"Srbija nije ni slepa ni gluva i vidi šta se dešava u samoj EU"

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija nije ni slepa ni gluva i da vidi šta se dešava u samoj EU, ali da je to i dalje najbolje mesto za život i rad.

  • 81

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da Srbija nije ni slepa ni gluva i da vidi šta se dešava u samoj EU, ali da je to i dalje najbolje mesto za život i rad. Kaže da nije dobro ako građani smatraju da EU predstavlja samo neku politizaciju za Srbiju, jer nije tako.

Poruka iz Brisela: Srbija mora da ostvari vladavinu prava i usaglasi spoljnu politiku sa EU

Srbija spremna za otvaranje još tri poglavlja sa EU

Joksimović je, za RTS, rekla da uoči objavljivanja izvešataja o napretku Srbije u evrointegracijama stižu razne vesti, kako iz regiona tako iz same EU.

- Dobro je čuti pozitivne i dobre poruke. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister je uticajan političar u Nemačkoj i nama znači njegova vrsta podrške. To je odraz onoga što u Evropskoj uniji prepoznaju, a to je da Srbija pokazuje odgovornost i ozbiljnost prema sopstvenim građanima - ističe Joksimovićeva.

Kaže da građani Srbije nemaju uvek isti stepen podrške prema evropskim integracijam i da u odnosu na razna politička zbivanja, ta podrška malo opada, pa onda opet malo raste. Dodaje da Srbija nije ni slepa ni gluva i da vidi šta se dešava u samoj EU.

- Ali je to i dalje najbolje mesto za život i rad, i dalje je to najviši standard, najbolji okvir. Ako građani smatraju da EU predstavlja samo neku politizaciju za Srbiju, to nije dobro – ali nije tako - napominje ministarka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kaže da je Vlada Srbije pokazala da evrointegracije za nas nisu samo deo spoljne politike, putovanje u Brisel, ni otvaranje poglavlja.

- To domaći zadatak za nas same. Mi to radimo pre svega zbog sebe, a članstvo u EU je dobro došlo. Članstvo u EU je cilj kojem težimo, ali mi hoćemo proces reformi da sprovedemo da bi naši građani rekli da smo nešto dobro uradili za našu zemlju - napominje ministarka.

Kaže da, što se tiče Izveštaja o napretku Srbije u evrointegracijama, očekuje ocenu koja će da potvrdi da se ekonomski proces pre svega ostvaruje dobro.

- Biće tu zamerki i oko potrebe napretka u vladavini prava, usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom što je sve normalno. To je taj proces i mi smo zato u procesu pregovora. Evropske integracije su nam okvir koji nas ubrzava i daje nam dinamiku, a pitanje ocene je važno jer ukazuje gde nešto treba još da uradimo. Najvažnije za građane je da razumeju: da smo sada članica EU, ne bismo bili najproblematičnija i najsiromašnija zemlja već jedna od najpouzdanijih - kaže ministarka Joksimović.

(RTS/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DACA

    18. oktobar 2016 | 14:17

    srbija ima cilj i drži ga se strogo

  • anda

    18. oktobar 2016 | 11:25

    Nadam se da će Srbija uprkos svemu uspeti da bude članica EU!

  • Ranko

    18. oktobar 2016 | 13:57

    Srbija sve vidi i sve zna, ali moramo da nastavimo naš put u EU jer samo tako ćemo se nadam se izboriti da budemo ravnopravni partner.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA