EU zabrinuta zbog situacije na severu Kosova

Portparolka visoke predstavnice EU da Brisel prati razvoj situacije na severu Kosova, gde je došlo do sukoba kada je Kfor počeo da uklanja barikade

  • 1

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kaže da je Evropska unija jako zabrinuta zbog tekuće situacije na severu Kosova, gde je došlo do nasilja, i poziva sve strane na uzdržanost i saradnju sa međunarodnim organizacijama.

 

Kocijančičeva je naglasila da je za EU "sloboda kretanja jedno od temeljnih načela, što je bio i predmet dijaloga Beograd - Priština".

 

Maja Kocijančič je navela da Brisel prati razvoj situacije i da je, kao i uvek, u takvim prilikama u vezi s partnerima u NATO-u.

 

- Tačno je da smo jako zabrinuti zbog sadašnje situacije na severu Kosova, gde je došlo do operacije Kfora radi uklanjanja barikada i tad je izbilo nasilje - precizirala je Kocijančičeva.

 

Zamoljena da kaže da li je i Euleks uključen u tu operaciju zavođenja slobode kretanja, s obzirom na to da se, kako je to rečeno, u jučerašnjoj raspravi u Evropskom parlamentu stekao utisak da su čelnici Euleksa protiv toga da se koristi sila i uklanjaju barikade, odgovorila je da je "to bila operacija Kfora".

 

- Ja neću ulaziti u konkretan komentar operacija koje vodi NATO - zaključila je portparolka visoke predstavnice EU.

 

(D.Z./Beta)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda Cvetković

    2. jun 2012 | 14:27

    Čelnici Evropske unije sada otvoreno priznaju da je NATO, tj. Amerika gospodar Kosova i da Unija na takvo stanje ne može da utiče. Zašto se Unija u takvim uslovima uopšte prihvatila da bude prisutna na Kosmetu. Time samo podstiče sumnjičavost i nezadovoljstvo građana Srbije prema politici EU prema Srbiji.Odsustvo konkretne reakcije naše zemlje na nasilje Amerikanaca i Nemaca na severu Kosmeta je neodrživo. Nešto se mora učiniti da se spreči plan Tačija za zaizimanje Kosovske Mitrovice.Nema smisla razgovarati o uslovima za pristup Evropskoj uniji ako nemamo i mi bar jedan uslov, da nam ne otimaju Kosmet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA