Zapad ima poverenje u Vučića, neće biti posledica zbog otkazivanja posete Briselu i Vašingtonu, tvrdi stručnjak za Balkan

Zapad ima poverenja u Vučića, tako da Srbija neće trpeti posledice zbog otkazivanja poseta

  • 8

Stručnjak za Balkan sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker Lindzi, ne očekuje posledice po Srbiju zbog otkazivanja važnih poseta Briselu i Vašingtonu premijera Srbije Aleksandra Vučića, te ističe da zapad ima poverenja u premijera Srbije.

VUČIĆ počasni gost PRVOG DIREKTNOG LETA do Njujorka

On je za Blic rekao da ne veruje u zavere da iza otkazivanja poseta stoji neka trenutna netrpeljivost izmedu Zapada i srpskog premijera.

- Svakako da postoje stvari oko kojih zapad izražava zabrinutost kada je Srbija u pitanju, ali ono što je sigurno jeste da imaju poverenje u srpskog premijera i da im nikako ne ide u prilog da urušavaju vlast u Srbiji, ne vidim nijedan razuman razlog za to - naglasio je Ker Lindzi.

On je dodao da je zapadu neophodna stabilnost na ovim prostorima, pored svih tenzija koje trenutno postoje u Evropi i naglasio neke krupnije posledice ne očekuje zbog otkazanih poseta Briselu i Vašingtonu.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Možda budu neke sitne reakcije manje bitnih zvaničnika, ali svakako ne nešto što bi moglo da ugrozi odnose - kaže Lindzi.

On napominje da njega više iznenaduje to što premijer i dalje nije formirao vladu, a da otkazivanje poseta visokim zvaničnicima danas nije retkost i da je - siguran da će zapadni lideri popuniti termin Aleksandra Vučića.

- Ono što iznenaduje jeste da Vučić i dalje nije formirao vladu s tako čistom većinom. U zemljama EU to se uradi za nedelju dana, a on vladu nema ni posle šest nedelja. Tako da je moguće sasvim da je to razlog otkazivanja poseta - dodaje on.

Komentarišuci napise pojedinih medija u Srbiji da zapad stoji iza protesta u Savamali ili iza optužbi o izbornoj krađi, Ker Lindzi kaže da je u pitanju spinovanje.

VUČIĆ: Hvala predsedniku što mi je poverio mandat, ja sam danas najponosniji čovek!

- Novinari moraju biti oprezni šta pišu, oni su ti koji stvaraju zavere i uvlače u um ljudi takve priče, pa na kraju krajeva, i samog premijera. Sigurno je da postoje NVO koje mogu biti umešane u proteste u Savamali a koje finansira EU, ali to svakako nema veze s urušavanjem vlasti -naglasio je Ker Lindzi.

On je dodao da EU finansira mnoge NVO i da je EU takođe zabrinuta za nezavisnost medija u Srbiji, ali ne na tom nivou da bi dovodila u pitanje poziciju Aleksandra Vučića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    14. jun 2016 | 15:19

    Svi imaju poverenja u Vucica a njegov narod.......??????

  • Op tvrc

    14. jun 2016 | 21:36

    Mi nemamo poverenja u licemerni zapad, dokazali ste sta nam zelite od 90 god do sad...ubijanja, razaranja, uslovljavljanja i naravno ponizavanja uz otimanje K i M..

  • Bogdan

    14. jun 2016 | 22:09

    E, ako ti tako kažeš...!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA