Karadžić: Zločin u Srebrenici nisu počinile regularne jedinice, već otuđeni pojedinci

Karadžić kaže da se njegova odbrana snažno protivi tezama o bilo kakvom genocidu u Srebrenici

Haški optuženik Radovan Karadžić tvrdi da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već užasan zločin nad ratnim zarobljenima, ali ne i nad civilima, za koji su odgovorni "otuđeni pojedinci". Karadžić je otkrio da je u aprilu 1993. godine zaustavio Vojsku Republike Srpske da uđe u Srebrenicu, jer se plašio da se nešto slično može desiti.

Ako je današnja Hrvatska promoter evropskih vrednosti, ja te vrednosti neću deliti

Bugarka Ekaterina Trendafilova predsednica suda za zločine OVK

U intervjuu za RTRS, koji će u celosti biti emitovan večeras, Karadžić kaže da se njegova odbrana snažno protivi tezama o bilo kakvom genocidu u Srebrenici, zato što to nedelo nije počinila država, niti regularne jedinice, već nekoliko otuđenih ličnosti, koje su se sve držale u tajnosti.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Jedan svedok je, kako navodi, u Hagu svedočio da su on i nekoliko njegovih saučesnika to čuvali kao tajnu, čak i od neposrednog komandanta.

Bez obzira na ovu činjenicu, u Srebrenici se, kako tvrdi, desio užasan zločin nad ratnim zarobljenicima, ali ne i nad civilima.

- Ne može biti nikakvog opravdanja za to što se desilo, ali sve treba rasvetliti i razumeti. To je nešto što su samo naši ondašnji neprijatelji mogli da požele da se desi. Nijedan normalan Srbin ne bi želeo da se nešto takvo počini u ime srpske strane, i svakako to nije učinjeno od strane normalne pameti - rekao je Karadžić, preneo je portal RTRS.

Karadžić je otkrio da je u aprilu 1993. godine zaustavio Vojsku Republike Srpske da uđe u Srebrenicu, jer se plašio da se nešto slično može desiti, zbog 3.500 srpskih civilnih žrtava najokrutnijih zločina koje je počinila 28. divizija tzv. Armije BiH.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Prvi predsednik Srpske je govorio i o zločinima koje su Muslimani u Sarajevu pripisivali Srbima, svojoj žalbi na prvostepenu presudu, pismu koje uputio Savetu bezbednosti UN-a, svojim najznačajnijom dostignućima u ratnom i poratnom periodu, razlozima smrti haških optuženika, kako danas gleda na Republiku Srpsku i šta misli o pokušaju ukidanja Dana Republike Srpske.

Prvostepenom presudom haškog tribunala Karadžić je osuđen na 40 godina zbog ratnog zločina, a njegova odbrane je uložila žalbu.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Komentari

  • Hr

    Srbi su bili sigurno stotinu godina u krajini. Ali prije tih stotinu godina nikad nisu bili ni blizu krajine ili hrvatske. Zahvalitese turcima.

  • Boys

    Otudjeni pojedinci su poceli ratove u bivsoj Jugoslaviji .

  • damir

    De se sad malo nakezi pravda kasno stize al ko se zadnji smije majsladje se smije

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima