≫ 

Američki specijalci u Banjaluci u akciji razbijanja terorista: Nastavak ratnih igara na Balkanu

U danima kada obeležavamo godišnjicu primirja u Prvom svetskom ratu, ponavljaju se ratne igre velikih sila na Balkanu

  • 9

Američki specijalci, njih oko 70, sprovode akciju u Banjaluci u kojoj se oslobađaju objekti u kojima se nalaze teroristi. Ovo je scenario jedne od akcija, koju će izvesti pripadnici američke vojske, u okviru pokazne vežbe "Odgovor na kriznu situaciju 2", zajedno sa pripadnicima MUP Republike Srpske, SIPA, Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH, Oružanih snaga BiH i Evropske komadne oružanih snaga SAD. Ova vežba trajaće do 18. novembra.

Kada se pogleda aktuelan trenutak u svetu, sasvim je normalno da specijalne snage vežbaju, pošto je opasnost od terorističkih napada u sveta velika. Međutim, postavlja se pitanje da li je ova vežba svojevrstan nastavak ratnih igara na Balkanu između NATO sa jedne strane i Rusije sa druge?

Han: Strah od jačanja nacionalizma u Srbiji

PUTINOVA (NE)PRISTOJNA PONUDA SRBIJI: Koliko će nas koštati poklonjeni migovi?

Ovo pitanje se nameće, jer vežba u organizaciji Specijalnih jedinica SAD dolazi sam dan po završetku vežbe "Slovensko bratstvo 2016", u okviru koje su vežbali pripadnici Srbije, Rusije i Belorusije, a koja je opet počela, kada je okončana NATO vežba u Crnoj Gori.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kada gledamo kroz medijske napise, možemo shvatiti kao odgovor jedne strane na vežbe druge strane. Imamo nervoznu situaciju u kojoj i jedna i druga strana premeštaju svoje snage na Balkanu, da bi demonstrirale silu. To je tačno, ako gledamo njihovu prisutnost, ali nije tačno da je u pitanju deo uhodanog scenarija, odnosno da i NATO i Rusija od dana do dana pokazuju zube na našem terenu i okruženju - kaže za Telegraf, Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Printskrin: Telegraf Printskrin: Telegraf

Radić smatra da tome u prilog govore činjenice da se vojne vežbe planiraju dugoročno, mesecima unapred i da zato ovo nije zveckanje oružja NATO-a i Rusije.

Da je glavna svetska pozornica za odmeravanje snaga velikih sila Sirija, kaže i politički analitičar Dejan Vuk Stanković. On nam je rekao da je Balkan samo jedno od polja gde se testiraju odnosi moći.

- Na Balkanu su ti procesi daleko odmakli. Ovde je samo pitanje da li će dominacija Zapada biti potpuna ili će Srbija poput ostrva biti okružena NATO zemljama sa sporednim izlazom ka Rusiji - izjavio je Stanković.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

On kaže da su na Balkanu karte odavno podeljene, posle pada Berlinskog zida i da nema mnogo prostora za prekomponovanje stanja i odnosa, osim u slučaju globalnog dogovora.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ipak, u danima kada obeležavamo godišnjicu primirja u Prvom svetskom ratu, koji je i započeo sukobom na Balkanu, ne uliva nam spokoj prisustvo velikih sila u dvorištu. Jer, podsetimo, 1914. povod za rat je lako pronađen, a motiv se gomilao na našim granicama godinama. Neko bi rekao na Balkanu ništa novo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zakon

    15. novembar 2016 | 21:49

    Treba i rusiju i sad izbaciti sa balkana pa neka ratuju na njihovim teritorijama...nama treba mir

  • Banja Luka

    15. novembar 2016 | 17:51

    Nosite vi svoje igre kuci!i teroriste ponesite sa sobom

  • Dragan

    15. novembar 2016 | 20:29

    , igrate se rata severa i juga .kad se vratite tamo odakle ste došli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA