VUK JEREMIĆ NA ČELU PLANETE? U ponedeljak treći krug glasanja za novog generalnog sekretara UN

Cilj Vuka Jeremića je da pokuša da se nađe među četiri najbolje plasirana kandidata kako bi se kvalifikovao za završno glasanje i postao "predmet razmatranja" najvećih svetskih sila - Kine, Francuske, Ruske Federacije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država

  • 12

Narednog ponedeljka, na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, održaće se treći krug glasanja za novog generalnog sekretara svetske organizacije, posle čega će biti poznato ko su favoriti za tu funkciju, ko će de fakto ispasti iz trke, ali i kako će se plasirati srpski kandidat i nekadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić.

Vuk Jeremić NA KORAK od funkcije GENERALNOG SEKRETARA UN?

Kako je u izjavi Tanjugu objasnio Nikola Jovanović iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, glasanjem 29. avgusta završiće se važna faza, čiji je cilj bilo formiranje rang liste kandidata prema stepenu, broju i jačini podrške koju uživaju u Savetu bezbednosti.

- Iako nema formalnih kriterijuma, očekuje se da samo četvoro uđe u završnicu ovog procesa. Oni će nastaviti u septembru da budu predmet odlučivanja u Savetu bezbednosti, i to pre svega pet najvažnijih, stalnih članica SB - rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Wilfried Huss Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Wilfried Huss

Prema njegovim rečima, cilj Vuka Jeremića je da pokuša da se nađe među četiri najbolje plasirana kandidata kako bi se kvalifikovao za završno glasanje i postao "predmet razmatranja" najvećih svetskih sila - Kine, Francuske, Ruske Federacije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Jeremić na predstavljanju u UN: NOVE GLOBALNE STRATEGIJE za mir, stabilnost i napredak ljudi širom sveta!

- Šansa da Srbija ima svog predstavnika u završnici procesa izbora novog generalnog sekretara UN i da o njemu raspravljaju najveće sile predstavlja i veliku šansu za Srbiju da podigne svoju vidljivost i prestiž na međunarodnoj sceni, pogotovo imajući u vidu da je naša zemlja mala i da nema veliku, specifičnu težinu u međunarodnim odnosima - istakao je Jovanović.

On je podvukao da kampanja za izbor Jeremića, osim prestiža za Srbiju, predstavlja i borbu protiv stereotipa o našoj zemlji koji i dalje važe u pojedinim delovima sveta.

Za četiri dana u Savetu bezbednosti moći će da se glasa, osim za Jeremića iz Srbije, za Antonija Gutjereša iz Portugala, Suzan Malkore iz Argentine i Helen Klark iz Novog Zelanda, za Slovenca Danila Tirka.

VUČIĆEVA PODRŠKA: Jeremić kandidovan zbog ogromnog diplomatskog iskustva!

U trci će biti i Irina Bokova iz Bugarske, ali i Makedonac Srđan Kerim, Kristina Figuereš iz Kostarike, Natalija German iz Moldavije i Miroslav Lajčak iz Slovačke.

Iako Jeremić ima realnu šansu da uđe u takozvani “fajnal for”, izbor za prvog čoveka “svetske vlade” neće biti nimalo lak, imajući u vidu da se prepliću politički interesi velikih sila, kao i istorijske okolnosti preko kojih nije lako preći.

Kada se u ponedeljak završi glasanje, ulazi se u novu fazu u kojoj se metodologija odlučivanja menja, i na scenu stupa direktno pregovaranje, ali, kako navode poznavaoci, i “cenkanje” između velikih sila.

Na neki način kandidat i njegova kampanja ostaju u drugom planu, a u igri su drugi momenti, procene i dogovori.

Naime, prema principu rotacije, po kojem se svaki put menja region odakle dolazi prvi čovek UN, ove godine na redu je Istočna Evropa, što povećava šanse Jeremiću, ali i Bokovoj, Tirku i Kerimu.

Srbija će podržati kandidaturu Vuka Jeremića za mesto generalnog sekretara UN

Iako je, prema neslužbenim procenama, favorit Ruske Federacije, Bokova je ipak u prethodnom krugu glasanja dobila čak sedam negativnih glasova, u odnosu na dva negativna Gutjerešu, četiri Jeremiću, šest Malkori, osam Klark.

Može li, ipak, Rusija da se opredeli za nekog drugog kandidata, ne nužno Jeremića, zasad je pitanje u domenu spekulacija, kažu diplomatski izvori, imajući u vidu da bi "cena" odustajanja od Bokove mogla biti prevelika ili premala, zavisno od tačke gledišta - Vašingtona, Moskve ili ostala tri centra svetskog odlučivanja.

Između takvih analiza i banalizovanja "visoke politike" tanka je crta, svakako.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izvesno je da novi generalni sekretar UN mora da preuzme kancelariju do prvog januara, pa će se naredna četiri meseca na polju svetske diplomatije lomiti koplja i igrati ozbiljna partija šaha u borbi za pobedu jednog od ponuđenih kandidata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA