≫ 

Tajne RATOBORNOG bosanskog generala: SEFER HALILOVIĆ ne bi voleo da znate ove detalje iz njegovog života!

On je 2005. godine oslobođen svih optužbi i pušten je na slobodu, nakon brojnih nelogičnosti i propusta u procesu pred Haškim sudom

  • 79

Bosanski general u penziji i ratni komandant Armije BiH Sefer Halilović, svojom retorikom probudio je duhove prošlosti u regionu kada je zapretio ratnim sukobom koji bi doveo do toga da Republika Srpska nestane. Ali ono na šta je ovaj bivši oficir JNA zaboravio jeste da je rođen u Srbiji.

BOSANSKI GENERAL PRETI RATOM: Niko ne može da odnese deo BiH bez belaja, apsolutno spremni na rat, RS će nestati u sukobu

Naime, manje je poznato da je Halilović rođen u Prijepolju 1952. godine.

Halilović nastavlja da provocira: Građane Republike Srpske nazvao NACISTIMA

Printskrin: wikipedia.org Printskrin: wikipedia.org

To ga ipak nije sprečilo da zaključi kako RS ne bi izdržala ni 10 - 15 dana u slučaju da se održi "referendum otcepljenja", koji bi prema njegovim rečima, “raspakovao” Dejtonski mirovni sporazuma i vratio Ustav Republike BiH, kao i da on neće dozvoliti da iko odcepljuje pola države, jer će u suprotnom "biti belaja" jer "ima ko da ratuje na obe strane".

VUČIĆ JASNO ODGOVORIO BOSANSKOM GENERALU: Republika Srpska neće nestati!

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Takođe, treba podsetiti da je protiv Halilovića 2001. godine Haški sud podigao optužnicu zbog zločina nad bosanskim Hrvatima koje su počinile snage Armije BiH pod njegovom komandom u operaciji "Neretva 93".

DAČIĆ UPOZORAVA: Izjava Halilovića najveća pretnja miru!

Presudom je dokazano da su u selima Grabovica i Uzdol zaista počinjeni ratni zločini i brutalno ubijeni civili koji nisu aktivno učestvovali u neprijateljstvima, odnosno sukobima između jedinica Armije BiH i snaga HVO, ali je zaključeno da je Halilović bio vođa inspekcijskog tima čija funkcija nije bila komandovanje već "koordinacija i nadzor" borbenih dejstava.

To je podrazumevalo da, prema principu međunarodnog krivičnog prava, on kao komandant ne može da se smatra odgovornim za zločine osoba koje nisu bile pod njegovom komandom u vreme kada su ti zločini počinjeni, odnosno da Sefer Halilović nije kriv po jedinoj tački optužnice kojom se po načelu komandne odgovornosti tereti za kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oslobađajuća presuda Seferu Haliloviću se, navodi se u žalbi optužbe, zasniva na pogrešno primjenjenom standardu dokazivanja, pošto se od tužilaštva tražilo da svoje navode dokaže "izvan svake sumnje" a ne kao što Statut i Pravila nalažu "izvan razumne sumnje". Zbog tih nelogičnosti i propusta on je sada na slobodi. On je 2005. godine oslobođen svih optužbi i pušten je na slobodu.

Sefer Halilović je 1996. godine osnovao Bosanskohercegovačku patriotsku stranku BPS. Stranka BPS se, pored ostalog, zalaže za vraćanje Ustava Republike Bosne i Hercegovine kroz reforme Ustava BiH ili na druge, demokratske načine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo prošle godine sprovelo je istragu u vezi dodele stanova boračkoj populaciji u sarajevskom naselju Vogošća. Istraga u ovom predmetu usmerena je na bivšeg BPS-ovog ministra za boračka pitanja Faida Heću, a kako stvari sada stoje, za malverzacije oko dodele stanova znao je od samog početka i sam stranački vrh BPS-a na čelu sa predsednikom stranke Seferom Halilovićem i njegovim sinom Semirom.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • POSALJI SINA

    21. septembar 2016 | 14:40

    Sto ne kazete da je Alija hteo da ga likvidira ali je prezivio taj atentat.Smrtno je stradala Seferova supruga Mevlida i njen brat.Ako je Alija hteo da ubije svog generala kakav je to covek...

  • Gardista

    21. septembar 2016 | 16:27

    O čemu vi pričate pišete. Rat u Bosni su izazvale Sandzaklije. Neposredno pred rat u Sarajevo je doslo puno nepoznatih ljudi upravo sa tog govornog podrucja i u dobrim automobilima. Moji prijatelji muslimani su odmah sklonili decu po Nemackoj i Svedskoj. Rakli si da sutuacija mirise na rat i tako je bilo. Otuda Halilovic i priziva rat jer on nije krvavio gace nego pacenici koji su ostavili kosti svuda...zašta za nista neku federaciju bez drzave,vojske,morala.Amerikanci ako stisnu dugme moze doci ponovo do rata. Ima ko Srbe da brani!

  • VukBgd

    21. septembar 2016 | 14:40

    Budala bio, budala ostao. Čovek bez morala i časti. Pa valjda je on položio neku zakletvu kao oficir JNA da "čuva zemlju od domaćih i stranih neprijatelja..." Jel tako? Rat u Bosni je završen pobedom Srba, 49% BIH je Srpsko....da nije bilo Slobine izdaje, u Hrvatskoj bi sada bilo +250.000 Srba...o Kosmetu da ne govorim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA