≫ 

GLAS AMERIKE UPOZORAVA: Oštre reči među političarima u regionu pretnja za stabilnost

Timoti Eš, šef analitičko-strategijskog tima za Centralnu, Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku u kompaniji "Nomura internacional" u Londonu, smatra da će se situacija smiriti kada prođu izbori i zemlje regiona vrate fokus na pristupanje Evropskoj uniji

  • 8

Poslednjih meseci su pooštreni odnosi bivših jugoslovenskih republika, učestale su oštre reči među političarima, a na terenu se ponovo dešavaju incidenti, zbog čega postoji pretnja da se naruše odnosi koji su donekle stabilizovani od sredine dvehiljaditih godina, navodi "Glas Amerike".

 

ČEPURIN: Scenario "kontrolisanog haosa" opasan za Balkan

 

Između Beograda i Zagreba se nastavljaju optužbe koje i dalje pominju četnike i ustaše, a Republika Srpska je na klizavom terenu zbog osetljivosti referenduma zakazanog za septembar o Danu državnosti.

 

Timoti Eš, šef analitičko-strategijskog tima za Centralnu, Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku u kompaniji "Nomura internacional" u Londonu, smatra da će se situacija smiriti kada prođu izbori i zemlje regiona vrate fokus na pristupanje Evropskoj uniji.

 

ČEKA SE REAKCIJA EU: Brisel sprema odgovor za Vučića

 

- Postoje velike sumnje u vezi sa procesom proširenja EU. Da li će biti novih članica Unije? U prošloj deceniji zemlje na Balkanu, kao što su Srbija i Hrvatska, sebe su ustoličile na putu priključenja, sa dobrom perspektivom da postanu članice. Ako više ne postoji mogućnost da Bosna, Srbija, Makedonija postanu članice, zašto bi te zemlje odustale od svojih nacionalnih interesa, suvereniteta za viši cilj - navodi Timoti Eš.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Glas Amerike navodi da se pitanjem stanja u regionu u ponedeljak bavio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji se sastao sa predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji da bi raspravljali o situaciji u regionu.

 

VUČIĆ: Srbija neće odgovarati na teške uvrede, naš vitalni interes su STABILNOST I MIR!

 

- Zbog takve situacije u narednom periodu ne može se sa 100 odsto sigurnosti očekivati politički i ekonomski prosperitet u regionu - rekao je Vučić.

 

Iako analitičari vide podizanje tenzija u Hrvatskoj kao postizanje poena u predizbornoj trci, Vučić je odbacio tu tezu navodeći da "to nema veze sa kampanjama, a ako ima, utoliko gore, jer je tu reč o kontinuiranoj antisrpskoj politici".

 

VUČIĆ UPOZORIO DIPLOMATE I AMBASADORE: Regionalna stabilnost je OZBILJNO UGROŽENA!

 

Glas Amerike ističe da postoji "pozitivan glas" i da dolazi iz Srbije jer postoji "jasna rešenost da se ne odgovara na provokacije".

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KOSTA

    31. avgust 2016 | 16:25

    Sjećam se kao da je juče bilo;"Braćo Srbi,spašavajte krst časni..." Kukali su i dozivali u pomoć Hrvati iz srednje Bosne kada su ih napali Muslimani.Pomogošmo,spasišmo.Par mjeseci prođe oni sa sabraćom napadoše.......

  • Ljuba

    31. avgust 2016 | 17:56

    Glas Amerike mnogo s..re, ko govori, sta govori, kada govori, kakvi su to primitivni blasfemirani trikovi spisateljski, koji imaju besmislenost u svom sadrzaju. Tako ste piskarali i blefirali kada ste razbucavali onu nesrecnu Jugoslaviju, za crno ste govorili da je belo, a za belo da je crno, e tu vam se Srbija nije uklapala pa ste je banditski onako nacisticki proglasili za zlo uz narikace iz pete kolone sa kojom Srbija na zalost nikada nije oskudevala. E sada se jeli istovremeno narice i sa strane Ustasa koji su civilizovani nacisti i opet neuravnotezeni Srbi, pa jel to na zalost podize tenzije u regionu. Banditi ne opevani, olosi kriminalni za sva vremena kao i ova vasa kamarila petokolonaska, moralne poturice, kako bre vise mozete da bljujete taj smrad iz tih poganih usta kako vam vise nije zamorno da budete toliki zlikovci i olos, koga vi vise u bilo sta mozete da uveravate u ovoj idiotskoj ljudskoj civilizaciji koju ste nasilnicki preparirali. Jedino vam je preostalo da u duhu svoje tradicije obavestite ceo svet da bog stanuje kod vas pa neka svaka izbezumljena budala ide tamo da mu se javi i pokloni ! ! !

  • Doxa

    31. avgust 2016 | 15:16

    Srbija ćuti, ustašoid laprda, krivica se deli na ravne časti; to je zapadno viđenje situacije na "terenu"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA