Pretnje po bezbednost Tadića, Dačića, Veljovića i patrijarha su realne!

Službe bezbednosti proveravaju priču o mogućem atentatu na predsednika Srbije, ali i ministra i direktora policije, kao i patrijarha Irineja. Dragan Šutanovac tvrdi da su visoki funkcioneri maksimalno obezbeđeni

  • 0

Srpske službe bezbednosti najozbiljnije su shvatile pretnje atentatom koje su u poslednje vreme dobili Boris Tadić, Ivica Dačić, Milorad Veljović i patrijarh Irinej!

Iako još nema zvanične potvrde da je na mobilni telefon jednog službenika MUP stigla dojava o pripremi likvidacije predsednika Srbije, ministra i direktora policije, kao i patrijarha, priča je shvaćena veoma ozbiljno.

- Predsednik Tadić juče nije želeo da reaguje, baš kao ni Dačić i Veljović. Međutim, službe uveliko rade na proveri te informacije, a pojačano je i obezbeđenje svih koji su u ovom neprijatnom kontekstu pomenuti - saznaje telegraf.rs.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac tvrdi da su svi oni koji rade na zaštiti visokih funkcionera maksimalno angažovani. Šutanovac veruje da su te ličnosti zaštićene u toj meri da mogu normalno da rade i funkcionišu.

- Vojno-bezbednosna agencija i Vojna policija u saradnji s MUP-om Srbije i BIA izrađuju plan bezbednosti i analiziraju stanje bezbednosti. Budite sigurni da rade profesionalno na način na koji je to neophodno - poručuje Šutanovac.

Državni sekretar u Ministarstvu prvade Slobodan Homen, gostujući na TV B92, osvrnuo se na slučaj “dojave o pripremi atentata”, ali i na slučaj ``Borik``. Homen navodi da bezbednosne službe u istrazi oko pronalaska oružja i eksplozivnih naprava u banjalučkoj hali imaju zadatak da dođu do operativnih podataka o tome šta se dešavalo:

- Važno je da istražni organi utvrde odakle potiču ekspoloziv i oružje i da se napravi plan zaštite osoba iz državnog vrha i svakoga ko je izložen pretnjama kriminalaca u čemu najvažniju ulogu imaju naše bezbednosne službe.

Upravo te službe ne žele da im se ponove događaji od pre skoro osam godina, kada je kod Beogradske arene pokušan atentat na Zorana Đinđića, a taj događaj predstavljen kao saobraćajna nesreća. Tek nakon ubistva premijera otkriveno je da su pripadnici zemunskog kriminalnog klana još tada pokušali da ga ubiju.

Kako je juče objavio Blic, SMS koji je u petak primio jedan funkcioner MUP sadržaо je ``upozoravajuću poruku da je na predsednika Srbije planiran atentat, u kome je trebalo da stradaju i vrh policije i partijarh``. U SMS-u se navodi da će ``atentat biti manje spektakularan od onog koji je planiran u Sportskoj dvorani Borik u Banjaluci``. Poruka je stigla iz mreže jednog od srpskih operatera.

U prethodnih 8 godina, koliko je predsednik Srbije, ovo je treći put da je ugrožena bezbednost Borisa Tadića. Krajem 2004. na Topčiderskoj zvezdi tadašnji službenik američke ambasade Miroslav Cimpl odbio da se skloni iz trake u kojoj se pod signalizacijom kretala kolona u kojoj je bio predsednik Tadić. Očešao se sa jednim od vozila iz njegove pratnje. Kasnije je priznao da je te noći popio 10 čaša viskija, a u zatvoru je proveo 20 dana. U maju 2009. policija je uspela da razoruža Dragana Marića koji je nameravao da aktivira ručnu bombu u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu. Marić je u zatvoru odležao 25 meseci.

Tadićevo obezbeđenje ima nekoliko takozvanih prstenova, a u poslednjem se nalaze pripadnici elitne specijalne jedinice ``Kobre``, koja pripada Vojsci Srbije.

(telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA