• 18

MINISTAR POLICIJE O ZAŠTITI GRANICA: Stefanović najavio posebne mere za migrante

- Niko neće biti povlašćen zato što pripada određenoj društvenoj kategoriji, da misli da može da se ponaša bahato, da nešto ruši, pali ili krade - zaključio je Stefanović

  • 18

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Novom Sadu da je zajedno sa ministrom Aleksandrom Vulinom, koji je koordinator Grupe za migracije u Vladi Srbije, premijeru Aleksandru Vučiću predložio da se posebnim merama ojačaju granice Srbije kako bi se sprečio masovniji ilegani prelazak migranata.
RESTRIKTIVNE MERE ZA MIGRANTE: Vulin najavio mogućnost postavljanja žica i barijera na granicama

Stefanović je rekao da je problem Srbije što naši severni i zapadni susedi osim simboličnog broja više ne primaju migrante, a što migranti koji uđu u Srbiju u kojoj, kako je rekao, ne žele da ostanu, tu ostaju jer ne žele da se vrate jer je njihov krajnji cilj odlazak u zemlje zapadne Evrope.
Migranti ostaju na teritoriji Srbije u pokušaju da se domognu Nemačke, Švedske i drugih država. Kada se to ne dešava oni postaju nervozni, agresivni, što iziskuje veći angažman naših policijskih i bezbednosnih snaga i to nije dobro, rekao je on.
ŠEFOVI DRŽAVA I VLADA U UN NA SAMITU O IZBEGLICAMA I MIGRANTIMA: "Istorijska prilika da se izradi plan za bolji globalni odgovor"
- Zbog toga smo predložili jedan paket mera i ostaje da sačekamo da se premijer vrati sa sastanka u Ujedinjenim nacijama i SAD-u pa da vidimo koje mere možemo brzo da primenimo i šta je to što treba da uradimo da Srbija ne bude parking za sve one migrante koje drugi neće da prime - rekao je Stefanović.
On je dodao da nekada države koje ne primaju migrante ne žele to i javno da kažu jer, kako je rekao, razmišljaju na taj način da bi bilo super da to kaže Srbija ili neka druga država "pa da te zemlje ostanu fine, a da Srbija bude ta koja loša i zla i koja ne želi na svoju teritoriju da primi migrante".
Stefanović je rekao da je u prvom talasu izbeglica najviše bilo Sirijaca koji su bili toliko mirni da kriminalna statistika skoro da nije ni postojala iako je prošlo više od milion ljudi.
Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP


- Situacija se sada komplikuje. Na tertoriji Srbije trenutno boravi od 6.000 do 7.000 migranata, najveći deo njih je smešten u prihvatne centre, ali ima i onih koji izbegavaju i nalaze se po parkovima i centrima gradova, a jedan deo njih je i izvršio krivična dela, kao što je bio slučaj u Šidu. To je novina jer migranti u Srbiji ranije nisu pravili takvu vrstu problema, mi smo naravno reagovali povećanjem broja pripadnika policije na tim mestima - rekao je Stefanović.
On je naglasio da problem nije 150 ljudi, već da je problem šta da se radi sa nekoliko hiljada ljudi koji će brzo doći u situaciju da postanu svesni da ne mogu da odu u druge zemlje, a ne žele da ostanu u Srbiji.
- Ono što mogu da garantujem jeste da policija neće dozvoliti da se bilo ko od naših državljana maltretira, da ijedno dete na ulici strahuje da li će neko da ga pretuče - rekao je on.
Policija će svoj posao raditi u skladu sa zakonom, bićemo dobri domaćini, ali oštri u sprovođenju zakona, kao što je to usmereno prema svim građanima Srbije isto će važiti i za migrante, naglašava ministar.
- Niko neće biti povlašćen zato što pripada određenoj društvenoj kategoriji, da misli da može da se ponaša bahato, da nešto ruši, pali ili krade - zaključio je Stefanović.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ÔDragan

    E moj doktore.nosta ti neznas dapreduzmes sam,vec cekas AV da se vrati i da vam kaze kako dapostupate sa tom bagrom.niste trebali da ih pustateu srbiju,to je jedino pravo resenje,kao orban u madjarskoj,cuvati svoju granicu i ne pustati ni ptica da preleti,to je drzava,a ovo vase je sprdacina.

  • Oko

    Dobro ste se setili. Kasno Marko na Kosovu stiže.

  • Frkjgirj

    I treba ako neće iz evrope stace nema

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima