DAČIĆ: Presuda Karadžiću je dokaz da je Srbija nije kriva za ratne zločine

Lider SPS-a je istakao da je to suština i da je to veoma važno za Srbiju jer znači da svako pojedinačno može i mora da odgovara za zločine koje je počinio, ali da iza toga ne stoji država Srbija

  • 14

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je presuda Radovanu Karadžiću veoma važna za Srbiju, jer je tamo doslovce navedeno da ne postoje dokazi za to da je Slobodan Milošević, odnosno Srbija, kriva za ratne zločine.

IVICA DAČIĆ otvoreno o SLOBODANU MILOŠEVIĆU, odnosu SRBIJE i HRVATSKE, ali i o novoj Vladi

Dačić je u, intervjuu za Dojče vele, rekao da je, kada je govorio o Miloševiću, govorio o državi Srbiji.

- U mnogim presudama u Hagu, bez obzira na to da li se sudi jednom ili drugom pojedincu, veoma se često navode i određeni delovi koji se ne odnose konkretno na tog pojedinca, iz čega se izvlače zaključci koji su veoma važni za neke druge teme. Na primeru Karadžića, u presudi je doslovce navedeno da ne postoje dokazi za to da je Milošević, odnosno Srbija - jer Milošević je bio predsednik Srbije - kriva za ratne zločine i da Srbija i Milošević nisu bili deo tog, kako u Hagu kažu, udruženog zločinačkog poduhvata - kazao je Dačić.

On je istakao da je to suština i da je to veoma važno za Srbiju jer znači da svako pojedinačno može i mora da odgovara za zločine koje je počinio, ali da iza toga ne stoji država Srbija. Dačić smatra da je tu reč o tome da smo kao država Srbija suočeni s raznim tužbama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Postojala je tužba Hrvatske, postojala je tužba BiH. Tači najavljuje da će i Kosovo da tuži Srbiju, mada ne znam gde bi Kosovo moglo da tuži Srbiju, jer Kosovo nije država koja je priznata pred UN. Znači, to je nemoguće učiniti pred Međunarodnim sudom pravde. Ali svi oni tuže Srbiju da je počinila zločine, genocid i traže čak naknadu ratne štete - naveo je Dačić, koji je i lider SPS.

HAG: Milošević nije oslobođen krivice

On je dodao da je u presudi Karadžiću navedeno i da se Srbija zalagala za prihvatanje mirovnih planova, a da su to rukovodstvo bosanskih Srba, odnosno Karadžić, odbijali.

- To je veoma važna stvar. I ne bi trebalo to mešati sa političkim pitanjima da li neko podržava ili ne podržava Miloševića. Tada je Milošević bio predsednik. Ko god da je bio predsednik, iza toga stoji odgovornost za celu zemlju - zaključio je Dačić.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Srbija ulaže napore za postizanje mira u regionu i neće se vraćati u prošlost na način koji se može videti u nekim zemljama u kojima vlada antisrpska politika i koje provociraju Srbiju, ugrožavajući mir i stabilnost u regionu, izjavio je Dačić.

PROCURELI TAJNI AMERIČKI SPISI: Otkrivena PRAVA ISTINA o odnosu SLOBODANA MILOŠEVIĆA prema Tuđmanu i Karadžiću!

On je istakao da su državni vrh Srbije, Vlada i predsednik, veoma otvoreno za mir i stabilnost u regionu, za nastavak procesa pomirenja i za pronalaženje zajedničkih interesa.

Šef srpske diplomatije je naveo da su zemlje u regionu za vreme sukoba izgubile mnogo vremena i da bi Evropska unija svakako morala da prepozna da evropski put zapadnobalkanskih zemalja te zemlje drži na okupu i podstiče regionalnu stabilnost.

Džefri Najs: Nečasni pokušaji rehabilitacije Miloševića

Na pitanje novinara zašto u Zagrebu vidi glavnog krivca za pogoršanje hrvatsko-srpskih odnosa, Dačić je odgovorio:

- Znate, Hrvatska kao nova članica Evropske unije pokušava da profitira od te pozicije i postavlja Srbiji razne ultimatume i uslove kojima bi put Srbije prema EU trebalo da bude blokiran. Oni otvoreno prete da Srbija nikada neće postati članica EU - primetio je Dačić.

Foto: Tanjug/fotoHINA, Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/fotoHINA, Tanjug/Tanja Valič

Dačić je pomenuo i rehabilitaciju Nezavisne Države Hrvatske koja je bila Hitlerova tvorevina, rekavši da se sada se, uz blagoslov hrvatskih institucija, rehabilituju ljudi koji su tokom Drugog svetskog rata vršili zločine nad Srbima.

Vučić o Miloševiću: Ne pada mi na pamet da živim u devedesetim, živim za budućnost

Kad je reč o Republici Srpskoj i referendumu koji želi da održi Milorad Dodik, Dačić je izjavio kako misli da Srbija ima veoma mudru poziciju, štiteći i svoje interese i interese Republike Srpske.

- Važno je da se očuva stabilnost u Bosni i Hercegovini. S druge strane moramo da budemo iskreni i da kažemo da su bošnjački političari vršili veliki pritisak kako bi svetu nametnuli pogrešnu sliku da je Bosna i Hercegovina muslimanska država. Čak se predlaže da se ukine Republika Srpska. To nikada nećemo prihvatiti - istakao je Dačić i dodao da Srbija neće ni u kom slučaju dozvoliti povredu prava Republike Srpske, ali ne želi ni da se ponove događaji s početka devedesetih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milka

    7. septembar 2016 | 12:15

    Bravo Dacicu a to sto taci i i siptari hoce nas da tuze za pocinjen zlocin vsljda SRBIJA TREBA NJIH DA TUZI I BICE TO SVE OK. DOCI CE DAN ISTINEEEEEE

  • Dalibor

    7. septembar 2016 | 12:32

    Mali Sloba se tjesi i maze oci narodu U presudi Milanu Marticu je Slobo naveden kao sef zlocinacke organizacije Samim time sve je jasno Onomo tko je realan

  • Megalodon

    7. septembar 2016 | 13:50

    Pricaj sad sta god oces.Zabo si mu i ti noz u ledja kad mu je bilo najteze.Budi srecan sto je mrtav jer bi i on mozda kao Seselj danas bio kuci.A onda bi se druge pjesme pjevale po Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA