≫ 

Vučić: Srbija i Mađarska unapređuju saradnju u svim oblastima

Konstatujući da je bilateralna saradnja Srbije i Mađarske sve bolja, Vučić je zahvalio premijeru Orbanu i ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu na izuzetnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu evrointegracija

  • 1

Odnosi Srbije i Mađarske napreduju na svim poljima, a upravo danas dogovorili smo da do kraja ove godine organizujemo novu zajedničku sednicu vlada dve zemlje i to najverovatnije u nekom gradu u centralnoj Srbiji, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Orban stigao u Beograd, na aerodromu ga dočekao Vučić (FOTO)(VIDEO)

Vučić je, posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, rekao da je dogovoreno da se saradnja unapređuje u svim oblastima, a da će premijeri formirati posebnu radnu grupu sa po tri do četiri člana iz svake zemlje.

- Treba da analiziramo rešenja u svakoj od zemalja, da primenjujemo ono što se pokazalo boljim - rekao je Vučić.

Orban: Mađarska neće dozvoliti da bilo ko blokira put Srbije u EU

On je kao primer naveo ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji će sa saradnicima otići u Mađarsku na sedam dana, kako bi na operativnom nivou razgovarao sa kolegama iz te zemlje.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mnogo toga bismo želeli da upotrebimo iz poljoprivrede, više fabrika za preradu voća i povrća, kako da pametnije trošimo novac - rekao je Vučić.

On je istakao i da Orban ima 30 odsto veće poreze i PDV nego što su u Srbiji, ali se to, primetio je u Srbiji ne vidi.

- Želimo da se ugledamo na Mađarsku po mnogo čemu, sve bismo mi to voleli da uradimo kao u Mađarskoj, ali su Mađari u tome bili ispred nas i pre 50 i 100 i 200 godina. Mi prihvatimo ono što nam odgovara, pa gledamo gde su veće subevencije - rekao je Vučić na konferenciji u Vladi Srbije.

Prema njegovim rečima, trgovinska razmena dve zemlje raste.

VUČIĆ I ORBAN PRIJATELJSKI NA OTVARANJU FABRIKE U SUBOTICI: Odnosi sa Mađarima dobri, oni NE UCENJUJU SRBIJU!

- U prvih šest meseci ove godine raste zahvaljujući velikom broju mađarskih firmi. Rast je za 12,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Konstatujući da je bilateralna saradnja Srbije i Mađarske sve bolja, Vučić je zahvalio premijeru Orbanu i ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu na izuzetnoj podršci koju ta zemlja pruža Srbiji na putu evrointegracija.

Vučić je, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da Srbija danas ima više problema nego Mađarska, jer sada 81 odsto migranata čine ekonomski migranti iz Avganistana "zbog čega je atmosfera drugačija od one koju smo imali na početku krize". On je istakao da će Srbija i ubuduće nastojati da pokazuje humanost i solidarnost prema migrantima, ali neće prihvatiti ilegalne migrante.

Vučić je dodao da po prvi put mora da kaže kako su migranti u Srbiji počeli da prave probleme.

- Imali smo problem s njima kod Železničke stanice. Nismo hteli da pravimo buku, ali rešili smo to po kratkom postupku. Tuku se između sebe. Uhvatili smo ih u dva trgovinska objekta gde su pljačkali. To se dešava i sa domicilnim stanovništvom, ne želim da kažem da su oni gori, ali drugačija je atmosfera od one koju smo imali na početku krize - rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ima značajne troškove kada je reč o migrantima, i da novčana pomoć Evropske unije ne može to da pokrije.

(Telegarf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr.O

    5. septembar 2016 | 15:32

    Realno sa njima i moze da uspe pravo prijateljsvo ..u nemackoj imam dosta drugara iz madjarske i po politicnoj i drustvenom se slazemo!!!kakva ex_yu...samo ucene i noz u ledja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA