Karadžić: Zločin u Srebrenici nisu počinile regularne jedinice, već otuđeni pojedinci

Karadžić kaže da se njegova odbrana snažno protivi tezama o bilo kakvom genocidu u Srebrenici

Haški optuženik Radovan Karadžić tvrdi da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već užasan zločin nad ratnim zarobljenima, ali ne i nad civilima, za koji su odgovorni "otuđeni pojedinci". Karadžić je otkrio da je u aprilu 1993. godine zaustavio Vojsku Republike Srpske da uđe u Srebrenicu, jer se plašio da se nešto slično može desiti.

Ako je današnja Hrvatska promoter evropskih vrednosti, ja te vrednosti neću deliti

Bugarka Ekaterina Trendafilova predsednica suda za zločine OVK

U intervjuu za RTRS, koji će u celosti biti emitovan večeras, Karadžić kaže da se njegova odbrana snažno protivi tezama o bilo kakvom genocidu u Srebrenici, zato što to nedelo nije počinila država, niti regularne jedinice, već nekoliko otuđenih ličnosti, koje su se sve držale u tajnosti.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Jedan svedok je, kako navodi, u Hagu svedočio da su on i nekoliko njegovih saučesnika to čuvali kao tajnu, čak i od neposrednog komandanta.

Bez obzira na ovu činjenicu, u Srebrenici se, kako tvrdi, desio užasan zločin nad ratnim zarobljenicima, ali ne i nad civilima.

- Ne može biti nikakvog opravdanja za to što se desilo, ali sve treba rasvetliti i razumeti. To je nešto što su samo naši ondašnji neprijatelji mogli da požele da se desi. Nijedan normalan Srbin ne bi želeo da se nešto takvo počini u ime srpske strane, i svakako to nije učinjeno od strane normalne pameti - rekao je Karadžić, preneo je portal RTRS.

Karadžić je otkrio da je u aprilu 1993. godine zaustavio Vojsku Republike Srpske da uđe u Srebrenicu, jer se plašio da se nešto slično može desiti, zbog 3.500 srpskih civilnih žrtava najokrutnijih zločina koje je počinila 28. divizija tzv. Armije BiH.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Prvi predsednik Srpske je govorio i o zločinima koje su Muslimani u Sarajevu pripisivali Srbima, svojoj žalbi na prvostepenu presudu, pismu koje uputio Savetu bezbednosti UN-a, svojim najznačajnijom dostignućima u ratnom i poratnom periodu, razlozima smrti haških optuženika, kako danas gleda na Republiku Srpsku i šta misli o pokušaju ukidanja Dana Republike Srpske.

Prvostepenom presudom haškog tribunala Karadžić je osuđen na 40 godina zbog ratnog zločina, a njegova odbrane je uložila žalbu.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hr

    Srbi su bili sigurno stotinu godina u krajini. Ali prije tih stotinu godina nikad nisu bili ni blizu krajine ili hrvatske. Zahvalitese turcima.

  • Boys

    Otudjeni pojedinci su poceli ratove u bivsoj Jugoslaviji .

  • damir

    De se sad malo nakezi pravda kasno stize al ko se zadnji smije majsladje se smije

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima