Povratak otpisanih

Telegraf.rs istražuje ko se sve vraćao u srpsku politiku u poslednjih 20 godina

  • 8

Najava povratka u politički život bivšeg srpskog premijera Zorana Živkovića nije prvi takav primer u Srbiji, iako je malo onih koji su se odlučili na politički kambek. Telegraf.rs vas podseća na nekoliko političara kojima je zajedničko to što su bili u političkom vrhu, potom su odlučili da se penzionišu, a onda i da se ponovo aktiviraju.

Milan Panić: Od srpskog bicikla do američkih ```zelembaća``, i nazad

Američki biznismen srpskog porekla i prvi predsednik vlade Savezne Republike Jugoslavije Milan Panić vratio se u novembru prošle godine na političku scenu Srbije. Bio je specijalni gost Ujedinjenih regiona Srbije na promotivnom skupu u Beogradskoj areni, a vrlo verovatno će se i zvanično uključiti u predizbornu kampanju Dinkićeve stranke.

Vrhunac političke karijere Panić je doživeo u maju 1992. izborom na mesto premijera SRJ, i to na predlog Slobodana Miloševića, ali je s te funkcije smenjen samo sedam meseci kasnije. Smena je usledila neposredno posle poraza na izborima za predsednika Srbije u decembru 1992. kada je osvojio milion glasova manje od Miloševića. Tada se povukao iz aktivnog političkog života i vratio u SAD, uz još jednu kratku političku epizodu 1998, kada je učestvovao u osnivanju opozicionog Saveza za promene.

Petar Škundrić: Socijalistički dinosaurus

Jedan je od osnivača i prvi generalni sekretar Socijalističke partije Srbije. Posle prvih višestranačkih izbora 1990. odbio je predlog predsednika SPS Slobodana Miloševića da bude premijer. U oktobru 1992. napustio je stranačke funkcije, a na političku scenu vratio se 2006. kada se pojavio kao protivkandidat Ivici Dačiću za predsednika socijalista.

Sada je član Glavnog odbora stranke, a do prošlogodišnje rekonstrukcije Vlade obavljao je funkciju ministra za energetiku.

Ivan Stambolić: Brutalno ubistvo

Ivan Stambolić je u januaru 1986. postao predsednik SR Srbije, a svom prijatelju sa studija Slobodanu Miloševiću pružio je odlučujuću podršku prilikom izbora novog predsednika Predsedništva CK SK Srbije. Milošević se u proleće 1987. otvoreno sukobio sa Stambolićem, koji je posle ogromnog pritiska štampe i političke javnosti u decembru 1987. podneo ostavku i povukao se iz političkog života.

Nestao je 25. avgusta 2000. godine, nepunih mesec dana pre istorijskih izbora na kojima je Milošević doživeo poraz. Stambolić je kidnapovan u Košutnjaku, nedaleko od restorana ``Golf``. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 28. marta 2003. Тadašnji ministar policije Dušan Mihajlović saopštio je da je istraga utvrdila da je motiv ubistva bio politički, kako bi Stambolić bio uklonjen kao mogući kandidat na predsedničkim izborima 2000. godine.

(Nikola Kojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA