≫ 

SASTANAK VUČIĆ I NULAND: SAD će uvek podržati Srbiju na evropskom putu (FOTO)

- Mi razumemo da Srbija ima tradicionalno čvrste veze sa Rusijom. Ne vidimo kontradikciju u tome da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD - rekla je Nuland

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ima dobre odnose sa SAD, ali da želi da ih i dalje razvija, a na posvećenosti tom cilju posebno je zahvalio i pomoćnici državnog sekretara SAD Viktoriji Nuland, koja je danas bila u službenoj poseti Beogradu.

STEJT DEPARTMENT POTVRDIO: Viktorija Nuland stiže u Beograd

Kako je na zajedničkoj pres konferenciji rekao premijer, razgovaralo se na četiri nivoa i o važnim temama, pre svega o bilateralnim odnosima, političkim i ekonomskim, a u okviru toga Srbija je izrazila interesovanje za većim prisustvom investitora iz SAD.

- Mislimo da možemo da privučemo još investitora u Srbiju, uradićemo sve da u okviru vladavine prava poboljšamo pravnu sigurnost i privučemo još investitora - naglasio je Vučić, ocenivši da su političcki odnosi dve zemlje vrlo dobri i da mogu biti još bolji.

Drugi nivo razgovora odnosio se na zahvalnost Srbije SAD za podršku koju našoj zemlji pružaju na evropskom putu, pa je Vučić najavio da će Vlada Srbije biti predstavljena na najvišem nivou 18. jula u Briselu, kada poglavlja 23 i 24 budu i zvanično otvorena.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- To otvaranje poglavlja dugujemo i prijateljima iz SAD koji su to uvek podržavali - istakao je Vučić.

Ambasador SAD Kajl Skat čestitao Vučiću otvaranje poglavlja 23 i 24! (FOTO)

Važna tema za Srbiju je regionalna stabilnost, ocenio je Vučić, dodajući da je i o tome razgovarao sa Nulandovom.

- Pred nama je težak period vezan za godišnjicu Oluje, jer Hrvati slave, a Srbi žale... To se nije promenilo i neće u decenijama pred nama, ali mislim da se može promeniti odnos prema budućnosti - istakao je Vučić.

Rekao je da sa Viktorijom Nuland večeras nije posebno razgovarao o godišnjicama zločina u Srebrenici i akcije "Oluja", a da jedino što može da kaže u ime Srbije jeste da ćemo i dalje nastaviti da ulažemo mnogo u regionalnu stabilnost, te dodao da su u tom smislu razgovori sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović od velikog značaja za oba naroda. Kaže i da je Srbija danas poštovala odluku Bošnjaka da niko od njenih zvaničnika nije dobrodošao u Srebrenici i da zbog toga oseća žaljenje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Konačno, kako je naveo, Srbija želi dobre odnose sa SAD, jer kao mala zemlja, a čuvjajući svoju nezavisnost i suverenost uvek vodimo računa da imamo još bolje odnose sa SAD.

OVA ŽENA JE SVIMA PRST U OKU: Putin je mrzi, Evropljani ne podnose, a svi je poštuju! (FOTO)

Zahvalio se Nuland na ličnim naporima, koja, kako je rekao, neretko dolazi u Srbiju i uvek ima vremena za nas i koja je mnogo napora i energije uložila da bi poboljšala odnose sa Sribjom i da bismo unapredili ekonomske odnose.

Vučić se zahvalio i ambasadoru SAD u Beogradu Kajlu Skatu, a posebno zbog prve avio linije ka Njujorku, navodeći da je do danas popunjenost tog leta 84,1 odsto, iako je projekcija bila 65-66 odsto.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nuland je posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da su SAD ponosne jer mogu da imaju Srbiju za partnera.

- Razumemo da Srbija ima dugotrajnu saradnju i da su njene veze s Rusijom čvrste. Ne vidimo kontradikciju u tome da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Sjedinjuenim Državama. Nikad ne bismo ni pomislili da od partnera i saveznika tražimo da bira stranu - poručila je Nuland.

Ona je naglasila da će SAD "uvek biti tu i podržavati Srbiju na njenom evropskom putu".

Pogledajte kako je prošao razgovor građana sa premijerom Vučićem:

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    11. jul 2016 | 22:33

    Za dobre odnose sa celim svetom je zaslužan premijer Vučić.

  • maja

    11. jul 2016 | 20:56

    Ceo dan su išli naslovi da će nas uslovljavati i terati da biramo stranu što na kraju ispade netačno. Naši odnosi sa SAD-om su sve bolji.

  • Vladimir

    11. jul 2016 | 20:44

    Srbija je na evropskom putu sa svima u dobrim odnosima,tako treba i da ostane.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA