≫ 

VULIN: Bolji uslovi za decu i roditelje u centrima za socijalni rad

Ministar Vulin, koji je danas posetio Centar na Zvezdari, rekao je da će se mališani viđati sa roditeljima na daleko humaniji način, gde će moći da se razvijaju kvalitetnije, te dodao da se nada da će i roditelji naučiti nešto iz toga

  • 3

U 12 odeljenja Centra za socijalni rad u Beogradu adaptirane su prostorije za viđanje roditelja i dece u kontrolisanim uslovima, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će život od sada biti humaniji za decu i njihove roditelje.

VULIN OŠTRO PORUČIO: Hrvatska potonula u ludilo, diže spomenike TERORISTIMA I UBICAMA!

Opremanje prostora pomogle su kompanije "Forma ideale", koja je donirala nameštaj u vrednosti od pola miliona dinara i "Deksiko", koja je donirala igračke i druge proizvode.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U opremljenim prostorijama, deca će se, uz prisustvo socijalnih radnika, viđati sa roditeljima, umesto u kancelarijama centara, kao do sada.

Ministar Vulin, koji je danas posetio Centar na Zvezdari, rekao je da će se mališani viđati sa roditeljima na daleko humaniji način, gde će moći da se razvijaju kvalitetnije, te dodao da se nada da će i roditelji naučiti nešto iz toga.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vulin: I Srbija je ugrožena trgovinom ljudima

– U 12 centara u Beogradu, 102 dečaka i devojčica, koliko ih imamo u ovoj meri, sa roditeljima će se viđati u prostoru primernom njihovom uzrastu, a mi ćemo im surovu realnost učiniti bar malo blažom – rekao je on.

Vulin se zahvalio kompanijama koje su izašle u susret potrebama i odvojile deo profita za one kojima je pomoć potrebna.

Dodao je i da se nada da će sa Ministartsvom finansija veoma brzo doći do odgovarajućeg zakonska rešenja kojima će ovakve akcije biti oslobođene poreza.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vulin obišao vojno-policijske snage na granici sa Bugarskom (FOTO)

– Da kao u većini zemalja u Evropi vodimo računa da darodavac bude oslobođen obaveze plaćanja državi kao da je robu prodao. Oni ovu robu nisu prodali, već su poklonili našoj deci, našem društvu – rekao je Vulin.

Kako je dodao, socijalna zaštita je nešto gde se posao nikad ne završava, jer uvek postoji nešto što može da se unapredi, pomogne.

– Ovaj problem smo rešili u 12 centara u Beogradu, a nadamo se da će tako biti i u celoj Srbiji – rekao je Vulin.

Od 7.000 mališana koji su u sistemu socijalne zaštite, više od 6.000 dece nalazi se u hraniteljskim porodicama, dok se oko 800 njih nalazi u raznim institucijama za brigu o deci bez roditeljskog staranja, rekao je Vulin.

OTKRIVENO KO NAM ZLOSTAVLJA DECU: Šokiraćete se kada čujete!

- Neki od njih su tu iz zdravstvenih razloga, jer roditelji zbog oblika njihovog invaliditeta nisu u mogućnosti da se brinu o njima, postoje i oni koji su jednostavno bez roditeljskog staranja i iz nekog razloga oduzeti roditeljima, kao i deca koja nemaju svoje roditelje - rekao je Vulin odgovarajući na pitanja novinara.

Navodeći da odluku o oduzimanju dece donosi nadležni sud, na predlog Centra za socijalni rad, Vulin je rekao da je prošle godine oduzeto 50 dece, a da su glavni razlozi zanemarivanje i zlostavljanje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Nijedno dete nije izdvojeno iz porodice zbog siromaštva, takvim porodicama pomažemo da im obezbedimo bar minimum egzistencije. Ali kada je dete zapostavljeno, kada primetimo da se ne razvija kako treba, ako je bilo nasilja, ako je bilo zlostavljano, prisiljeno da radi ono što nije u skladu sa njegovim uzrastom i interesima, tek tada država oduzima decu - rekao je Vulin.

On je ukazao da se mali broj dece nalazi u insticijama, već se ona na prvom mestu smeštaju u hraniteljske porodice, ističući da je Srbija zemlja u Evropi sa najvećim brojem dece smeštene u hraniteljskim porodicama.

Ministar Vulin tvrdi da je Srbija rešila sva imovinska pitanja državljana bišvih jugoslovenskih republika, što, kako je primetio, nije slučaj sa pravima Srba koji žive u Hrvatskoj.

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Evo kako je HRVATSKA VOJSKA ubijala Srbe dok su bežali od Oluje! (VIDEO)

- Što se Srbije tiče, nema otvorenih pitanja koja su do nas, ali ima pitanja kad je reč o Srbima iz Hrvatske, njihove imovine, penzija, staža. Srbija je sva pitanja rešila, u Srbiji niko nema problem sa eventualnim ispunjenjem imovinskih prava, nikome nije uskraćena penzija, nijedan dan radnog staža drugim državljanima bivših jugoslovenskih republika, a koji su zaradili u Srbiji, nije osporen - rekao je Vulin.

Nažalost, dodao je, za Srbe u Hrvatskoj to ne može da se kaže.

Kako je rekao, skoro da nema nedelje da on ne pošalje bar jedno pismo hrvatskoj koleginici u kom traži da se nastavi pregovori kako bi se došlo do rešenja - da se ljudima isplaćuju penzije, da im se prizna staž, da se imovinska prava Srba proteranih iz Hrvatske rešavaju na isti način na koji bi se rešavala za Hrvate.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Uoči godišnjice "Oluje", Vulin je rekao da ne možemo da se pravimo da se ona nije desila i da ovde nije došlo 250.000 ljudi bežeći "pred kamom i jamom".

- Za nas je to tužan i strašan dan, dan kada je čitav jedan narod napustio prostor gde je rastao vekovima i teško nam je da razumemo da ima zemalja koje slave proterivanje svojih državljana. Ali to je njihova politika - rekao Vulin i podvukao da nijedna provokacija, sukob ili rečenica nije krenula iz Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miljkovic

    3. avgust 2016 | 21:07

    Bolji uslovi, a kakvi su bili do sada ? Nikakvi sad ce biti bolji jel ?

  • Marko Jagodinac

    4. avgust 2016 | 09:28

    Maknite ovu karikaturu da nas ne bruka vise

  • Leva strana dunava

    4. avgust 2016 | 07:39

    Kako mi zivimo vulinu ni kada bi dosao da vidi bice nejasno niti ga dotice prica prica i prica i ceka ministarsku fotelju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA