≫ 

Vučić: Danas smo bili dobra vest za Evropu

On je posebnu zahvalnost izrazio mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijatru, koji je divno govorio o Srbiji, posebno po pitanju otvaranja poglavlja koja se tiču manjinskih prava

  • 23

Predsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je da je Srbija danas u Briselu bila dobra vest za Evropu, gde je glavna tema bila Turska.

OVO JE VELIKI DAN ZA SRBIJU: Otvorena poglavlja 23 i 24 (FOTO)

Vučić je u izjavi RTS rekao da je međuvladina konferencija, na kojoj su otvorena poglavlja 23 i 24, protekla dobro i svečano, i pored određenih neslaganja sa Hrvatskom, na koje su on i evropski komesar Johanes Han odgovorili.

On je posebnu zahvalnost izrazio mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijatru, koji je divno govorio o Srbiji, posebno po pitanju otvaranja poglavlja koja se tiču manjinskih prava.

Vučić: Neću da skupljam poene žestokim odgovorom komšijama

Vučić je preneo da je Sijatro imao samo reči hvale o odnosu Srbije prema mađarskoj manjini, te da se Mađari osećaju kao građani Srbije i nemaju nikakve strahove.

Takođe je preneo da su predstavnici Bugarske i Italije posebno lepo govorili o našoj zemlji na međuvladinoj konferenciji.

Vučić je istakao da Srbija sada mora da radi još snažnije i brže, te ukazao na uspehe sprovedenih reformi.

On je kazao da samo nekolicina zemalja u EU, kao što su Nemačka, Estonija i Luksemburg imaju suficit, a da se Srbija može uvrstiti među njih.

- Spadamo u mali broj zemalja koj imaju dobro stanje u fiskalu, i imamo najveći rast u regionu. Da bismo zadržali to važno je nastaviti sa reformama - poručio je Vučić.

Vučić zahvalan SAD, veruje u nastavak dobre saradnje

On je podvukao da, ako sačuvamo političku i regionalnu stabilnost ne strahuje za Srbiju, koja će relativno brzo pristizati članice EU koje su po bogatstvu i životnom standardu ispred nas.

Kada je reč o hrvatskom zahtevu da Srbija izmeni zakon o univerzalnoj jurisdikciji on je izrazio nadu da takva pitanja dve zemlje mogu uvek rešavati u bilateralnim razgovorima, te da je za taj stav dobio podršku mnogih drugih.

BRISEL "IZA ZATVORENIH VRATA": Počela Međuvladina konferencija, otvaranje poglavlja 23 i 24

S tim u vezi se zahvalio nemačkoj kancelarki Angeli merkel, bez čije podrške danas ne bi bili ovako, kako je rekao, počastvovani.

Vučić je, govoreći o otvaranju poglavlja, kazao da imamo puno toga da menjamo po pitanju vladavine prava, prava manjina, reforme pravosuđa, kako bi bilo efikasnije, te da ljudi osete da su slobodni.

Pogledajte vesti koje su obeležile dan:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA