Jeremić je "pao" jer je srpski patriota

Jeremić je prevideo da se morao kandidovati kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota. Na tome je i "pao", piše "Noje cirher cajtung"

  • 29

Švajcarski list "Noje cirher cajtung" ocenjuje da je u kandidaturi za generalnog sekretara UN bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić "prevideo da je morao da se kandiduje kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota - na tome je i pao

Evo šta je Vuk Jeremić poručio posle glasanja u Savetu bezbednosti UN

Da li Vuk iz međunarodne, ulazi u domaću arenu? Član Jeremićevog tima o borbi u UN (FOTO)

"Zapravo je pretenzija istočnih Evropljana na mesto generalnog sekretara UN bila nesporna - kao jedina od pet grupa zemalja koje još nikada nisu držali ovu najvišu funkciju“, piše ugledni list nakon izbora Portugalca Antonija Gutereša za naslednika Bana Ki Muna.

Švajcarski dnevnik dodaje da istočnoj Evropi "nije manjkalo ni sposobnih kandidata ni međunarodne podrške".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Ali od toga nije bilo ništa. Sedam od deset kandidata koji su početkom oktobra još bili u trci potiče zaista iz istočne Evrope - ali nijedan nije pobedio. Umesto da nastupe jedinstveno, oni su bili razjedinjeni", smatra "Noje cirher cajtung".

List svoju tvrdnju da je "istočnijim Evropljanima nacionalni prestiž važniji od prodornog kandidata" potkrepljuje "reakcijom Srbina Vuka Jeremića, koji je završio na drugom mestu iza Gutereša".

"Mislim da imamo razloga da budemo ponosni na naš rezultat, a to je drugo mesto u svetu, a na čelu istočnoevropske grupe'', rekao je on i još: ''Time smo napravili značajan doprinos podizanju vidljivosti i ugleda naše zemlje.'' Jeremić je prevideo da se morao kandidovati kao međunarodna figura integracije, a ne kao srpski patriota. Na tome je i pao", navodi ovaj dnevnik.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

List tvrdi da se Jeremić "kao ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN profilisao pre svega tvrdim stavom prema kosovskoj nezavisnosti i članstvu u UN".

"Time je obezbedio sebi nenaklonjenost i, izvesno, veto Amerikanaca. Njegove tesne veze sa Moskvom su mu samo dodatno škodile, s obzirom na to da se ledeno doba između Rusije i SAD nadvilo nad ovim izborom", piše "Noje cirher cajtung".

"Dojče vele" navodi da ciriški dnevnik nema dobro mišljenje ni o nastupu ostalih kandidata iz regiona.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Engi

    7. oktobar 2016 | 16:11

    Kako smo mogli da se nadamo da pobedi,pa znate li vi ljudi ko snosi gro troskova u Njujorku.Amerikanci bi pre srusili zgradu UN nego dozvolili da pobedi jedan srbin.

  • livia

    7. oktobar 2016 | 15:14

    Vuk je profesionalac i ekspert za UN, a nije dobio mesto generalnog sekretara zato što su uvideli Amerikanci i Evropa da sa njim ne bi išlo glatko sa napisanim naredjenjima i interesima velikih sila. Trebamo biti ponosni što je jedan od nas Srba koji je uspeo da mu se čuje glas!

  • Raspucin

    7. oktobar 2016 | 16:05

    Nemci ga pripremaju za izbore, sad je pao sa.nadleznosti SAD, na nadleznost Nemacke. Sad nemci obrazlazu zasto nije pobedio i to jer je patriota, a nas narod cim neko drugi to kaze glasaju za njega jer narod uzviseno gleda na sve druge sem na svoje misljenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA