Ðurić: Nećemo dozvoliti da nam otmu Trepču, branićemo je na sve načine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je rekao da je Beograd više puta tražio da se o Trepči, ali i imovini uopšte razgovara u Briselu, ali da su naišli na "gluve uši prištinskih institucija"

Prištinske vlasti kroz nacrt Zakona o Trepči žele da nacionalizuju taj kombinat, ali da im to neće proći, jer će Beograd braniti i zaštiti Trepču na svaki način, rekao je Marko Đurić.

Đurić vlastima na Kosovu: Ne igrajte se rečima pretnji

- Crni oblaci su ponovo nad Trepčom. Na delu je otimanje kombinata, prištinske vlasti pokušavaju da nacionalizaciju Trepču - rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju za RTS.

On je dodao da je potpuno reaktiviran pokušaj od prošle godine kada su prištinske vlasti kroz specijalni zakon o Trepči pokušali da nacionalizuju Trepču, da je oduzmu zakonitim vlasnicima, Fondu za razvoj Srbije i drugim poveriocima.

Podseća da je Beograd više puta tražio da se o Trepči, ali i imovini uopšte razgovara u Briselu, ali da su naišli na "gluve uši prištinskih institucija".

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Oni ovakvim potezima pokušavaju da otimačinom stave sve učesnike pred svršen čin. Naravno to neće proći, branićemo Trepču, zaštitićemo Trepču na svaki način - rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Drecun: Priština hoće da legalizuje otimanje srpske imovine

On kaže da se nacrt zakona o Trepči niotkuda pojavio i da se nije razgovaralo ni sa srpskim predstavnicima, ni sa rukovodstvom Trepče. Njime se, kazao je Ðurić, predviđa nacionalizacija Trepče, potpuno oduzimanje Srbiji, lišavanje Srba svojinskih prava, upravljačkih prava i što je važno to je grubo kršenje CEFTA sporazuma, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je to nezapamćeno bezakonje u najavi.

- Mi ćemo već danas pokrenuti procedure. Obevestiti predstavnike EU, pokrenuti arbitražne postupake, ali preduzeti i druge pravne, ali i političke mere. Razgovaramo sa najvišim predstavnicima međunarodne zajednice - rekao je Ðurić.

On dodaje da srpska strana pokušava da podstaknemo razgovore, jer se pitanje imovine mora rešavati kroz razgovore, jer je reč o imovini Fonda za razvoj Srbije, ali i nekih stranih kompanija koje su deoničari.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Najveći problem i najveći izazov nije samo u stotinama miliona, možda i milijardama evra, problem je više od 3.000 zaposlenih čija bi prava bila ugrožena. Vlada Srbije zaštitiće njihove interese i neće dozvoliti da neko ostane bez zarada i na ulici - kazao je Ðurić.

Podseća da je Trepča za privredu na KiM vital, ali i da se više rudnih ležišta nalazi u centralnoj Srbiji, a da su ulazi samo na KiM.

Srbija SPREMILA ODGOVOR na otimanje njene imovine na Kosovu!

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Ðurić je rekao da Begrad pregovara isključivo u interesu Srba sa KiM jer je njihov život i opstanak najpreči, te da proces evrointegracija ne bi trebalo da bude uslovljen rezultatima dijaloga već da prati rezultate sprovođenja sporazuma.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada je reč o sprovođenju sporazuma, Ðurić kaže da je Beograd uradio mnogo, a da je Priština uradila malo i da je pred njom ogromna obaveza formiranja ZSO.

- Ne možemo mi da uradimo sve a oni ništa, zna se da tako pregovori ne mogu da funkcionišu - naveo je Ðurić.

Dačić: Albanci shvatite - ovo NIJE 19. vek, Trepča je pitanje ekonomskog interesa!

Upitan da li će ići na KiM, pošto mu je dve nedelje zabranjen ulazak, Ðurić je rekao da će ići i da mu to niko ne može zabraniti.

- Neće me niko ućutkati, KiM je sastavni deo Srbije. Neće mi niko zabraniti da idem dole - zaključio je Ðurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    5. oktobar 2016 | 21:26

    Priština neće uspeti u svojim planovima.

  • keba

    6. oktobar 2016 | 08:31

    Ovo je necuveno sta pokusava da urdi Pristina

  • Darko

    5. oktobar 2016 | 20:05

    Trepcu treba braniti svim mogucim sredstvima jer je to imovina drzave Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA