≫ 

Ruf: Zadovoljni smo postignutim rezultatima, Srbiji na raspolaganju još 147 miliona evra od MMF-a

Sa Vladom Srbije o mogućem povećanju plata u javnom sektoru i penzija MMF će razgovarati krajem godine, kada dođe na red razgovor o budžetu za 2017. godinu

  • 10

Šef Misije MMF za Srbiju Džejms Ruf izjavio je danas da je nakon ove posete postignut dogovor na nivou tima vezano za četvrtu i petu reviziju aranžmana, i dodao da je zbog dobrih rezultata, MMF podigao procenu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu sa 1,8 na 2,5 odsto BDP-a.

DRUGI PUT U DVA MESECA MMF PODIGAO PROGNOZU: BDP raste na 2,5 odsto!

- Sa tehničkom vladom i Narodnom bankom Srbije imali smo dobre razgovore i postignut je dogovor na nivou tima za politike koje su neophodne da se realizuju da bi se završile četvrta i peta revizija aranžmana - rekao je Ruf na zajedničkoj završnoj konferenciji u Vladi Srbije.

Ovaj sporazum, objasnio je, još podleže potvrdi od strane nove vlade, kao i završetka aktivnosti na dogovorenim strukturnim merama. Takođe, ukazao je, očekuje se i potvrda ocene od strane borda direktora MMF-a.

Ruf je pohvalio rad Vlade, rekavši da je napravljen značajan napredak u odnosu na ono gde se Srbija nalazila pre godinu ili dve.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ono što su sada ključni izazovi jeste da se obezbedi da ovi rezultati budu trajni i održivi, da se rast nastavi i to na višem nivou, da fiskalni napredak bude trajan i održiv, kako bi došlo do značajnog smanjenja duga - istakao je Ruf.

RUF NAKON SASTANKA U NBS: Zadovoljan sam rezultatima razgovora

- Nadamo se da će do kraja avgusta to biti završeno - izjavio je Ruf.

Vučić: Vlada će biti formirana za desetak dana, učinićemo sve za opstanak Fijata u Srbiji

On je naveo da je MMF bio zadovoljan postignutim rezultatima i zato je ta institucija podigla procenu rasta Srbiji sa 1,8 na 2,5 odsto BDP-a za 2016.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Dobri fiskalni rezultati iz 2015. godine se, kako ocenjuje, "nastavljaju i u 2016. i svi kvantitativni ciljevi izvršenja u okviru programa za kraj marta su realizovani, a većina u značajnoj meri i prebačena".

Šef MMF oduševljen reformama u Srbiji, tvrdi ministar Sertić

- Pod uslovom da se do kraja godine nastavi bolja naplata prihoda i racionalno izvršenje budžetskih rashoda, u 2016. godini deficit bi trebalo da opadne na oko 2,5 procenata BDP-a, u poređenju sa prvobitnim ciljem od 4,0 odsto BDP-a, čime bi bila zabeležena još jedna godina fiskalnih rezultata koji su značajno bolji od projektovanih - dodao je Ruf.

Džejms Ruf je saopštio da će okončanjem četvrte i pete revizije stand-by aranžmana (SBA) iz predostrožnosti, Srbija imati na raspolaganju dodatnih oko 147 miliona evra, ali da je Vlada najavila da ne namerava da povlači sredstva.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Misija MMF-a je vodila konstruktivne razgovore sa tehničkom vladom na celu sa mandatarom Aleksandrom Vučićem i postigla sporazum na nivou tima sa vlastima o politikama potrebnim da bi se okončale četvrta i peta revizija SBA - naveo je Ruf u saopštenju povodom završetka posete Misije MMF-a Beogradu.

VUČIĆ: Javlja mi se Džejms Ruf u SVIM OBLAČIĆIMA, ne spavam zbog njega!

Sa Vladom Srbije o mogućem povećanju plata u javnom sektoru i penzija MMF će razgovarati krajem godine, kada dođe na red razgovor o budžetu za 2017. godinu, pa Ruf ističe da povećanje plata i penzija nije bilo u fokusu razgovora koji su prilikom ove posete vođeni u Beogradu.

ŠEF MISIJE MMF: Nema uslova za povećanje plata i penzija

- Ovo je sredina 2016. godine i jasno je da plate i penzije u ovoj godini treba da ostanu na istom nivou. Trenutno ne projektujemo povećanje zarada za 2016. godinu. Tu temu ćemo razmotriti ponovo kada budemo došli krajem godine da razgovaramo o budžetu za 2017. godinu - objasnio je Ruf.

Vučić: Prelomni trenutak za oporavak domaće privrede

Odgovarajući na pitanje da li je bilo razgovora sa vlastima Srbije o povećanju cene struje, Ruf je objasnio da ne dogovara MMF taj konkretnan potez, već o tome vlada mora da razgovara sa Svetskom bankom koja je stručna.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Sa vlastima u Srbiji razgovaramo o energetskom sektoru i restrukturiranju EPS-a, a cena struje je pitanje o kojem bi vlada morala da se konsultuje sa Svetskom bankom, koja je ekspert za oblast - rekao je Ruf na zajedničkoj završnoj konferenciji u Vladi Srbije.

Ruf je ukazao da su tokom dužeg niza godina neefikasna i neodrživa preduzeća predstavljala prepreku rasta i dovodila do problema u fiskalnoj oblasti. Konstatovao je da je bilo mnogo napretka u toj oblasti, ali da je ostalo još mnogo teških poslova koji treba da se urade, posebno u energetici i rudarstvu.

- Na kraju, jedini način da se očuvaju radna mesta u tim preduzećima jeste da se sprovede restruktuiranje da bi se obezbedila održivost na komercijalnoj osnovi - podvukao je Ruf.

U finansijskom sektoru Ruf je konstatovao da je puno urađeno na njegovom jačanju.

- U narednom periodu program će se fokusirati na dve oblasti – reforma državnih finansijskih institucija i nastavak rada na realizaciji strategije za rešavanje problematičnih kredita, gde sa zadovoljstvom mogu reći da je visok nivo problematičnih kredita počeo da opada. To je još jedan znak koji ukazuje na uspešnost programa - rekao je on.

VUČIĆ IMA DOBRE VESTI: Fiskalni rezulati su dobri, sledeća procena MMF-a biće već na 2,3 odsto

Najavljena smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru Vlada Srbija je do sada sprovela na zadovoljavajućem nivou, izjavio je Ruf, ističući da je cilj efikasniji javni sektor i bolje usluge. On je objasnio da program vlade sa MMF-om predviđa dalje smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali i istakao da u ovoj oblasti ne bi trebalo u fokusu da budu brojke, već poboljšanje kvaliteta javnog sektora i njegovih usluga.

Misija MMF, koju je predvodio Ruf, boravila je u poseti Beograd u periodu od 9. do 21. juna radi razgovora o četvrtoj i petoj reviziji stand-by aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    21. jun 2016 | 16:20

    Mi smo prave ovce , treba nas izgleda jos vise razbiti i zaduziti, nikada se necemo ovih zelenasa otarasiti , nista nam ne dopire do mozga ! Ima li kraja ovom jadu od ekonomije ?

  • Imenjak

    21. jun 2016 | 18:57

    Verujem da je mmf zadovoljan al dal su gradjani zadovoljni ove patnje

  • GR-ĆU

    21. jun 2016 | 18:24

    Vratite im i terajte ih odavde.Treba otkačiti mmf i svetsku banku i napredak će doći sam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA