POTPISAN SPORAZUM O RAZMENI PODATAKA između Srbije i Hrvatske

Hrvatska i Srbija potpisale sporazum o razmeni podataka nacionalnih mreža sistema preciznog satelitskog pozicioniranja

  • 2

Republički Geodetski zavod saopštio je danas da su Hrvatska i Srbija potpisale sporazum o razmeni podataka nacionalnih mreža sistema preciznog satelitskog pozicioniranja.

Ugovor o saradnji u domenu razmene podataka stalnih stanica globalnog navigacionog satelitskog sistema (GNŠ) potpisali su, za Republiku Srbiju, direktor Republičkog Geodetskog zavoda Borko Drašković i, za Republiku Hrvatsku, direktor Državne geodetske uprave Danko Markovinović.

Besprizorna reakcija na demontažu koruptivnog sistema Republičkog geodetskog zavoda

Na osnovu ovog ugovora, građevinske firme, poljoprivredni proizvođači, naučne institucije, republički i organi lokalne samouprave i drugi korisnici obrađenih podataka satelitskih sistema imaće na raspolaganju podatke većeg stepena pouzdanosti pozicioniranja u graničnom području Srbije i Hrvatske.

U Srbiji podatke satelitskih sistema, koje primaju stanice globalnog navigacionog satelitskog sistema (GNŠ), obrađuje kontrolni centar AGROS mreže Republičkog geodetskog zavoda.

Taj centar sad će obrađivati i podatke koje primaju stanice Valpovo i Županja u Hrvatskoj. Zauzvrat će kontrolni centar CROPOS mreže Državne geodetske uprave preuzimati podatke sa stanica u Somboru i Šidu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

AGROS mreža je Aktivna geodetska referentna osnova Srbije koju čini 30 stalno operativnih referentnih stanica koje su raspoređene na čitavoj teritoriji Republike Srbije na međusobnom rastojanju od oko 70 km. Te stanice primaju podatke sa satelitskih sistema. Distribucija obrađenih podataka vrši se iz kontrolnog centra koji se nalazi u sedištu Republičkog geodetskog zavoda.

Korisnici AGROS-a na raspolaganju imaju servise za preciznu navigaciju i automatsko upravljanje građevinskim i poljoprivrednim mašinama.

Direktor RGZ-a Borko Drašković primio delegaciju Evropske Unije

Ovakvom optimizacijom proizvodnih procesa omogućene su uštede u ljudskim resursima i redukcija troškova goriva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    2. jun 2016 | 12:54

    Vidi ovo. Satelitski sistemi. Pa nema satelita u orbiti. I dalje sve funkcionishe preko predajnika i antena. Priche o satelitima je izmishljotina. Naj veca laz je GPS koji navodno pokriva 13 satelita. Malo njih zna da GPS podrzavaju predajnici koji de nalaze na zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA