Vulin: Niko ne može da izgubi posao zbog poligrafskog testiranja

Inspektori rada su upozorili poslodavca da poligrafsko testiranje nije predviđeno nijednim pozitivnim zakonom, pa ni kolektivnim ugovorom koji postoji u tom preduzeću

  • 6

Inspekcija rada obavila je kontrolu kompanije "Geoks" i "Perutnina Ptuj" i utvrdila da je u "Geoksu" organizovan prekovremeni rad u većoj meri nego što predviđa zakon, dok je u "Perutnini" utvrđeno da zaista jeste izvršeno poligrafsko testiranje zaposlenih, ali da niko zbog toga nije kažnjen niti dobio otkaz.

Vulin: Potrebna izmena uredbe o registraciji po kubikaži

Kako je danas objasnio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, "Geoks" je prekovremeni rad platio, ali su inspektori ipak poslodavcu skrenuli pažnju na to da prekovremeni rad može da se radi tačno onoliko koliko je određeno u skladu sa zakonom i "nikako više od toga".

- On jeste platio, ali to nije razlog da se tako nešto dešava. Siguran sam da se to više neće ponavljati - rekao je Vulin odgovarajući na pitanja novinara.

Kada je reč o "Perutnini Ptuj", Vulin je dodao da je 17 radnika pristalo na poligrafsko testiranje, dok je jedan odbio da bude podvrgnut testu.

PRIJAVLJUJTE NASILJE, SISTEM JE SPREMAN DA ZAŠTITI GRAĐANE: Aleksandar Vulin poslao poruku iz Žitišta

- Poslodavac je o tome obavestio reprezentativni sindikat u preduzeću, ali nijedan od radnika nije obavestio rereprezetativni sindikat, niti rekao da nije saglasan sa tom merom - rekao je Vulin.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prema njegovim rečima inspektori rada su upozorili poslodavca da poligrafsko testiranje nije predviđeno nijednim pozitivnim zakonom, pa ni kolektivnim ugovorom koji postoji u tom preduzeću.

- To je nešto na šta radnici ne moraju da pristaju i zato poslodavac ne može da iz toga izvlači bilo kakve zaključke, čak i ako su se radnici saglasili sa poligrafskim testiranjem. Niko ne može da izgubi posao i da bude kažnjen zato što je pristao na poligrafski test, bez obzira šta on pokazao - poručio je ministar.

On je dodao da je sa jednim radnikom sporazumno raskinut radni odnos, ali da od sindikata nije traženo da na bilo koji način reaguje.

- U ovom konkrentom slučaju niko od njih nije izgubio posao zbog poligrafskog testiranja. Niko nema pravo da vam to traži i vi ne morate to da prihvatite - naglasio je Vulin.

Na pitanje da li postoji mogućnost oštrije kontrole bahatih poslodavaca, Vulin je odgovorio da upravo zato postoji socijalni dijalog, sindikati i saveti zaposlenih.

Foto: flickr/Vibragiel Foto: flickr/Vibragiel

- Ne može država da stoji i da u svakom kolektivu određuje koja su vaša prava, osim kroz zakon. Ali ako dođe do kršenja prava, bez uloge zaposlenih ili sindikata ili saveta zaposlenih ne može država to da reši - rekao je Vulin.

On je podvukao da je država tu da vrši redovne i vanredne kontrole, i da se, u vezi s tim, često odaziva na anonimne, a uvek na potpisane prijave.

- Ali ne može država sama to da uredi. Ima 330.000 pravnih subjekata u ovoj zemlji, a 240 inspektora rada. Apsolutno je nemoguće da to uradimo sami. Ali zato postoji socijalni dijalog, sindikat, saveti zaposlenih, i to je način - rekao je Vulin.

On je apelovao na sve poslodavce da povedu računa o radničkim pravima i o sindikatima.

- To je najveća i najbolja brana upravo za poslodavce, jer najbolje funkcionisanje procesa proizvodnje jeste ako je radnik zadovoljan i ako sve funkcioniše u okviru kolektiva -  zaključio je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matrix

    27. jul 2016 | 14:00

    I ovaj,osim što daje neke izjave,ništa drugo ne radi,niti se vidi neki rezultat u njegovom resoru. Uvlakačdo bola,oponaša Vučiča,jer stalno ima nešto da posebno komentariše.samo da bude TV star. Vidi se rezultat,dok je bio zadzžen za Kosovo.Udavi nas više

  • gasar

    27. jul 2016 | 15:22

    Ima tu još stranih firmi koje "VOLE" poligraf. Raspitajte se...

  • lvan

    27. jul 2016 | 16:31

    Kako se nabavlja poligraf?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA