Kostić: Memorandum je pokrov SANU

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić izjavio je da je Memorandum SANU, donet pre 30 godina, pokrio sve aktivnosti Akademije i da predstavlja njen pokrov

  • 3

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić rekao je danas da je deo reakcija, koje su se u poslednje vreme pojavile u vezi sa Memorandumom SANU, zapravo bio pokušaj da se "nešto što se dogodilo" predstavi kao "moralni prestup" i nametne kao stalna hipoteka Akademije.

 

KOSOVO JE SRPSKA VELIKA I TRAGIČNA RANA, SAMO MRTVIMA SKIDAM KAPU: Ispovest Vladimira Kostića otvorila je oči Srbima!

 

VUČIĆ: Kostić ima pravo na mišljenje i stav, ali ja se sa njim ne slažem

 

- To je bio prestup koji je trebalo u glavama nekih ljudi da postane večita i stalna presuda bez obzira što smo objašnjavali da su neki od današnjih akademika bili pubertetlije kada se tako nešto pojavilo - izjavio je Kostić, odgovarajući na pitanje novinara o reakcijama povodom Memoranduma.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Kostić je ponovio da je Akademija "skup bespovratnih pojedinaca, koji ne idu ni za kakvim zastavama".

 

On je takođe podsetio da je Ljubomir Simović konstatovao da je Memorandum "pokrio Akademiju":

 

- Mi ispod tog pokrova možemo da se koprcamo. I, gospodo, koprcamo se i da, to zbog pokrova i dalje ostaje neprimećeno - dodao je on.

 

Kostić je naglasio da Akademija nije kompetentna da daje stavove o bilo čemu, sem o pitanjima oko kojih ima kritičnu masu.

 

- Akademija otvara prostor za diskutovanje o različitim problemima i umesto nekih trajnih dokumenata u svetu koji se menja iz dana u dan, mi smo za to da se otvori neka vrsta kontinuiranog dijaloga - kazao je predsednik SANU.

 

On ističe da je Akademija apsolutno za širenje demokratskih i prostora slobode i da je to posao koji ih itekako čeka.

 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

- Nemamo nikakvu vrstu revanšizma, ne bavimo se prekrajanjem i crtanjem mape, poštujemo svoje susede, radujemo se njihovim uspesima i pokušavamo da skrenemo pažnju i na svoje uspehe, a na one koji nam diktiraju istoriju, presudu i prostore naše slobode u ponašanju bilo da se radi o političkim faktorima ili faktorima sa strane, jednostavno ne pristajemo - poručio je Kostić.

 

- Gotovo je gospodo, kritikujte nas, pljujte nas za ono što izgovaramo, ne za ono što neko misli da bi trebalo da bude hipoteka na našim leđima - dodao je on.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    7. oktobar 2016 | 18:41

    Давно сам читао Меморандум.Колико се сећам у њему су изнете чињенице ,деценијама сакриване од српског народа.Ако је то тачно ,писци Меморандума треба да су задовољни каи и институција којој припадају.Ретко је истина лепа али ако је ИСТИНАчаст је саопштити је!

  • Micki

    8. oktobar 2016 | 15:18

    Gospodine akademice...Kosmet vam nije tema,a?Pa da,znamo vase misljenje...Zalosno je samo to sto je covek sa takvim misljenjem predsednik tako bitne institucije.

  • Lafo

    8. oktobar 2016 | 12:40

    Доста нам је Европских Срба

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA