Karadžić: Zločin u Srebrenici nisu počinile regularne jedinice, već otuđeni pojedinci

Karadžić kaže da se njegova odbrana snažno protivi tezama o bilo kakvom genocidu u Srebrenici

Haški optuženik Radovan Karadžić tvrdi da se u Srebrenici nije dogodio genocid, već užasan zločin nad ratnim zarobljenima, ali ne i nad civilima, za koji su odgovorni "otuđeni pojedinci". Karadžić je otkrio da je u aprilu 1993. godine zaustavio Vojsku Republike Srpske da uđe u Srebrenicu, jer se plašio da se nešto slično može desiti.

Ako je današnja Hrvatska promoter evropskih vrednosti, ja te vrednosti neću deliti

Bugarka Ekaterina Trendafilova predsednica suda za zločine OVK

U intervjuu za RTRS, koji će u celosti biti emitovan večeras, Karadžić kaže da se njegova odbrana snažno protivi tezama o bilo kakvom genocidu u Srebrenici, zato što to nedelo nije počinila država, niti regularne jedinice, već nekoliko otuđenih ličnosti, koje su se sve držale u tajnosti.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Jedan svedok je, kako navodi, u Hagu svedočio da su on i nekoliko njegovih saučesnika to čuvali kao tajnu, čak i od neposrednog komandanta.

Bez obzira na ovu činjenicu, u Srebrenici se, kako tvrdi, desio užasan zločin nad ratnim zarobljenicima, ali ne i nad civilima.

- Ne može biti nikakvog opravdanja za to što se desilo, ali sve treba rasvetliti i razumeti. To je nešto što su samo naši ondašnji neprijatelji mogli da požele da se desi. Nijedan normalan Srbin ne bi želeo da se nešto takvo počini u ime srpske strane, i svakako to nije učinjeno od strane normalne pameti - rekao je Karadžić, preneo je portal RTRS.

Karadžić je otkrio da je u aprilu 1993. godine zaustavio Vojsku Republike Srpske da uđe u Srebrenicu, jer se plašio da se nešto slično može desiti, zbog 3.500 srpskih civilnih žrtava najokrutnijih zločina koje je počinila 28. divizija tzv. Armije BiH.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prvi predsednik Srpske je govorio i o zločinima koje su Muslimani u Sarajevu pripisivali Srbima, svojoj žalbi na prvostepenu presudu, pismu koje uputio Savetu bezbednosti UN-a, svojim najznačajnijom dostignućima u ratnom i poratnom periodu, razlozima smrti haških optuženika, kako danas gleda na Republiku Srpsku i šta misli o pokušaju ukidanja Dana Republike Srpske.

Prvostepenom presudom haškog tribunala Karadžić je osuđen na 40 godina zbog ratnog zločina, a njegova odbrane je uložila žalbu.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zbunjeni

    15. decembar 2016 | 18:17

    Hoce li neko biti osudjen za zlocine bad srbima?Da smo mi jaka drzava Gotivina,Oric I sav ustaski I islamski sljam bi bio pobijen.E sada bi trebalo kazniti olos,na neki nacin.

  • Stanko

    15. decembar 2016 | 20:46

    I da nije bilo Srebrnice,bilo bi nesto drugo!!! Pucaju coveku u glavu u Jugoslaviji sa zastavom iste drzave u ruci i posle 25 godina,nikom nista!!! Tako su radili gde god su mogli,onda se obilo o glavu,a najtragicnije, sto kad je trebalo, nismo bili dovoljno odrasli i zreli da to resimo za stolom!!!

  • Javi Martinez

    15. decembar 2016 | 18:41

    Pa covece ako si nevin, zasto si se godinama skrivao kao David Dabic ? Svi znamo sta ste vi uradili. Nije Srbija, vec VI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA