Miščević: Misija iz Brisela u Srbiji početkom septembra

Miščević je na tribini "Šta Srbiju čeka u poglavljima 23 i 24", održanoj u Pres centru Tanjuga, istakla značaj tih poglavlja dodajući da nema napretka u bilo kom drugom poglavlju ako nema napretka u poglavljima 23 i 24

  • 6

Šef pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas da će početkom septembra Srbiju posetiti Misija iz Brisela koja će razjasniti kako će izgledati sistem izveštavanja o napretku Srbije u otvorenim poglavljima 23 i 24.

KLJUČNO POGLAVLJE 31: Analitičari otkrivaju koja POGLAVLJA U PREGOVORIMA SA EU će biti otvorena sledeća

Poglavlje 23 obuhvata pravosuđe i osnovna prava, a poglavlje 24 pravdu, slobodu i bezbednost.

Miščević je na tribini "Šta Srbiju čeka u poglavljima 23 i 24", održanoj u Pres centru Tanjuga, istakla značaj tih poglavlja dodajući da nema napretka u bilo kom drugom poglavlju ako nema napretka u poglavljima 23 i 24.

SELAKOVIĆ: Ispunjavanjem obaveza iz poglavlja dobijamo samostalnije i efikasnije pravosuđe

- Ali, kako sad oni znaju da ima napretka, pa kroz sistem izveštavanja i praćenja. Na svakih pola godine se izveštava kroz mehanizam monitoringa koliko je urađeno i koliko je mera sprovedeno - rekla je Miščević.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je kazala da će Misija iz Brisela koja će posetiti Srbiju, kako se očekuje, početkom septembra mnogo jasnije pokazati kako će izgledati to izveštavanje, što će biti još jedan kontrolor našeg napretka ka EU.

Miščević je naglasila da je od toga da Brisel vidi napredak u poglavljima 23 i 24, mnogo važnije da mi u Srbiji osetimo taj napredak. Kao primer je navela reformu pravosuđa koju bi trebalo da nastavimo, podsetivši da smo ranije "ušli sa zaostatkom od preko tri miliona slučajeva i da je samo par mera taj broj smanjiio više nego duplo".

Ona je dodala da će nam taj napredak olakšati i predviđeno uvođenje vansudskog pravnanja, kada je reč o pravosuđu.

Napredak u pregovorima zavisi od uspeha poglavlja 23 i 24

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Miščević kaže da u okviru poglavlja 24 moramo da se pozabavimo i pitanjima u vezi sa migratornom krizom, koja je donela problem tranzita migranata kroz našu zemlju.

Srbija je postala, kako navodi, zemlja u kojoj se aplicira za azil i mora da se pozabavi pitanjem politike azila i drugim stvarima u pregovaračkom procesu.

Devenport: Otvaranje poglavlja novi zamah reformama u Srbiji

Ona je naglasila da je veoma važna inkluzivnost, odnosno uključivanje svih zainteresovanih institucija, ali i civilnog društva čija je uloga ogromna u procesu praćenja, implementacije i izvestavanja za svako pregovaračko poglavlje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grožđije

    12. avgust 2016 | 23:06

    Jao, kako smo ushićeni, dolaze nam prijatelji!

  • Petar

    14. avgust 2016 | 10:46

    Ja stvarno nisam pametan zašta ova gospođa prima platu. Prvo vidi se očigledno kad da izjavu čiji je ona radnik toliko navija za zapad i eu da je veoma sramotno. Drugo to nije nikakva misija nego dolazi inspekcija da proveri kako podanici rade i da im podeli još posla. Jer za za sada ne umiremo dovoljno samo jedan prosečan grad godišnje.

  • Hgjizbj

    13. avgust 2016 | 01:53

    Com nasima nije da prenosrvatletiku novo stanje skupštinu koga to i zetesije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA