VITOMIR MIHAJLOVIĆ: Položaj Roma bolji zahvaljujući VLADI SRBIJE, ali situacija je i dalje teška!

Pedrsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović je izjavio da je Dan Roma upozorenje na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine

  • 19

Srbija je ostvarila pomake kada je u pitanju položaj pripadnika romske nacionalne zajednice, ali najveći problemi sa kojima se Romi i dalje suočavaju su visoka nezaposlenost i spora integracija, izjavio je danas, na Međunarodni dan Roma, predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović.

- Ako govorimo o ostvarivanju prava Roma mislim da je Srbija u mnogome unapredila neke stvari, pre svega u oblasti obrazovanja, zakonskoj regulativi koja obuhvata prava nacionalnih manjina - rekao je Mihajlović za RTS.

Vučić: Srbija neće zaboraviti svoje rane, ali će da gleda u budućnost!

Napretku u položaju Roma doprinele su, prema njegovim rečima, određene mere Vlade Srbije, poput one o upisu studenata i učenika, uvođenja pedagoškog asistenta u osnovnim školama, koordinatora u lokalnim samoupravama i drugo.

To, kako je rekao, daje nadu da će situacija biti još bolja.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

MI ĆEMO DA RADIMO, A NE DA DRŽIMO PRIDIKE: Vučić odgovorio na pretnje iz Hrvatske!

Mihajlović kao najveće probleme Roma u Srbiji vidi visoku stopu nezaposlenosti, budući da 95 odsto Roma nije zaposleno i isto toliko koristi materijalnu pomoć, ali i sporu integraciju i to što ih nema na ključnim mestima na kojima se rešavaju njihovi problemi.

Kada je u pitanju Strategija za unapređenje Roma u Srbiji, Mihajlović kaže da je to veoma važan strateški dokument, koji je sastavni deo Akcionog plana za poglavlje 23, a da je na njemu radila ekspertska grupa u koju su po prvi put bili uključeni predstavnici Roma.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Strategija je, kako je objasnio, izgrađena na osnovu prethodne, koja je doneta 2009. i trajala do 2015. godine, a cilj je da se novom isprave svi nedostaci uočeni u prethodnom dokumentu.

Mihajlović najavljuje da će do 3. juna biti izrađen i Akcioni plan.

Nizom akcija u Srbiji će danas biti obeležen 8. april - Međunarodni dan Roma, a cilj je da se još jednom upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj te nacionalne manjine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Kao svetski Dan Roma odabran je 8. april, u spomen na datum održavanja prvog svetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu.

Datum je zvanično odabran 1990. godine, a obeležavanje tog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i kako bi se podstakle države u kojima žive da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem, delem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Foto: Wikipedia/AdiJapan Foto: Wikipedia/AdiJapan

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B.C.

    8. april 2016 | 10:17

    Motiku u ruke a ne cekati da vam drugi da.A kad izacete iz Srbije kako se ponasate i koje lazi pricate.

  • prof

    8. april 2016 | 10:31

    Rado bih se kao Srbin menjao za status Roma u Srbiji, a da ne govorimo da mi Srbi nemamo Svetski dan.

  • Vavilonac

    8. april 2016 | 10:10

    Hahaha...ma sta kazes..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA