≫ 

POČINJU KONSULTACIJE O VLADI: Predsednik Nikolić prvo sa Vučićem

Konsultacije Nikolića i Vučića će biti održane u 14 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike

  • 97

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obaviće sutra konsultacije povodom formiranje Vlade Srbije sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem izborne liste - „Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", koja je na aprilskim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila većinu mandata u novom sazivu parlamenta.

Mićunović predsedava prvom sednicom Narodne skupštine!

Kako je saopštila Pres služba predsednika, konsultacije će biti održane u 14 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Prema Ustavu Srbije, kandidata za predsednika Vlade parlamentu predlaže predsednik, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

SKUPŠTINA OD KRALJA I TITA, PA DO SLOBE I VUČIĆA: Evo kada su Srbi imali NAJVIŠE predstavnika u parlamentu!

U parlament je posle vanrednih parlamentarnih izbora 24. aprila ušlo sedam lista - lista oko SNS, SPS-JS, SRS, "Dosta je bilo", koalicija oko DS, koalicija Dveri-DS S, koalicija LDP-LSV-SDS i pet manjinskih lista.

Tako bi na Andrićev venac na razgovor sa šefom države u narednim danima trebalo da dođu i Ivica Dačić, Vojislav Šešelj, Saša Radulović, Bojan Pajtić, Sanda Rašković Ivić i Boško Obradović, Čedomir Jovanović, Boris Tadić, Nenad Čanak...

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema Zakonu o predsedniku, šef države je dužan da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predsednika Vlade koji može da obezbedi izbor Vlade.

Lista oko SNS ima većinu i da samostalno formira vladu, bez koalicionih partnera, ali je lider stranke Aleksandar Vučić već najavio da će SVM Ištvana Pastora sigurno biti partner.

Mediji, doduše, uveliko špekulišu da bi u vladi mogli da se nađu i druge političke opcije, poput LDP-a Čedomira Jovanovića, te procenjuju da "ima nade" i za ponovnu saradnju sa SPS Ivice Dačića, iako je Vučić je više puta rekao da ni sa kim još nije razgovarao o sastavu vlade.

Vučić o poseti predsednika NR Kine Srbiji: Želim da Ši Điping poseti Železaru

Kandidat za predsednika Vlade parlamentu iznosi program vlade i predlaže njen sastav, a parlament istovremeno glasa o programu i izboru predsednika i članova Vlade.

Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    18. maj 2016 | 12:39

    Verujem da će premijer sastaviti Vladu od stručnih i umnih ljudi koji će voditi našu zemlju sa velikim uspehom u narednom periodu

  • Fedja

    18. maj 2016 | 12:41

    I treba da se medjusobno dogovaraju.

  • tina

    18. maj 2016 | 12:42

    Vucic ce sastaviti funkcionalnu vladu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA