Vuk Jeremić NA KORAK od funkcije GENERALNOG SEKRETARA UN?

Na poslednjem glasanju Saveta bezbednosti UN, Vuk Jeremić je izbio na drugo mesto

  • 24

Ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija su drugi put tajno glasali o novom generalnom sekretaru UN, opredeljujući se između 11 kandidata, među kojima Srbiju predstavlja Vuk Jeremić.

UN: Gutereš vodi, Slovenac je drugi. Ima li Jeremić šanse za pobedu? (FOTO)

Jeremić je dobio osam pozitivnih glasova članica SB UN, a jedan negativan manje nego u prvom krugu glasanja, prenosi Sputnjik.

Srpski kandidat za petama je bivšem premijeru Portugala Antoniju Guterešu, koji je nakon prvog kruga glasanja slovio za favorita, ali je njegov rezultat u drugom krugu slabiji jer je dobio 11 pozitivnih, ali i dva negativna glasa SB UN.

Iz regiona Zapadnog Balkana su se, pored Jeremića, za naslednika Ban Ki Muna kandidovali i bivši ministar spoljnih poslova Makedonije Srđan Kerim, nekadašnji premijer Crne Gore Igor Lukšić i bivši predsednik Slovenije Danilo Tirk.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U trci za to mesto su i generalna direktorka Uneska Irina Bokova iz Bugarske, administratorka Razvojnog programa UN Helen Klark sa Novog Zelanda, ministarka spoljnih poslova Argentine Suzana Malkora, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, Portugalac Antonio Gutereš, nekadašnji šef moldavske diplomatije Natalija German i bivši izvršni sekretar Okvirne konvencije UN za klimatske promene Kristijana Figeres.

Prvobitno je bilo 12 kandidata, ali je bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić odustala pošto se nakon prvog kruga glasanja, održanog 21. jula, našla na začelju. U međuvremenu je i Australija, 29. jula, odbila da podrži kandidaturu svog bivšeg premijera Kevina Ruda.

U prvom krugu glasanja, prema nezvaničnim rezultatima, vodio je Gutereš, na drugom mestu je bio Tirk, a treće mesto delilo je troje kandidata - Jeremić, Bokova i Kerim. Helen Klark je bila četvrta, a na petom mestu je Malkora. Pusićeva je tada dobila 11 "obeshrabrujućih glasova", a troje kandidata na dnu liste bili su Kristijana Figeres, Natalija German i Igor Lukšić, rekle su diplomate.

Ishod glasanja ne saopštava se javnosti - jedino su kandidati, kao i njihove države, obavešteni o sopstvenom učinku, dok se od kandidata očekuje da poštuju odluku Saveta bezbednosti UN da se javnosti ne saopštavaju brojevi.

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Wilfried Huss Foto: Tanjug/AP, Wikipedia/Wilfried Huss

Jeremić je, uoči današnjeg kruga glasanja za generalnog sekretara, rekao da treba biti oprezan sa očekivanjima, ali je izrazio uverenje da "ima razloga da se nadamo da ćemo nakon drugog kruga ostati u najužem izboru za ovu izuzetno važnu, verovatno i najvažniju funkciju".

Jeremić je napomenuo da imamo razloga da budemo izuzetno zadovoljni jer smo već u prvom krugu glasanja dobili devet od 15 glasova članica Saveta bezbednosti koje smatraju, kako je naveo, da je Srbija podesna da da generalnog sekretara.

On je, posle prvog kruga glasanja, rekao da je kandidatura Srbije zapažena kao jedina koja je praćena konciznom i transparentnom platformom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maestro

    6. avgust 2016 | 00:34

    Od srca ti Vuče želim pobedu. To bi za Srbiju bila velika čast. Srećno!!!!

  • branko

    6. avgust 2016 | 18:40

    bilo bi bas lepo, Vuce srecno u finalu !!!

  • Dino

    5. avgust 2016 | 21:38

    Tooo dozivili smo i to Bosanac i Musliman na čelu UN...bravoo Vuče do pobjedeee

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA