA ĆE POŠTOVATI PRINCIPE SOLIDARNOSTI I BIĆE DEO REŠENJA! Vučić o izbegličkoj krizi (FOTO)

Srbija će u izbegličkoj krizi dati sve od sebe da bude deo sveobuhvatnog rešenja, ukoliko ga bude bilo, istakao je predsednik Vlade Aleksandar Vučić

  • 87

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je  da je izbeglička kriza samo odložena, a nikako rešena.

Ovo je najveća izbeglička kriza od Drugog svestkog rata, uzdrmala je temelje EU, pokazala je da između zemalja Unije caruje egoizam, a ne solidarnost", rekao je Vučić na konferenciji "Sistem azila i migracija": Izbeglička kriza i reformski procesi"

SAMO DA NE BUDE MRTVIH: Izbeglice se vraćaju OPASNIJOJ alternativi pošto je Balkanska ruta zatvorena

Kriza je, rekao je Vučić, pokazala i kako se i sve druge zemlje koje ne pripadaju EU odnose prema izbeglicama, kako funkcioniše vladavina prava i kako se poštuju principi.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Srbija će, rekao je, dati sve od sebe da bude deo sveobuhvatnog rešenja, ukoliko ga bude bilo.

"Ako ne bude zajedničkog evropskog rešenja, ponašaćemo se kao ljudi i poštovaćemo principe solidarnosti", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je u Srbiju prošle godine ušlo 651.000 migranata, a od početka ove - 100.000 ljudi, koji su bili registrovani i pružena im je nega, smeštaj i zaštita. Premijer je rekao da izbeglička kriza nije bila "velika tema" iz više razloga, između ostalog i zbog toga što Srbija nije želela da stiče političke poene, ni unutra, ni spolja, što su radile mnoge druge zemlje, pre svega zemlje EU.

"Naš odnos je bio prirodan, ljudski, normalan i racionalan i ne mislim da zbog toga treba da budemo pohvaljeni mi, nego zemlje koje su primale izbeglice za stalno", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

On je naveo da Srbija nije bogata zemlja i da je to ključan razlog zbog kojeg migranti nisu želeli da ostanu na teritoriji naše zmelje, ali je dodao da se nada da će neki od njih ostati i da će Srbija postati njihova otadžbina.

Premijer je istakao da je ponosan na Srbiju što, i kada je bilo najteže, niko nije mislio o podizanju ograda i žica.

"Srbija to neće da radi ni u budućnosti. U srpskom stavu se oko toga ništa ni za jotu nije promenilo", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je izbeglička kriza trenutno samo odložena, a nikako rešena, zbog svih problema u Pakistanu, Avganistanu, Siriji i da će u budućnosti morat ida se radi na drugačijim mehanizmima, da se stvaraju društva koja će imati više tolerancije, jer samo društva koja su spremna na inkluziju mogu da opstanu.

Premijer, koji je i lider SNS, je rekao da, ako se dogodi da stranka koju vodi posle izbora bude u vladi, zakon o izbeglicama neće biti usvojen bez saglasnosti civilnog društva.

Konferenciji, u organizaciji Grupe 484 u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava i Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku, i podršku Ambasade Norveške, prisustvuje više od 100 predstavnika državnih institucija nadležnih za pitanja migracija i azila, međuanrodnih i domaćih organizacija civilnog društva.

( Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikic

    30. mart 2016 | 12:00

    Srbija je najvise uradila za izbeglice vreme je da i druge zemlje koje nisu ucestvovale prihvate odgovornost

  • Jale

    30. mart 2016 | 12:01

    Srbije je jedna od retkih zemalja koja se veoma humano ponela ka izbeglickoj krizi.

  • Milan

    30. mart 2016 | 12:11

    Srbija je uvk bila solidarna zemlja. Iskreno se nadam da ce se uskoro pronaci resenje za migranstku krizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA