• 5

VUJOVIĆ: Nije lako smanjiti broj zaposlenih, a da ne ostanu nepopunjena mesta za koja nema kvalifikovanih!

Vujović je kao primer naveo da se prošle godine u Ministrarstvu finansija išlo sa smanjenjem od oko 750 zaposlenih na broj od oko 10. 000 ljudi, na osnovu takozvanih linearnih metoda

  • 5

Procedura racionalizacije broja zaposlenih u javnoj upravi treba da ispoštuje ne samo nečije želje, već i ono što nameće realnost, izjavio je večeras ministar finansija Dušan Vujović.
Vujović: Od nove godine porez će se plaćati na vrednost automobila, a ne na kubikažu

- Nije tako lako vršiti smanjivanje broja zaposlenih a da se pri tome ne dovede u pitanje tehnološka održivost procesa, da se ne dođe u situaciju da iza onih koji su spremni da idu u penziju ostanu nepopunjena mesta za koja nema dovoljno kvalifikovanih, iskusnih ljudi - rekao je Vujović.
Taj problem se, kako je objasnio, može prevazići na više načina, između ostalog prižanjem mogućnosti pojedinim ljudima da i posle 60 ili 65 godina života produže da rade, što bi bilo zasnovano na argumentovanim odlukama menadžmenta.
Vujović je kao primer naveo da se prošle godine u Ministrarstvu finansija išlo sa smanjenjem od oko 750 zaposlenih na broj od oko 10.000 ljudi, na osnovu takozvanih linearnih metoda.
- Sada imamo i horizontalnu i vertikalnu analizu koja pokazuje da na nekim mestima treba povećati broj ljudi, kao što je budžetska inspekcija, kao što je interni odit, mesta koja su jako važna za kvalitet funkcionisanja Ministarstva finansija, a da neke sektore treba izmestiti i time otvoriti prostor za druge, dok druge treba smanjiti - istakao je ministar.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


Misija Međunarodnog monetarnog fonda je po tom pitanju, kako je rekao, zauzela jednu vreoma razumnu poziciju.
- Oni kažu, ne želimo da vas pritiskamo, vidimo da ostvarujete ono što je najvažnije a to je iznos troška plata u budžetu. Tu se mi držimo pravila koja smo dogovorili - rekao je ministar.
Vujović je naveo da MMF očekuje da ćemo, u saradnji sa Svetskom bankom, u funkcionalnim analizama, koje su već urađene, i u onima koje će se tek raditi sami proceniti gde postoje mogucnosti da se celi sektori ukinu, da se neke agencije ukinu ili spajaju, ocenivši da je "to pravi put za budućnost".
Na primedbu da privreda očekuje bolju poresku upravu, on je podsetio da je pre godinu dana urađen program transformacije i detaljan snimak svih pozicija u preko 180 kancelarija po Srbiji i da se došlo do predloga da će ciljni broj kancelarija biti oko 35 u budućnosti.
- Prelaz sa tih 180 kancelarija na 35 biće postepen - rekao je Vujović.
Reforma Poreske uprave će, kako je objasnio, pored redefinisanja broja kancelarija i ljudi, obuhvatiti i promenu dosadašnje prakse, tako da poreski inspektor kada dođe na posao neće unapred znati gde će ići na teren, da li u firmu X, ili u firmu Y, čime se sprečava dogovaranje sa firmom koju obilazi, otklanja njihova subjektivnost u radu i uspostavlja kontrola koja inspektoru neće biti očigledna.
- Poreski inspektori moraju da pojačaju svoje stručne sposobnosti, da budu spremni da prave pravu, suštinsku kontrolu i reviziju pozicija firmi, a ne samo proveru fiskalnih račina, koja je važna, ali nije samo ona važna - poručio je Vujović.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GP

    Da mi je vlast samo mesec dana ja bih im pokazao kako je to lako uraditi, veoma lako. Oni to nece da urade jer to im je rosbina, kumovi i prijatelji. Naravno, najlakse je smanjiti plate i penzije. Sram vas bilo!

  • No name_Bg

    O cemu dalje da pricamo kada vecina direktora i nacelnika javnih preduzeca ne zeli da prima mlade i neiskusne ljude na praksu jer bi im samim tim ugrozili njihovu razradjenu semu i kombinaciju za mito i korupciju. 8 godina provedenih i drzavnoj firmi sa skolom koja je trebala za to radno mesto, diploma stecena sasvim normalno ali sta dalje da pricam kada nisam zeleo da budem poltron i uvlakac, niti u jednoj stranci...dovoljno je bilo da posle 8 godina dobijem otkaz jer nisam u nijednoj stranci i na moje mesto dolazi osoba kojoj je tata neki da ne kazem sta u jednoj opstini, mama da ne kazem sta u komunalnom, a osoba koja je dosla na moje mesto ima zavrsen megatrend univerzitet koji za struku i delatnost kojom se bavimo uopste ne odgovara...no nebitno je to...bitna stvar je da ce ta osoba biti poslusna, odradjivati stvari koje mu nacelnik kaze i to je to. Desava se cak i da se u jednom periodu tacnije zimus taj nacelnik hapsi, pusta da se brani sa slobode i opet vraca na istu funkciju, a samim tim sada radi stvari koje je radio samo 10 puta vise jer i sam zna da je kriv i da ce biti osudjen za to pa da malo zaradi za porodicu. Eeee moja srbijo...kretenska drzavo!!!! P.S."Pitam se da li bi optuzenog direktora nekog preduzeca vratili na posao da radi do okoncanja presude tj. istrage npr. u Nemackoj, Austriji..., posto se ovde kod nas prepisuju zakoni od njih. Sta li bi bilo u tom slucaju tamo? Ili bi ga mozda sklonili i nema da radis dok se proces ne zavrsi, sta mislite?"

  • Ime

    Preuzmite model otpustanja kao u Privrednoj komori Beograda. Prvi na spisku- invalidi, samohrani i roditelji sa decom. Sve fakultetski obrazovani..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima