Vučić, Cvijanovićeva i Dodik obišli izložbu o Jasenovcu (FOTO)

Ceremonija obeležavanja 75 godina od formiranja koncentracionog logora u kojem su stradali Srbi, Jevreji i Romi biće održana kod spomenika "Topola užasa"

  • 43

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik RS Milorad Dodik i premijerka RS Željka Cvijanović obišli su memorijalnu izložbu u spomen području Donja Gradina.

Premijeri Srbije i RS i predsednik Srpske su na izložbi mogli da vide oznake koje su Srbi u pojedinim gradovima takozvane Nezavisne države Hrvatske morali da nose oko ruke, zatim oglase za popis Srba, pozive da se svi pravoslavci, bez obzira da li su i kad prešli u drugu veru, prijave radi evidencije u ustaško redarstvo.

Na izložbi je prikazan i oglas iz 17. jula 1941. godine na čijem zaglavlju stoji "Predmet: cigana popis", kojim ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske traži od pripadnika romske nacionalnosti koji borave na području Zagreba da se prijave Redarstvenom ravnateljstvu.

Izloženo je i obaveštenje po kojem Jevreji moraju da nose oznaku na levoj strani grudi, a u protivnom će biti kažnjeni od 100 do 100.000 dinara ili zatvorom od deset dana do šest meseci.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

U spomen području su izložene i fotografije tela ubijenih srpskih seljaka u selu Gudovac kod Bjelovara, kao i fotografije drvenog malja i specijalno izrađenog noža "Srbosjek", kojim su ubijani logoraši koncentracionog logora Jasenovac.

Tu su i stotine fotografija jasenovačkih dokumenata koji svedoče o zločinima pod okriljem NDH-a.

Ceremonija obeležavanja 75 godina od formiranja koncentracionog logora u kojem su stradali Srbi, Jevreji i Romi biće održana kod spomenika "Topola užasa", drveta na kojem su ustaše tokom Drugog svetskog rata vešale logoraše.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

75 GODINA OD POČETKA NAJVEĆEG UŽASA U JASENOVCU: Vučić i Dodik na komemoraciji!

To drvo, koje se nalazi pored reke Save, iščupano je posle rata, da bi zatim od njega bio napravljen spomenik.

Večeras sastanak Vučića, Dodika, Ivanića i Pupovca!

Na "Topoli užasa" vidljiva su i oštećenja od metaka, ali i od vatre koja je nastala tokom oružanih sukoba 1995. godine na tom području.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

VUČIĆ U BANJALUCI: Naša pobeda je u očuvanju svog roda i mira (FOTO)

Komemorativnom skupu prisustvuju i ministri u vladi Srbije Zlatibor Lončar, Vladan Vukosavljević, Mladen Šarčević, Nela Kuburović, Zoran Đorđević, Zorana Mihajlović, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Branislav Nedimović i Ana Brnabić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragutin

    20. avgust 2016 | 08:12

    Ovakva izložba podseća da se nikada ne smeju zaboraviti zverstva iz Jasenovca.

  • Ana

    20. avgust 2016 | 09:02

    Ovakvo stradanje srpskog naroda ne sme da se zaboravi.

  • Lala

    20. avgust 2016 | 01:11

    Sigurno je da slike na izložbi pokazuju kakav je zločin načinjen u Jasenovcu i na teritoriji NDH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA