186

VUČIĆ O ZLOČINIMA I ŽRTVAMA: Šta je primereno i ko sanja osvetu

- Osnovni cilj, jedan od tri, koja je sebi postavio Haški tribunal, a to je pomirenje naroda na prostoru bivše Jugoslavije, nije ostvaren, a danas su emocije i sentimenti u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj lošiji nego 1995. godine - izjavio je Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić
Printskrin: B92

Premijer Aleksandar Vučić tvrdi da bi povratak u prošlost, na ponovno junačenje i sukobe bio katastrofa za Srbiju i da on ne želi da bude predsednik vlade koja bi morala da sarađuje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

On je, gostujući na TV B92, konstatovao da ekstremizam jača u svim zemljama Zapadnog Balkana, što, uveren je, nije dobra vest. Pored Vučića u emisiji gostuju i Nataša Kandić, iz Fonda za humanitarno pravo i Dejan Anastasijević, novinar Vremena.

Ta vrsta ekstremnih stavova postoji i u Evropi, primetio je, a neke vlade preuzimaju deo politika tih grupa kako bi sebe zaštitile od pritisaka.

VUČIĆ PORUČIO HRVATSKIM POLITIČARIMA: Bavite se svojom zemljom, Srbiju ostavite na miru

- Bez obzira na promene u raspoloženju, ja ne želim da pravim kompromise sa takvim idejama. Reč je o politici koja bi najskuplje koštala Srbiju - uveren je Vučić.

Printskrin: B92

Printskrin: B92

On je rekao i da mu je posao kao premijeru da brine o sadašnjosti i budućnosti i da ga ne interesuje fotelja predsednika vlade u budućnosti ako bi morao da dođe do nje sa protagonistima nestabilnosti u regionu.

NOVI HRVATSKI ULTIMATUM SRBIJI: Ako hoćete u EU, morate da ispunite i ova dva uslova (VIDEO)

- Dugo smo se borili da Srbija bude sidro stabilnosti u regionu, podigli smo ugled zemlje u svetu. Ne smemo dopustiti da to bude srušeno preko noći - rekao je on.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je dodao da je zadovoljan što je danas Fiskalni savet pohvalio vladu za ekonomske uspehe.

VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU KOSOVU: Pucajte u mene ako sam vam ja kriv, poručio premijer teroristima koji su bacili bombu ispred hale

- Posle svega toga da se vraćamo i ponovo junačimo i bijemo, to je za Srbiju katastrofa - poručio je Vučić primetivši da su vesti o postavljanju kamena temeljaca fabrika, vesti kojima treba da se posvetimo, a ne da se vraćamo u prošlost.

Vučić je istakao da od suseda traži poštovanje srpskih žrtava, isto onoliko koliko Srbija poštuje njihove žrtve.

- Predložio bih to pre svega Bošnjacima, sa kojima imamo problem u odnosu. Nisam hteo da sa njima razgovaram o pravnim posledicama već da gledamo da li možemo zajedno o budućnosti, da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, a Bosna i Hercegovina da poštuje Republiku Srpsku - rekao je on.

- Kao što sam ja bio u stanju da odem i pognem glavu u Srebrenici, neophodno je da pred ocem Jorgića, koji ne može da nađe svog sina, oni pognu glavu - poručio je Vučić.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

U Hrvatskoj, dodao je, ostaje pitanje Oluje, koje je, prema njegovim rečima, najveće etničko čišćenje na tlu savremene Evrope.

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA DIREKTORIMA SVETSKE BANKE: Čeka nas program REFORMI u regionu!

- Tražimo poštovanje naših žrtava. Poštujemo hrvatske žrtve i želimo isto poštovanje da vidimo prema srpskim žrtvama - naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da je prošla već 21 godina od Dejtonskog sporazuma, od okončanja Oluje i Bljeska, a da je situacija, što se emocija tiče u regionu, mnogo lošija.

- Ništa nismo postigli, svi smo se međusobno pomalo lagali, kada je Evropa tražila uslikali bismo se, rekli lepu reč, a situacija je lošija - rekao je Vučić.

VUČIĆ pozvao građane da razmisle žele li STABILNOST ili POVRATAK u davno prošlo vreme

Kako je naveo, više je tu politike, nego prava, suprotno od onoga što je rekla gospođa Nataša Kandić, ocenio je Vučić izjavu osnivačice Fonda za humanitarno pravo.

Jer, kako je pojasnio, ne može se reći da su samo presude Gotovini i Perišiću bile političke, a ne po pravu, kako je Kandić ocenila, ali je dovoljan i taj jedan slučaj pa da se kaže da je u Haškom sudu bilo više politike nego prava.

Printskrin: B92

Printskrin: B92

- Pogledajte slučajeve Orića i Haradinaja. Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Glođanu. Imate žive svedoke za zločine nad Srbima, svedoke za direktne zločine Orića i ništa. Oslobođen je, vodi se postupak u BiH, izvesno je da taj postupak neće biti okončan ili neće biti okončan pravosnažnom presudom - naveo je Vučić.

Istakao je i da je pred Haškim tribunalom osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, šest Bošnjaka, ali je dodao i da ne želi da kaže da među Srbima nije bilo zločinaca.

VUČIĆ NA MITINGU U ZUBINOM POTOKU: Neka je prosto SRBIMA KOJI SU BACILI BOMBU!

- Kada pogledate brojke, iz njih shvatate šta je bila uloga Haškog tribunala... ne kažem da nije bilo zločinaca među Srbima i osuđujem svakoga ko je bio zločinac i vlada je hapsila sve koji su osumnjičeni bili za zločine - rekao je Vučić.

Kako je rekao, nije siguran da treba da deli packe ni Šešelju ni drugome, ali pita se:

- Ako je pravo u pitanju, kako svi znaju da ova presuda neće opstati, da će biti preinačena u drugom stepenu?

Premijer se nije složio s Dejanom Anastasijevićem, koji je rekao da cilj Tribunala nije pomirenje, već pravda.

- Niko nije tražio da Tribunal pomiri Radovana Karadžića i Aliju Izetbegovića ili Orića i Lukića, već je smisao da se narodi razumeju i gledaju u budućnost, a to tribunal nije ispunio, kao što nisu ni političke elite, ni EU, ni SAD - primetio je Vučić, ocenivši da je Tribunal služio za nametanje nečijih političkih interesa, a ne pravde.

Foto: Marko Todorović, b92.net

Foto: Marko Todorović, b92.net

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, povodom najava Hrvatske da će uslovljavati put Srbije u EU, da postoje neke stvari koje nije moguće uraditi, te poručio da, za razliku od te susedne zemlje, može garantovati da fašizam niko u Srbiji neće slaviti.

- Neki uslovi su nemogući. To je malo komplikovanije pitanje. Traže da obezbedimo mesto jednom hrvatskom poslaniku u Skupštini. To ni po brojevima nije moguće. I, nakon najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, u Hrvatskoj, koja je dvostruko manja, imamo četiri puta više Srba nego što je Hrvata u Srbiji -  objasnio je Vučić.

TERORISTIČKI NAPAD NA KOSOVU: BAČENA BOMBA na halu u kojoj je danas trebalo da govori ALEKSANDAR VUČIĆ!

On je kazao da se starao da Hrvati u Srbiji ostvare sva prava, i da se tako zalagao da dobiju hrvatske udžbenike, te na vladi rekao da je spreman da iz sopstvenog džepa plati knjige za dve škole.

- Nemam problem sa svim pravima, ali nemojte da pravite poistovećivanje sa onim što nije moguće - poručio je Vučić.

Što se tiče zahteva o izmeni zakona o gonjenju za ratne zločine i van Srbije on je objasnio da se ni dan danas ne zna koji su Srbi sve optuženi, navodeći kao primer generala Ðukića, koji je uhapšen u Crnoj Gori i izručen Hrvatskoj na osnovu neke tajne optužnice.

VUČIĆ SUTRA NA KOSOVU I METOHIJI: Ujutru u 8 sati premijer u Trepči

Na drugoj strani, prema njegovim rečima Srbija je bila spremna da Veljka Marića preda Hrvatskoj, kako bi u toj zemlji odslužio kaznu, ali da to nije naišlo ni na prijateljsku pažnju, ni odobravanje Zagreba.

On je rekao da Hrvatska može da pravi probleme na putu Srbije u EU, ali da postoje stvari koje naša država ne može da učini, ne može da dozvoli da neko nipodaštava Srbiju.

VUČIĆ pozvao građane da razmisle žele li STABILNOST ili POVRATAK u davno prošlo vreme

Istovremeno, kako je rekao, u centru Zagreba šetaju crnokošuljaši, dali su zvaničnu dozvolu za tu šetnju, što, primetio je, u Srbiji nije moguće.

Vučić je istakao da želi dobre odnose sa Hrvatskom i da, ako bude dobio poverenje na izborima, ima nameru da pozove predsednika i potpredsednika hrvatske vlade na razgovore o budućnosti.

- Odnos između Hrvata, Srba, Bošnjaka i Albanaca moraju biti usmeren na budućnost - podvukao je premijer dodajući da samo zajedno i boljim odnosima u regionu možemo da napredujemo.

(Telegraf.rs)

 

Tagovi: Aleksandar Vučić, Ekstremizam, Predsednik Vlade Srbije, region, Srbija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (186)
Poređaj komentare:
 • P
  Pfffff

  I Vucic i Tadic su isli da se poklone bosnjackim zrtvama... i neka su, tako i treba. Ali sad je red na Bosnjake i Hrvate da se poklone nasim zrtvama. Bojim se da se to nikad nece desiti.

 • C
  CROX

  A dobro....vidjet ćemo kako će realnost izgledat!

 • A
  Adnan

  BL...koji si ti dril prosao,i Gebels bi zaplakao,nad hronologijom opisanih desavanja.Srpski svat je stradao nakon sto mi je amidzina 4-a familija ubijena u Bijeljini.A ne znam je li prije doslo do procvata cetnickog ili ustaskog pokreta.Vi se dogovorite.

Priština odrešila kesu za "Vojsku Kosova": Detaljan plan ulaganja iz godinu u godinu za nabavku oružja

Stefanović: Boško Obradović upao u stanicu policije u Guči

Kosovski Albanci uoči praznika spremaju novi udar na srpsku ekonomiju: Ovo su detalji plana

Za koga bi bili dobri, a za koga ne: Dačić o vanrednim parlamentarnim izborima

Ponovo stvaraju OVK! Dačić o "Vojsci Kosova i očekivanjima od sednice Saveta bezbednosti UN

Haradinaj pripremio odgovor na pismo iz EU: Sutra će sve biti saopšteno u Briselu

Najnovije saopštenje KFOR-a: Naše snage su spremne da se brzo rasporede širom Kosova

Haradinaj ide na raport u Brisel: Sutra sastanak sa Mogerini

Tači ide u Specijalni sud za zločine OVK! Šveđani tvrde da mu stiže pozivnica

Američki ambasador u Prištini aplaudira Skupštini i delegaciji za pregovore sa Beogradom

Haradinaju stiglo pismo iz Brisela: EU nudi rešenje za takse - trik je u jednoj reči

Suočavanje sa Vučićem sutra u Njujorku! Hašim Tači brani odluku o formiranju "Vojske Kosova" u Ujedinjenim nacijama

Kritično u KBC Kosovska Mitrovica: Nedostaju lekovi i hrana, rad maksimalno otežan

4 hrama SPC na Kosovu postaće deo "kosovsko-albanske kulturne baštine"? Bivši ambasador Srbije u Unesku otvara oči za "intelektualni terorizam"

Američka analitičarka priznala da je tzv. Kosovo "država džihadista u srcu Evrope": Administracija SAD da obavezno podrži Srbiju

Stefanović posle usvajanja rezolucije u Prištini: Oni ne žele da razgovaraju, treba da se sete da su Srbima vadili organe, ubijali i silovali

Tači pozdravio izbor novog pregovarača u dijalogu sa Beogradom: Ljimaj nam prvo zapretio ratnom odštetom

Sednica SB UN biće otvorena za javnost: Vučić će se u ime Srbije žaliti na formiranje "Vojske Kosova"

11 meseci od ubistva Olivera Ivanovića: I dalje bez pomaka u istrazi, šta radi kosovska policija?

Posle Njujorka idem u Brisel, slavu ću provesti na sastanku sa Mogerini: Vučić o nastavku dijaloga sa Prištinom

Terorista OVK u timu Prištine za dijalog sa Beogradom! Evo koje odluke je parlament tzv. Kosova doneo

Pod nazivom "Stop krvavim košuljama - Jedan od pet miliona" u Beogradu održan protest građana i dela opozicije (FOTO)

Trampov čovek od poverenja izneo zahtev za Beograd i Prištinu: Tiče se nastavka dijaloga (FOTO)

Haradinaj pokušava da progura Nacrt za finalni dijalog Beograda i Prištine: Sledeće nedelje u Vladi tzv. Kosova predstavlja dokument

Odbojkašicama iz Lebana zabranjen ulazak na KiM: Policajci rekli da "imaju naređenje da ih zaustave"

"Zašto zbog Srbije zatvarate vrata sednice?" Rusija se usprotivila Zapadu zbog sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Iza formiranja "Vojske Kosova" stoje SAD, Nemačka i Velika Britanija! Vučić se obratio naciji: Srbija zahteva sednicu SB UN (FOTO) (VIDEO)

Čepurin i Vučić na nenajavljenom sastanku u Predsedništvu: Ruski ambasador doneo poruku iz Moskve posle formiranja "Vojske Kosova"

U kasarni koja nosi ime najvećeg teroriste, Albanci obeležili formiranje "Vojske Kosova": Srbija zahteva hitnu sednicu SB UN (FOTO) (VIDEO)

Bahtiri provocira! "Ujedinjenje Mitrovice nismo zaboravili, to je samo početak": Posle formiranja "Vojske Kosova" stižu nove zapaljive poruke

Tači već dva dana paradira u istoj uniformi: Ne može da pobegne od svoje prošlosti (FOTO)

Šamar Prištini! Ambasadori bojkotuju svečanost "Vojske Kosova"

Zaev se usprotivio Albancima: Nije vreme za "Vojsku Kosova"

Žandarmerija pod punom borbenom opremom: Pratimo situaciju na Kosovu, spremni smo za sve zadatke (FOTO)

Vučić na nepoznatoj lokaciji obišao jedinice Vojske Srbije

Haradinaj počeo da tvituje na srpskom: Pominje i Vojsku Srbije (FOTO)

Moguće da se Priština sprema za rat! Zabrinjavajuće upozorenje stiže iz Rusije

Uz zurle, talambaše i petarde, ogrnuti američkim zastavama: Albanci širom Kosova slave formiranje "vojske" (VIDEO)

Vlada Srbije najoštrije osudila formiranje "Vojske Kosova": Ova odluka je apsurd i dokaz da Priština ne poštuje ni sopstvene norme

Od OVK, preko kosovskog zaštitnog korpusa i KBS, do "vojske": Razvojni put terorizma na Kosovu

Prvi čovek "Vojske Kosova" ubijao srpske vojnike na Košarama! Ko je Rustem Beriša kog Albanci veličaju kao heroja?

Više opozicionih saveza, stranaka i pokreta potpisali zajedničke uslove za izlazak na izbore

/
<% galerijaAlt %>