Dačić: OCES još više da se posveti zajednickim interesima

Ne radi se samo o geografskoj odrednici, već je neophodno tražiti zajedničke interese i dodao da je Srbija, kao najmlađa članica spremna da da svoj doprinos radu ove organizacije

  • 1

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas, nakon Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (OCES) u Beogradu, da bi ova organizacija trebalo u budućnosti da još više pažnje posveti zajedničkim interesima zemalja koje čine region.

Nikolić: Srbija zacrtala svoj evropski put i pruža ruku Hrvatskoj (FOTO)

On je, na konferenciji za novinare, naglasio da se ne radi samo o geografskoj odrednici, već je neophodno tražiti zajedničke interese i dodao da je Srbija, kao najmlađa članica spremna da da svoj doprinos radu ove organizacije.

Dačić je zahvalio ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, čija je zemlja predsedavala OCES-u pre Srbije, te ukazao da Turska od 1. januara preuzima predsedavanje.

Konferencija u Beogardu, prema njegovim rečima je bila dobra, a Dačić je podvukao da je OCES organizacija koja se bavi ekonomskim pitanjima, ali da nije lišena političkih tema zbog čega je potrebno strpljenja i dosta živaca, kao i posebnog pristupa kako bi s omogućilo da se donesu odluke.

SRBIJA STOPIRANA NA PUTU KA EU ZBOG UDŽBENIKA: Svi pričaju o poglavlju 26, ali da li znate na šta se ono odnosi?

U Beogradu, kako je naglasio, donete su odluke, a jedna od njih je bila da se prihvati donacija Ruske federacije od milion dolara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mogla je da se ne donese odluka, ako ne postoji politička saglasnost, i ta sredstva bi se vratila u ruski budžet. Ja sam rekao ako neko neće da prihvati sredstva mi hoćemo, nije problem - šaljivo je kazao Dačić dodajući da su i takve teme opterećene politikom.

Podsetio je da OCES okuplja 12 zemalja, i da sledeće godine obeležava 25 godina postojanja.

JADNA JE EU U KOJOJ HRVATSKA VODI GLAVNU REČ: Dačić o blokadi poglavlja

Na kraju on je izrazio zahvalnost što su na beogradskoj konferenciji učestvovali ministri spoljnih poslova Ruske federacije, Rumunije i Moldavije, te preneo da je bilo planirano da doputuje i šef turske diplomatije, ali da on nije mogao da dođe zbog terorističkih napada koji su se dogodili u toj zemlji.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ahmet Jildiz izjavio je da je prava čast da Turska predsedavanje OCES-om preuzme od Srbije ocenivši da je Srbija prethodnih šest meseci uspešno predsedavala.

Vučić se večeras obraća naciji povodom otvaranja poglavlja

- Čestitam Srbiji na uspešnom predsedavanju i prava je čast da uzmemo zastavu iz njihovh ruku - rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Zamenik turskog šefa diplomatije je naveo i da će tokom predsedavanja Turske jedan od prioriteta biti da se finalizuje proces reformi unutar organizacije.

- Zadovoljan sam što su mnoge delegacije podržale transnacionalne zeleznice, luke iaerodrome, koji služe ne samo toj zemlji, nego i svim zemljama regiona. Nadam se da ćemo završiti i sledeći aerodrom u Istanbulu tokom sledeće godine - kazao je.

Joksimović: Politička odluka Hrvatske da blokira poglavlje

On je rekao i da će u Istanbulu sledećeg juna biti organizovan samit u okviru predsedavanja, a koji se poklapa sa 25. Godišnjicom OCES i dodao da će države članice doći u što većem broju.

Generalni sekretar OCES Majkl Kristidis rekao je da, uprkos poteškoćama i bilateralnim tenzijama koje možda postoje, ova organizacija već 25 godina predstavlja vrlo koristan mehanizam za izgradnju poverenja.

Skupština nastavlja rad: Danas o zakonima iz oblasti poljoprivrede

On je otvoreni prozor ka dijalogu i razumevanju, što je dodatna vrednost organizacije, naglasio je on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kristidis je kazao da mu je drago što je u Beogradu OCES dobio priliku da „se kupa u svetlu medija“; jer obično nema priliku da ima vidljivost, a potrebna je vidljivost kako bi se više znalo o najreprezentativnijoj i najzrelijoj institucionalnoj regionalnoj organizaciji koja već 25 godina uanpređuje odnose u regionu, a koja dobija sve veći geostrateški značaj.

S tim u vezi se posebno zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Kristidis je kazao da OCES, kao i svaka druga organizacija mora da se prilagodi i transformiše, što i radi.

VUČIĆ ODRŽAO OBEĆANJE: Hitno se noćas iz Brisela vraća za Beograd!

Srbija je u Sočiju u julu od Rusije preuzela šestomesečno predsedavanje OCES-om, koje traje do 31. decembra kada će predsedavanje preuzeti Turska.

Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju osnovana je na Samitu šefova država i vlada 11 zemalja crnomorskog regiona u Istanbulu 1992. godine.

Srbija se 2004. godine priključila ovoj regionalnoj ekonomskoj organizaciji i ove godine treći put predsedava OCES-om, nakon predsedavanja 2006-2007. i 2012. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. decembar 2016 | 15:36

    Dačić dobar ministar inostranih poslova,školovan politicar.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA