ŠREDER I VUČIĆ SAGLASNI: Budućnost Srbije leži u EU (FOTO)

Srpska vlada treba da se obaveže na nastavak evropskog puta i u tome ima podršku Nemačke, a to je proteklih godina jasno dokazala nemačka kancelarka Angela Merkel

  • 80

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder ocenio je danas da se Srbija nalazi pred važnim odlukama i da treba da nastavi putem EU, kao i reformi, jer samo na taj način može da se socijalno pravično i ekonomski uspešno razvija.

ŠREDER STIGAO U BEOGRAD! Bivši kancelar Nemačke OČI U OČI sa Vučićem, kasnije gost na završnoj konvenciji SNS (FOTO)

U obraćanju na radnom ručku, kojem je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, Šreder je domaćim i stranim privrednicima i mladim preduzetnicima poručio da je EU potrebna Srbiji, kao što je Uniji potrebna Srbija te ponovio da budućnost Srbije nedvosmisleno leži u EU, a tako to vide i zemlje članice.

Srpska vlada treba da se obaveže na nastavak evropskog puta, a u tome, kako je naglasio, ima podršku Nemačke, koja je Srbiji pouzdan partner na putu evropskih integracija.

Šreder je istakao da je to proteklih godina jasno dokazala nemačka kancelarka Angela Merkel, ali je i podsetio da je Nemačka najveći donator sa 1,6 milijardi evra od demokratskog preokreta, više od bilo koje druge države Unije.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Srbija će, kako je naglasio, postati atraktivnija za ulaganja i investitore napretkom ka EU, a Srbija je svakako, smatra Šreder, država sa ogromnim potencijalom. Istovremeno je istakao da je veoma važno da Srbija nastavi započete reforme, ukazujući da on najbolje zna kako je to kada šef vlade mora sprovoditi reforme koje nisu popularne.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Šreder je kazao da je EU suočena sa brojnim izazovima, pre svega izbegličkom krizom, ali i da kriza evrozone nije rešena. Istovremeno je izrazio uverenje da će se krize rešiti, ali ne čekanjem, već, kao što to čini srpska vlada, samo uz energičan rad.

Što se migrantske krize tiče Šreder je pohvalio Srbiju rekavši da je, pod rukovodstvom Vučića, zemlja pokazala odgovornost, solidarnost i humanost. Bezbednost u EU mora se, primetio je, obezbediti na spoljnim granicama, a to je moguće samo tesnom saradnjom sa Turskom. Uveren je da se kriza u Siriji može rešiti samo političkim putem i kaže da međunarodna zajednica mora tešnje da sarađuje sa Rusijom.

- Rusija nam je potrebna za rešenje krize i apsolutno ima konstruktivnu ulogu, koju mora da zadrži. Nadam se da će se srediti rusko-evrospki odnosi, jer bez njih je ugrožena stabilnost u Evropi - zaključio je, uz opasku da Srbija, svojim tradicionalnim dobrim odnosima sa Moskvom, može biti most saradnje.

KO JE ALEKSANDAR VUČIĆ? Sve o premijeru što NIKADA NISTE ČULI - evo gde je ZAISTA odrastao, išao u crkvu i odakle potiče (VIDEO)

Premijer Aleksandar Vučić pozvao je bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera da pomogne Srbiji u privlačenju novih investitora iz Nemačke, cele Evrope, sa Zapada, ali i sa Istoka.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Vučić je naveo da se nada da je i Šreder video razliku u Beogradu u odnosu na prethodna dva puta kad je boravio u prestonici, i dodao da i veliki broj dizalica i građevinskih radova govori o tome da se nešto pokrenulo u prethodnom periodu.

To govore, kazao je, i zvanični podaci MMF-a, Svetske banke i drugih institucija, koji govore da je Srbija drastično da smanji deficit, da će očekivan rast ove godine biti 1,8 odsto prema prognozama MMF, a prema srpskim i do 2,2 odsto, dok će sledeće godine ići i preko tri odsto. Podsetio je i da je Srbija na biznis listi Svetske banke sa 91. napredovala na 59. mesto, i da očekuje napredak do 45. mesta.

- To je početak poboljšavanja životnog standarda ili ubrzanije približavanje evropskom životnom standardu - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da najveći broj nemačkih kompanija koje rade u Srbiji reinvestiraju u našu zemlju i zahvalio im što zapošljavanju ljude i što su zavoleli Srbiju.

Radnom ručku u Beogradu prisustvovali su i ministri finansija i privrede, predstavnici Privredne komore Srbije, kao i predstavnici nemačkih i srpskih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    21. april 2016 | 17:51

    Srbija i treba nastavi ka svom cilju.

  • Jovana

    21. april 2016 | 14:06

    Buducnost Srbije dosta zavisi od Evropske unije.

  • KoKeeeZaaa

    21. april 2016 | 18:29

    U svetu u kome smo okruzeni zemljama EU, odnosno u svetu u kome ce celokupno nase okruzenje jednog dana biti u EU, logicno je da i mi zelimo tamo da budemo, samo radi normalnog funkcionisanja, to je sve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA