≫ 

Da li Vuk iz međunarodne, ulazi u domaću arenu? Član Jeremićevog tima o borbi u UN (FOTO)

Kako su izgledali kampanja i izbor za genseka UN, otkriva Nikola Jovanović, član tima Vuka Jeremića za Telegraf

  • 4

Antonio Gutereš izabran za generalnog sekretara UN, dok je srpski kandidat Vuk Jeremić završio na drugom mestu. Šta je presudno uticalo na izbor? Kako je izgledala kampanja iza kulisa? Da li je Jeremiću ponuđena druga funkcija, ali i koji su dalji planovi, samo su neka od pitanja, koja smo postavili Nikoli Jovanoviću, menadžeru kampanje Vuka Jeremića i programskom direktoru Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

NOVI GENERALNI SEKRETAR UN IPAK NIJE VUK JEREMIĆ: Antonio Gutereš dobio funkciju u UN

Da se poštovalo nepisano pravilo rotacije generalni sekretar UN postao bi kandidat iz Istočne Evrope. Čak ni povici nekih diplomata da bi žena trebalo da se nađe na tom nisu ispoštovani. Kako komentarišete obrt u poslednjem trenutku, pošto je sve ovo zastupala i Rusija, koja je trenutno predsedavajuća Savetu bezbednosti?

- Mi smo zadovoljni rezultatima. Šansa za izbor Jeremića postojala je do poslednjog kruga, jer je naš kandidat od prvog kruga bi na vrhu liste, kao i Gutereš, a završio je na drugom mestu, a stalne članice Saveta bezbednosti su se složile oko Portugalca Gutereša. Imajući sve to u vidu, možemo biti ponosni na ovaj rezultat i mislim da smo time i kao tim i kao država dosta dobili.

JEREMIĆU PRETI VETO: Zbog anti-NATO stava i protivljenja nezavisnosti Kosova

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Niko ne može da ospori da veliki uspeh Jeremića, pošto je u konkurenciji predsedavajućeg Evropske unije, potpredsednice Evropske komisije, direktorke Uneska bio drugi. Kako je izgledala sama kampanja?

- Ovo je bio izborni proces sa vrlo jakim kandidatima. Na početku kampanje bilo je veoma mnogo onih koji su sumnjali u Jeremićev uspeh, kako u svetu, tako i u Srbiji. Ali, kako je kampanja odmicala povećavan je ugled naše zemlje. Jeremić je svoju šansu tražio u tome da se poštuje princip regionalne rotacije, ali da je došlo do "trgovine" između velikih sila koje su izabrala Gutereša. Lobiralo se na mnogo nivoa. Kampanja je bila kratka, ali za tih pet meseci razgovaralo se sa svetskim medijima, i administracijom država članica Saveta bezbednosti.

Vuk između američkog čekića i ruskog nakovnja

Kada govorimo o tim pozadinskim radnjama, da li je tačna informacija da je Jeremić odbio ponudu uoči glasanja da bude zamenik Guterešu?

- Bilo je mnogo neformalnih kontakata. Ja tu informaciju ne mogu niti da demantujem, niti da potvrdim.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da li je država Srbija u dovoljnoj meri podržala kandidaturu i u čemu se ogledala ta pomoć? Da li ste dobili novčanu pomoć?

- Mi smo se osećali kao da nosimo dres reprezentacije i ovaj proces nije doživljen kao lična avantura. Upućena su pisma podrške od strane srpskih zvaničnika. Da li je to dovoljno, nije na meni da sudim i procenjujem. Za ovu kandidaturu nisu tražena sredstva iz budžeta Srbije, već su ona sakupljana iz privatnih izvora.

JEREMIĆ IZGUBIO PODRŠKU RUSIJE: Žele ženu za novog generalnog sekretara UN!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kažete da se kampanja vodila iz Beograda. Da li je u planu sada neka druga kampanja? Da li će se Jeremić kandidovati eventualno za predsednika Srbije, pošto se u javnost odavno pominje ta mogućnost?

- O ličnim planovima gospodina Jeremića ne mogu da govorim, to je pitanje za njega.

(Marko Ivas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    6. oktobar 2016 | 23:09

    Bravo za Vuka i njegovu ekipu ! Svaka cast !

  • Sasa

    6. oktobar 2016 | 23:27

    Mnogo si potrebniji Srbiji Vuce, nego UN. Svetu cini se nema spasa,a Srbiju spasiti moramo. Jos stotinak pravih ljudi oko gdina Jeremica i Srbiji ce biti bolje.

  • Samo tako

    7. oktobar 2016 | 06:42

    Zasto da ne? Vuk sada ima poznanstva i veze kao ni jedan politicar. Mogao bi mnogo da uradi za Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA