NOVA IMENA U SKUPŠTINI: U klupe sedaju Lazanski, Habjanović Đurović, Borković, Obradović...

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se, ukoliko neko od poslanika kojima su dodeljeni mandati preuzmu funkciju u vladi ili nekom drugom državnom organu, njihovi mandati dodeljuju prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi, kome nije bio dodeljen mandat - pripadniku iste političke stranke

  • 85

U 11. sazivu republičkog parlamenta, koji će biti konstituisan sutra, poslaničke klupe "grejaće" parlamentarci sa dugogodišnjim radnim stažom, ali i neke nove snage, poput književnice Ljiljane Habjanović Đurović, novinara Miroslava Lazanskog i Jasmine Karanac, operske pevačice Jadranke Jovanović, teniskog trenera Bogdana Obradovića, automobiliste Dušana Borkovića.

Pri kraju formiranje poslaničkih klubova, SNS predvodi Martinović, SPS i LDP još bez odluke

Mandati su poslanicima dodeljeni po redosledu na listi, te je poslanički mandat dobio i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, prvi na listi koalicije okupljene oko SNS, koja je na izborima osvojila 131 mandat.

Međutim, njegov poslanički angažman će biti kratkoročan, jer se zbog preuzimanja premijerske funkcije ubrzo može očekivati njegova ostavka na poslaničko mesto. To će najverovatnije biti slučaj sa još nekoliko poslanika, koji će preuzeti funkcije u budućoj vladi i drugim državnim organima.

Zakon o izboru narodnih poslanika predviđa da se, ukoliko neko od poslanika kojima su dodeljeni mandati preuzmu funkciju u vladi ili nekom drugom državnom organu, njihovi mandati dodeljuju prvom sledećem kandidatu na izbornoj listi, kome nije bio dodeljen mandat - pripadniku iste političke stranke.

Boje naprednjaka u novom sazivu "braniće" i Maja Gojković, za koju je mandar Vučić najavio da će i dalje rukovoditi parlamentom, kao i njeni stranačke kolege Goran Knežević, Aleksandra Tomić, Aleksandra Ðurovic, Marija Obradović, Veroljub Arsić, Marijan Rističević, Miodrag Linta, Igor Bečić i drugi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mandati su dodeljeni i poslanicima drugih stranaka sa liste koju je predvodila SNS - lideru PUPS-a Milanu Krkobabiću, Dubravki Filipovski, Miroslavu Markićeviću iz NS, Miloradu Mijatoviću, Muameru Bačevcu, Vladimiru Marinkoviću iz SDPS, Žiki Gojkoviću i Aleksandru Čotriću iz SPO.

(VIDEO) PRAVAC NA POPRAVNI: Srpski POSLANICI PALI NA TESTU iz istorije parlamentarizma

Kada je u pitanju koalicija SPS-JS, mandat su dobili lideri stranaka Ivica Dačić i Dragan Marković Palma, Slavica Ðukić Dejanović, Aleksandar Antić, Žarko Obradović, Dijana Vukomanović, Petar Petrović, Snežana Bogosavljević-Bošković, Ivan Karić, Branko Ružić, Milutin Mrkonjić, Dušan Bajatović, Novica i Ivica Tončev, Titov unuk Josip Broz.

Radikale će, pored ostalih, zastupati lider SRS Vojislav Šešelj, Nemanja Šarović, Milorad Mirčić, Zoran Krasić, Vjerica Radeta, Milovan Bojić.

Stavove koalicije okupljene oko DS braniće lider Bojan Pajtić, funkcioneri Dragoljub Mićunović, Nataša Vučković, Goran Ješić, Balša Božović, Veroljub Stevanović, Zoran Živković, Dušan Petrović, a pokreta "Dosta je bilo" lider Saša Radulović, profesor FPN Dušan Pavlović, Aleksandar Stevanović i drugi.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U poslaničkim klupama biće i lideri koalicije Dveri-DS S Boško Obradović i Sanda Raškovic Ivić, a sa te liste, pored ostalih, još i Dejan Škulic, Miladin Ševarlic, Ðorde Vukadinović, dok su, kada je u pitanju koalicija LDP-SDS-LSV, mandati dodeljeni Nenadu Čanku, Čedomiru Jovanoviću, Nadi Lazić, Marku Ðurišicu, Nataši Mićić, Goranu Bogdanoviću, Nenadu Miliću.

Mandate su dobili i Muamer Zukorlić, Sulejman Ugljanin i Enis Imamović iz SDA Sandžaka, Fatmir Hasani iz Partije za demokratsko delovanje, Goran Čabradi iz Zelene stranke.

Na prvoj sednici, do izbora predsednika, predsedava najstariji poslanik, dok mu u radu pomaže po jedan, najmlađi poslanik sa četiri izborne liste koje su dobile največi broj mandata i generalni sekretar parlamenta. Shodno tome, za stolom predsedavajućeg na konstitutivnoj sednici sedeće poslanik Dragoljub Mićunović, rođen 1930. godine, izabran na listi DS-a.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Među najmlađima koji bi mogli da mu pomažu u vođenju sednice su inženjeri saobraćaja Ivana Nikolić sa Uba i Ognjen Pantović iz Beograda, oboje sa liste SNS, rođeni 1989. godine, kao i diplomirani politikolog Stefana Miladinović iz Beograda i ekonomista Marija Jevdić iz Kraljeva, rođene 1981. godine, a izabrane na listi SPS-JS.

Najmlađa na listi SRS-a je apsolvent ekonomije Aleksandra Belačić sa Novog Beograda, rođena 1986. godine, dok je među demokratama najmlađi ekonomista Radoslav Milojičić iz Smederevske Palanke, rođen 1984. godine.

Među poslanicima "Dosta je bilo" najmlađi je vođa programerskog tima Miloš Bošković iz Niša, rođen 1985. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    2. jun 2016 | 18:29

    SNS je ojacao svoje redove, tu su novi mladi poslanici puni energije i ambicije da se dokazu, ali i neka nova imena koja su se profesionalno vec potvrdila. Sve obecava podizanje kvaliteta rada parlamenta.

  • jovita

    2. jun 2016 | 20:30

    pa sns je pocela sa reformama od sebe samih i potpuno su u pravu daj primer u svojoj kuci da bi te ostali postovali i cenili a neki i sledili tvoj primer

  • Nikola

    2. jun 2016 | 19:57

    Neki novi ljudi će nadam se u novom sazivu skupštine doneti nove ideje,energiju i uneti malo živosti u raspravama,pre svega mislim na podmladak SNS-a koji je najbrojniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA