Ključno da Srbija NASTAVI REFORME posle Bregzita! (VIDEO)

Bez obzira da li će proces proširenja biti usporen potrebno je nastaviti reforme

  • 4

Rezultati referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije mogli bi dovesti do usporavanja procesa proširenja EU, jer će države članice pažnju usmeriti unutar EU, ali je uprkos tome ključno da Srbija nastavi reforme kako bi dostigla evropske standarde, poručili su učesnici panela “Šta možemo da očekujemo po otvaranju poglavlja 24”.

Viši pravni savetnik u Misiji OEBS u Srbiji Mauricio Salustro rekao je da je Evropska unija do sada imala politiku proširenja, ali da bi sada, zbog odluke britanskih građana, mogla da razmotri i politiku sužavanja.

- Neko u Briselu bi trebalo detaljno da razmišlja zašto se to dogodilo. Možda je to rezultat pogrešnih odluka, jer obično u životu žanjemo ono što smo sejali - rekao je Salustro

Salustro smatra da eventualno usporavanje procesa proširenja nije uvek loša stvar, jer to, kako smatra, može da ima i pozitivne aspekte.

Kako je objasnio domaće institucije su nekad sklone da “samo štikliraju” tačku po tačku, a da ne razmišljaju o suštinskoj reformi zakonodavstva.

Šefica regionalnog odeljenja za vladavinu prava na Zapadnom Balkanu iz ambasade Kraljevine Holandije Oni Jalink smatra da je suviše rano govoriti o posledicama odluke građana Velike Britanije, ali je dodala da je za Holandiju, kada je reč o evrointegracijama Srbije, ključno da se nastave reforme u oblasti vladavine prava.

- Reforme u oblasti vladavine prava u Srbiji ostaće u fokusu Holandije. Te reforme su najteže, ali su ključne jer postavljaju temelj demokratije i demokratije koja se traži u Evropskoj uniji - rekla je Jalink.

(UŽIVO) POLITIČKI ZEMLJOTRES VEKA: Velika Britanija je izašla iz Evropske unije, premijer dao ostavku! (FOTO)

Ona je naglasila i da je važno, bez obzira da li će proces proširenja biti usporen, nastaviti reforme.

- One jesu važne za proces pristupanja, ali su važne i za tranziciju Srbije ka demokratiji - naglasila je Jalink.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić istakla je da izlazak Britanije iz EU znači ulazak Srbije u veoma drugačiju EU, jer će se zemlje članice i institucije EU u sledećem periodu okrenuti sebi.

Prema njenim rečima rezultati referenduma poslužiće da se zamisle političari ne samo Velike Britanije, već i drugih država kako bi videli zašto je došlo do njih.

Kako je dodala za ostanak u EU glasali su mladi i oni koji žive u veliki centrima i gradovima, dok su za izlazak bili oni koji žive u ruralnom području.

- Oni koji su se osetili marginalizovano izrazili su nepoverenje u institucije i to će imati efekat na druge države članice, i pokrenuti lidere u članicama da se bave debatom kod kuće kako bi ih ubedili da treba da ostanu u EU.

Stojanović Gajić je ocenila da će proces proširenja EU biti usporen, da će biti još temeljnije preispitivanje svakog napretka Srbije, kako bi se domaćim biračima objasnilo da se ne pušta bilo ko već samo oni spremni.

Foto: printskrin RTS Foto: printskrin RTS

- Ali okvir , procedura i novac za našu podršku je i dalje na snazi i sve refome koje smo krenuli ima ko da podrži - ocenila je Stojanović Gajić.

Šef misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard istakao je da je Srbija važan partner unutar evropske bezbednosne zajednice i da iskustvo OEBS-a u mnogim opštinama širom Srbije, posebno na projektu borbe protiv nasilja u porodici, pokazuje da je podsticanje građana da aktivno učestvuju u konstruktivnom dijalogu o bezbednosnim pitanjima ključna za uspešno sprovođenje reformi.

PANIKA U BRITANIJI: Funta vrtoglavo pada zbog izlaska iz EU, Britanci se boje EKONOMSKE KRIZE

- Srbija treba da podstiče otvorenu komunikaciju i razmenjivanje informacija između građana i MUP-a - rekao je Burkhard.

On je dodao da je pokazatelji efikasnosti policije odsustvo kriminala i nereda, a ne akcije policije u kojim se suočavaju sa kriminalom kao posledicom.

- Ako želimo da u preoces reforme polciije da uključimo i civilno stanovništvo, neopohodno je promvisati sveobuhatnu raspravu - rekao je Burkhard.

On je dodao da je "Vodič kroz saradnju o unutrašnjim poslovima u Evropskoj uniji”, koji je danas u Mikser hausu predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku, veoma važan u tom smislu jer pruža detaljne informacije o saradnji evropskih država u oblasti unutrašnjih poslova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borovo

    24. jun 2016 | 14:36

    Dragi moji,,budite sigurni da ce nas pre Rusija odbraniti a Kina nahraniti...Od Evropejaca mrka kapa...okrecimo brod za istok dok jod nije kasno...videcete ubrzo...

  • Jea

    24. jun 2016 | 12:54

    Svom snagom u propast!

  • Pera

    24. jun 2016 | 14:31

    OPET NEKI PARAZIT NAM SOLI PAMET. NAPIŠI JEDANPUT ŠTA ZNAČE I KOJE SU REFORME. DAL DA PREĐEMO U BILJOJEDE ILI VODOZEMCE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA