PALA ODLUKA: Izložba o STEPINCU ne protivi se pravilima Evropskog parlamenta

U pismu koje je potpisao šef kabineta Markus Vinkler, stoji da je zadatak istoričara da se spore oko mogućnosti kolaboracije Stepinca sa ustaškim pokretom tokom Drugog svetskog rata

Izložba o hrvatskog kardinalu Alojziju Stepincu koja je nedavno organizovana u Evropskom parlamentu nije bila protivna pravilima te institucije i nije izazvala nemire unutar nje, tvrde u kabinetu predsednika EP Martina Šulca.

Evropski parlament ISTRAŽUJE SLUČAJ IZLOŽBE O STEPINCU!

U pismu, dostavljenom i Tanjugu, ambasadi Srbije u Briselu, koje je potpisao šef kabineta Markus Vinkler, stoji da je zadatak istoričara da se spore oko mogućnosti kolaboracije Stepinca sa ustaškim pokretom tokom Drugog svetskog rata.

OPOZVANI ŠEF MISIJE PRI EU NAPRAVIO OZBILJAN PROPUST, tvrdi Ivica Dačić

- Nedavna burna istorija na zapadnom Balkanu u drugoj polovini 20. veka je primer da su uspomene, dalje podsticane nasilnim raspadom Jugoslavije i pratećim etničkim ratovima devedesetih, razumljivo još uvek sveže - navodi se u pismu i dodaje da je kardinal Stepinac "bez sumnje bio bio hrvatski nacionalista", ali i da ga je papa Jovan Pavle Drugi 1998. proglasio blaženim.

Zadatak istoričara je da se spore oko mogućnosti njegove kolaboracije sa ustaškim pokretom tokom Drugog svetskog rata. Izložba u Parlamentu, premda postavljena u širem istorijskom kontekstu, više se fokusirala na kardinalovu teologiju i izjave sa ciljem njegove moguće kanonizacije, nego na njegovu politiku ili pripadnost tokom ratnog doba -navodi se takođe u pismu.

Izložba o Alojziju Stepincu u Evropskom parlamentu izazvala je burne rekaicje u Srbiji, a ambasada Srbije u Briselu je tim povodom predsedniku EP uputila protest.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Novica

    7. jul 2016 | 20:13

    Što ne naprave izlożbu o ustaškom zlatu opljačanom od srpskih i jevrejskih żrtava i o ustaškoj dokumentaciji koju su taj sotona i RKC sakrivali u Kapitolu?

  • Draškić

    7. jul 2016 | 20:00

    Ova nakaza u ljudskom obliku koja je blagoslovila postojanje NDH treba da predstavlja sveca? Ako to postane eto dokaza da su satanisti baš moćni u svetu.

  • Goran

    7. jul 2016 | 16:14

    Pa zasto bi im smetalo kada je o njihov. Mislim u EU parlamentu ima fasista tako da nista cudna odluka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA