Lunaček: Politika proširenja od velikog značaja za zemlje zapadnog Balkana

Lunaček smatra da je veoma bitno da se u procesu proširenja poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, slobode medija i osnovnih tema, što pre otvore za zemlje regiona

  • 0

Podsticanje politike širenja je u interesu država zapadnog Balkana i EU, a Samit u Parizu treba da podstakne ovaj proces u pravom trenutku, ocenila je u ponedeljak u Parizu potpredsednica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček.

VUČIĆ: Srbija i Hrvatska imaju različite poglede na prošlost, razgovarajmo o budućnosti; ne postoje problemi sa BiH

- Samit u Parizu se održava u pravo vreme, jer je Bregzitom prouzrokovana nesigurnost u vezi procesa proširenja, koju može da umanji ovaj skup, pre nego što antievropsko raspoloženje u vezi Velike Britanije bude izazvalo nedoumice u zemljama zapadnog Balkana - naglasila je ona na forumu civilnog društva.

Pre svega projekat razmene mladih, kao i proširenje Erasmus plus programa na region treba da se primene što pre i podstaknu proces pomirenja i upoznavanja, ukazala je Lunaček.

Lideri zapadnog Balkana osnovali regionalnu Kancelariju za mlade

Ona je rekla da smatra da je veoma bitno da se u procesu proširenja poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, slobode medija i osnovnih tema, što pre otvore za zemlje regiona.

Foto: Wikimedia/Flickr/Franz Johann Morgenbesser Foto: Wikimedia/Flickr/Franz Johann Morgenbesser

Lunaček je ukazala na značaj uloge civilnog društva, rekavši da bi forum civilnog društva trebalo nastaviti i na četvrtom Samitu, čiji je domaćin Italija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA