DIGNUTA RAMPA SRBIJI ZA POGLAVLJA: Vučić potvrdio 19. jul, Merkelova čestitala (FOTO)

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da je Srbija dobila zeleno svetlo za poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena 19. jula

U Parizu je danas dignuta rampa Srbiji za otvaranje poglavlja, odnosno dalji nastavak evrointegracija, javlja izveštač Tanjuga sa Samita Zapadni Balkan - EU, koji se održava u francuskoj prestonici.

SRBIJA DOBILA ZELENO SVETLO: Otvaranje poglavlja - 19. JULA!

Posle zvanične potvrde da je i Hrvatska dala saglasnost na otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije o članstvu sa EU, gotovo da nema više dileme da će se to, kako je Tanjug ranije danas javio iz diplomatskih izvora, i dogoditi najverovatnije 19. jula, na marginama dvodnevnog sastanka Saveta ministra spoljnih poslova EU u Briselu.

Predsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da je Srbija dobila zeleno svetlo za poglavlja 23 i 24, koja će biti otvorena 19. jula.

Vučić je novinarima posle Samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu rekao da Srbija sada sa većim optimizmom gleda u budućnost, da je ostalo još mnogo toga da se uradi, ali da veruje da će Srbija imati podršku EU i da će i sama taj posao da uradi.

- Nemačka kancelarka Angela Merkel je čestitala Srbiji i zamolila sve da podržavaju Srbiju na evropskom putu, a ne da je ometaju - rekao je Vučić, oceniviši današnji sastanak kao dobar, te primetivši da su drugi bili optimističniji od njega, a da je on bio realističan.

Foto: Tanjug/TWITTER Foto: Tanjug/TWITTER

Vest o hrvatskoj saglasnosti stigla je, naime, iz Pariza, a obelodanio ju je evropski komesar za proširenje Johanes Han na svom Tviter nalogu. U međuvremenu je nemačka kancelarka Angela Merkel, na početku Samita , čestitala srpskom premijeru na zelenom svetlu za otvaranje poglavlja. Ona je, kako je preneo RTS po nezvaničnim izvorima, pozvala sve da podrže Srbiju na njenom evropskom putu.

Iz Pariza je stigla i vest tokom dana da je i Britanija otklonila svoje "tehničke" rezerve prema davanju saglasnosti na otvaranje dva poglavlja sa Srbijom.

Premijer Vučić ranije danas je "prognozirao" takav ishod, rekavši da "ne bi isključio" mogućnost da se danas, u neformalnim razgovorima sa predstavnicima Hrvatske i sa evropskim zvanicnicima, reši problem blokiranja otvaranja poglavlja 23 i 24. On je uoči odlaska u Pariz rekao u Beogradu da će o ovom pitanju razgovarati sa nemačkom kancelarkom i evropskim zvaničnicima, tačnije da će tražiti da čuje razloge blokadi, budući da je Srbija učinila sve što je do nje.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE/ OGNJEN STEVANOVIC

Inače, u Briselu su poglavlja 23 i 24 ponovo sutra na dnevnom redu, na sastanku radne grupe Saveta zaduženog za proširenje i zemlje u procesu pristupnih pregovora.

Prema najavama iz Londona, očekuje se da će ovoga puta Velika Britanija dati svoju zvaničnu saglasnost na otvaranje poglavlja koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Slovačka je najavila da očekuje da će tokom narednih šest meseci njenog predsedavanja Unijom Srbija napredovati i otvoriti više poglavlja u pristupnim pregovorima

Treći sastanak šefova država i vlada Zapadnog Balkana i EU počeo je danas popodne u Jelisejskoj palati u Parizu, javlja izveštač Tanjuga iz Pariza.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Na ulazu u Palatu zvanice i učesnike je dočekivao predsedavajući Samita, šef francuske države Fransoa Oland, a prvi su stigli hrvatski premijer Tihomir Orešković i austrijski kancelar Kristijan Kern.

Oland je takođe srdačno dočekao šefa srpske vlade Aleksandra Vučića, koji je među prvima pristigao u Jelisejsku palatu.

Poslednja je na skup došla nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je pre dve godine inicirala takozvani Berlinski proces, u okviru kojeg se svake godine, na leto, premijeri zemalja Zapadnog Balkana i više članica EU sastaju kako bi razmatrali pospešivanje regionalne saradnje i evropskih integracija.

VUČIĆ SE SASTAO SA LIDEROM SVETSKE BANKE I EDIJEM RAMOM: Evo o čemu su razgovarali (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/Zoran Mirković Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Na kraju današnjeg samita biće potpisan i sporazum o uspostavljanju regionalne kancelarije za mlade, što bi trebalo da doprinese razmeni i upoznavanju, kao i boljem razumevanju mladih u regionu. Uspostavljanju te kancelarije "kumovao" je premijer Vučić, budući da je reč o njegovom predlogu, a ideju je prihvatio premijer Albanije Edi Rama.

Ova inicijativa je predata kao zajednički predlog na prethodnom samitu u Beču, da bi sada bio potpisan i sporazum.

U okviru Samita su tokom prepodneva održani biznis forum i forum civilnog društva, na kojima su, u tim oblastima, razmatrane mogućnosti pospešivanja saradnje među zemljama regiona.

Vučić na Samitu lidera zapadnog Balkana i EU

Komesar EU za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanes Han objavio je na Tviteru da je u Parizu danas imao dobar bilateralni sastanak sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, "u dobrom raspoloženju u vezi sa evropskom budućnošću Srbije".

Han je na društvenoj mreži objavio i zajedničku fotografiju sa Vučićem, koju je i srpski premijer postavio na svom tviter nalogu, uz poruku "Sa evropskim komesarom Johanesom Hanom o evropskom putu Srbije".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    5. jul 2016 | 12:55

    Svaka cast premijeru Vucicu koji je zasluzio kod Merkelove da ga podrza kada nas neko blokira!

  • sandra

    5. jul 2016 | 12:50

    Taj datum je tako blizu i ja sam jako srecna i ponosna kao i narod koji je izabrao pemijera da nas vodi ka putu u EU.....sada samo jos malo da budemo strpljivi,ali zaista svaka cast na pregovorima i rezulatima

  • kata

    5. jul 2016 | 12:44

    Srecan nam 19. jul, dan D za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA