≫ 

Napredak u pregovorima zavisi od uspeha poglavlja 23 i 24

- Mi treba da se držimo okvira proširenja koji se odnosi na Zapadni Balkan i da radimo zajedno sa Crnom Gorom, budući da je najizvesnije buduće proširenje ono na Crnu Goru i Srbiju - zaključuje Lazarević

  • 0

Otvorena poglavlja 23 i 24 uslovljavaju tok i brzinu celokupnih pregovora, jer napredak u bilo kom drugom poglavlju zavisi od napretka u ovim poglavljima, izjavio je danas Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU.

 

Lazarević je u saopštenju naveo da su poglavlja 23 i 24 koja se bave pravosuđem, ljudskim pravima, reformom javne uprave i drugim temama, za nas, pored poglavlja 35 najznačajnija, i o njima će se pregovarati paralelno sa svim drugim poglavljima koja se budu otvarala.

 

- Jasno je da Evropska unija neće dopustiti da jedna država članica, recimo, tvrdi kako joj je napredovala potrošačka ili neka druga politika, a da joj u isto vreme ne rade sudovi ili da javna uprava ne isporučuje ono što je dužna da isporuči - objašnjava Lazarević.

 

Prema njegovim rečima, lekcija koju je Evropska unija naučila iz ranijih proširenja 2004, 2007, ili 2013, upravo se tiče poglavlja 23 i 24, jer se dešavalo da zemlje centralne i istočne Evrope naprave ozbiljan napredak, da bi onda sa danom članstva u EU počele da se vraćaju na staro.

 

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE

 

- Zato će EU sada itekako voditi računa da ove fundamentalne reforme kod nas budu nepovratne, odnosno da kad se jednom dese nema povratka na staro - naveo je on.

 

OVO JE VELIKI DAN ZA SRBIJU: Otvorena poglavlja 23 i 24 (FOTO)

 

Iako je Srbija spremna za otvaranje i više drugih poglavlja, uključujujući poglavlja 25 i 26 o nauci i istraživanju, kulturi i obrazovanju, kao i poglavlje 5 o javnim nabavkama, Lazarević naglašava da će bilo kakvo dalje otvaranje, kao i zatvaranje poglavlja, u budućnosti zavisiti od napretka u pregovorima o poglavljima 23, 24 i 35.

 

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Foto: Tanjug/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA, VLADA REPUBLIKE SRBIJE

 

Osvrćući se na najnovija zbivanja u Turskoj, Lazarević kaže da "u nekim državama članicama i to vrlo uticajnim državama članicama, postoji nekada formalno, ali najčešće neformalno veliko protivljenje proširenju na Tursku".

 

Keri i Džonson već čestitali Vučiću otvaranje poglavlja

 

- Iz tog razloga ne mislim da je dobro za Srbiju da ikada dovodi u vezu svoje proširenje sa eventualnim pregovorima sa Turskom. Mi treba da se držimo okvira proširenja koji se odnosi na Zapadni Balkan i da radimo zajedno sa Crnom Gorom, budući da je najizvesnije buduće proširenje ono na Crnu Goru i Srbiju - zaključuje Lazarević.

 

Pogledajte i TNOW presek vesti:

 

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA