• 39

I MMF ZA RAST PLATA I PENZIJA: U Srbiji ima prostora za povećanje primanja

Fiskalni rezultati omogućiće povišicu radnicima i penzionerima

  • 39

Međunarodni monetarni fond dozvoliće Srbiji da poveća penzije i plate zaposlenima u javnom sektoru, ali će ovi procenti biti skromni. Ovo proizilazi iz izjave Džejmsa Roufa, šefa misije MMF koja je u Beogradu boravila prethodnih pet dana. Misija je, naime, pozitivno ocenila fiskalne rezultate koje je Srbija ostvarila u periodu trajanja programa sa ovom institucijom i najavila razgovore o budžetu za 2017. prilikom idućeg dolaska u oktobru.
VUČIĆ: Srpska delegacija bila najpopularnija u UN

- Razmotriće se potencijalne upotrebe prostora koji se otvara zahvaljujući fiskalnim rezultatima koji su bolji od očekivanih, pored ostalog i za umerena i targetirana povećanja plata u javnom sektoru i penzija, dodatne investicije u ključnim prioritetnim oblastima ili za druge stavke potrošnje kojima se unapređuje rast - izjavio je Džejms Rouf.
- Promene plata i penzija treba da uzmu u obzir okruženje sa veoma niskom inflacijom koje je pomoglo da se očuva kupovna moć i poveća životni standard, kao i potrebu da se obezbedi stroga kontrola tekuće javne potrošnje.
Vučić sa Štajnmajrom o situaciji u regionu
Rauf ističe da je postignuta saglasnost sa srpskim vlastima da smanjenje javnog duga treba da ostane prioritet, kao i da treba da se nastavi sa postepenim fiskalnim prilagođavanjem. Upravo će, u tom okviru da se razgovara i o najavljenom rastu plata i penzija, prenose "Večernje Novosti".
U fokusu interesovanja predstavnika MMF bila je i racionalizacija javne uprave i reforma sistema zarada u javnom sektoru.
VUČIĆ I BLINKEN: Važno da Srbija nastavi svoj evropski put
Očekuje se da će najavljena povećanja da zažive od 2017. godine. Odluka o tome mogla bi da bude donesena posle sledeće kontrolne misije MMF, koja u Beograd stiže u oktobru.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiki

    E da zaboravih dnevnice u javnom sektoru gde je sluzbena dnevnica sa 2200 otisla na 150 dinara a za inostranstvo sa 150 na 15 evra pa onda pricaj suplju pricu o povecanju... na smanjenju dnevnica u kopnenoj zoni na dnevnom nivou uzimate preko 5500 evra tako da sve to kad saberes i to sto budes sada ,,vratio,, nece moci da nadomesti sve sto si uzeo...povecanje ma daj da da jeste i mrmot pakuje milka cokoladu...nisam malouman

  • kiki

    E da sam malouman kao sto nisam pa sad da mi premijer iMMF prodaju pricu o povecanju...carevi prvo mi vratite onih 10% koje ste mi uzeli pa onda idemo u novu pricu o povecanju...sta smo mi veverice pa da me lozis da mi povecavas platu a ustvari mi vracas ono sto si mi uzeo a posto si ti to pozajmi od celog javnog sektora sada lepo izracunaj kamatu na pozajmnicu pa mi to vrati a ne da me lozis da mi nesto povecavas...spineri propali

  • kredit

    U Srbiji izgleda nemozete da trepnete bez da se neki stranac pita, i onda pricaju o suverenosti Srbije..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima