≫ 

KOLINDA POZVALA NIKOLIĆA NA PREGOVORE: Ne blokiramo Srbiju, insistiramo na kriterijumima

Ona je ponovila da Hrvatska ne blokira Srbiju na putu ka članstvu u EU, ali je istakla da će Zagreb nastaviti na insistiranju da Beograd ispuni i ostale kriterijume

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je danas da je pozvala predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Zagreb i Beograd sva pitanja koja Hrvatska vidi kao sporna za ulazak Srbije u EU, reše za pregovaračkim stolom.

Ona je ponovila da Hrvatska ne blokira Srbiju na putu ka članstvu u EU, ali je istakla da će Zagreb nastaviti na insistiranju da Beograd ispuni kopenhaške, madridske i ostale kriterijume.

NIKOLIĆ: Zamerili smo Hrvatskoj što je intervenisala kada je u pitanju put Srbije ka EU!

Naglasivši da je Hrvatskoj u interesu da Srbija što pre uđe u članstvo, Grabar-Kitarović je izjavila da je danas sa predsednikom Nikolićem vodila otvoren dijalog i raspravu i da ga je pozvala da Srbija i Hrvatska sva nerešena pitanja reše za pregovaračkim stolom.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Pozvala sam Nikolića da Srbija i Hrvatska sednu za sto i dogovorom rešimo pitanja oko Poglavlja 23 i da definišemo prelazne i druge mere za definisanje obaveza koje je Srbija preuzela kako bi se omogućilo otvaranje Poglavlja 23 - rekla je Grabar-Kitarović u Sarajevu, u izjavi za medije posle sastanka lidera jugoistočne Evrope u Brdo-Brioni procesu.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kitarović je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da ne želi da govori o detaljima, i da je potrebno usmeriti se na budućnost i sadašnjost, a ne na prošlost.

Ona je konstatovala da je Hrvatska poslednja koja je ušla u u članstvo EU, ali i podsetila da je prva koja je ušla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njenim rečima Hrvatska zna koliko su teške reforme koje je trebalo napraviti jer se, kako je rekla, ta država suočavala sa izazovom da misli da neko traži od nje nešto što nije bilo traženo ranije.

- Ali u konačnici, kada vidiš šta je učinjeno, Hrvatska je danas bolja zemlja, a sve što je uloženo u pristupnom procesu je u korist svih građana Hrvatske, kako većinskog naroda, tako i nacionalnih manjina - zaključila je Grabar-Kitarović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delije

    29. maj 2016 | 18:19

    Može li sastanak sa šešeljom?

  • Milojko

    29. maj 2016 | 20:48

    Na ovoj slici Taci, Izetbegovic ,Kolinda sve fašisti kao 41 opet zajedno

  • boki

    29. maj 2016 | 17:21

    Jadna je ta Evropa u kojoj hrvatska mora da insistira na kriterijumima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA