≫ 

Vučić odgovarao na sva pitanja: O ekonomskoj situaciji, bezbednosti, izborima, zdravstvu i putu ka Evropskoj uniji (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Vlade Srbije uoči kraja godine otvorio dušu

  • 82

Knežević za Telegraf: SNS ima 10-15 kandidata za predsednika države (VIDEO) (FOTO)

NEMA VIŠE OPOMENE, odsad samo OŠTRE KAZNE: Vučić u Poreskoj upravi (FOTO)

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić u godišnjem obraćanju sumirao je rezultate u 2016. i rekao koja očekivanja ima od 2017. godine. Govorio je o ekonomskim pokazateljima na kraju godine, kao i da li ćemo sledeće imati više novca u novčanicima. Tema je bila i spoljnopolitička pozicija Srbije, ali i pitanje položaja između Istoka i Zapada. Odgovarao je na pitanja o odnosima u regionu i da li sledi nova trka u naoružavanju, o tome da li nas očekuju vanredni parlamentarni izbori, ali i da li će se kandidovati na predsedničkim izborima.

- Rekao bih da je 2016. bila jedna od najtežih i najneizvesnijih godina za ceo svet. Uprskos brojnim terorističkim napadima, ekonomskoj katastrofi i javnom dugu koji je zadesio evropske zemlje, mi smo uspeli u tim okvirima da održimo punu stabilnost i mir u zemlji. Upravo je to najvažniji cilj i za 2017. godinu - rekao je Vučić.

Dodao je da je svestan koliko naši građani žive teško, ali da je siguran da ćemo svi rezultate reformi uskoro osetiti.

- Uspeli smo da ostvarimo i rast u poljoprivredi, građevinarstvu i industriji. Najveći rast je ostvaren u saobraćaju, kao i trgovini na malo, ali i ugostiteljstvu. Uspeli smo da postignemo potpunu ekonomsku sigurnost i dramatično ozdravljenje srpske ekonomije. Pokušaćemo da tako nastavimo i u sledećoj godini - rekao je premijer.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Istakao je da je Vlada uspela da utiče i na rast privatnog preduzetništva, koji je doneo nova radna mesta.

- Prvi put ćemo, već od kraja ovog meseca, imati prosečne plate preko 400 evra, a do kraja mandata prosečna plata biće preko 500 evra. Takođe, očekujem da naredne godine privredni rast bude veći od tri odsto i da će tome doprineti uvećana potrošnja - saopštio je premijer.

Konstatovao je da prvi put izbori nisu uticali negativno na privrednu aktivnost što smatra velikom institucionalnom zrelošću i dokazom da država Srbija više nije što je bila.

Kada su u pitanju izbori koji slede u 2017. godini, premijer Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić predložiće zajedničkog kandidata za predsednika Srbije oko 15. februara.

- Razgovarao sam sa predsednikom Nikolićem, nikada nisam krio da poštujem način na koji je obavljao svoju dužnost. Radili smo uvek zajedno i mislim da smo dobro radili. Doneli smo zaključak da nastavimo da radimo svoj posao, on svoj predsednički, a ja svoj premijerski. Zajedno ćemo oko 15. februara izaći i predložiti jednog kandidata - saopštio je premijer.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija nije smanjila nijedno socijalno pravo, a tokom sledeće godine u toj oblasti uradiće mnogo više, najavio je Vučić i dodao da će se rigoroznom kontrolom korisnika prava omogućiti, bez dodatnog izdvajanja iz budžeta, 13. dečji dodatak za srednjoškolce koji redovno pohađaju nastavu.

Očekuje se i da država značajno poveća roditeljski dodatak za prvo dete, te da omogući besplatno pohađanje predškolskih ustanova za decu čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći.

Što se bezbednosti tiče, kasno sinoć potpisan je ugovor sa Erbasom o kupovini 9 helikoptera koji služe za prevoz specijalnih jedinica, ali i za podršku u humanitarnim akcijama.

- Moram da napomenem da je Ministarstvo unutrašnjih poslova raskrinkalo 14 organizovanih kriminalnih grupa, uhapšeno je 804 lica, a stopa kriminaliteta je u opadanju - kaže Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Danas je prvi put pregovarano i o novoj fabrici u Prokuplju koja bi trebalo da zaposli 500 do 1000 ljudi.

- Ono što bih mogao da kažem je da nam je zdravstvo jedno od najbitnijih pitanja i tu idemo na realizaciju velikih projekata. Potrošili smo 78 miliona na opremu, na aparaturu koja je od ključnog značaja za kvalitetnije lečenje. U novoj godini kreće se sa izgradnjom Kliničkog centra Beograd, nastavljaju se radovi na Kliničkom centru Novi Sad i Niš - saopštio je Vučić.

Premijer Srbije rekao je da nam predstoji godina izazova, ali da su ciljevi Vlade Srbije jasni, naročito u odnosima sa Evropskom unijom.

- Imamo mnogo prijatelja u svetu, ali moramo biti svesni da ima i onih koji vide neuspeh svoje zemlje u našem uspehu. Ipak, prelazićemo prepreke ne praveći preveliku buku jer je Srbija na evropskom putu i tako će ostati. Cilj u sledećoj godini biće nam očuvanje bezbednosti, povećanje plata i penzija, smanjenje nezaposlenosti, ali i reindustrijalizacija Srbije - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je podsetio da je Srbija ove godine napredovala za 12 pozicija na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja, kao i da je Srbija za dve godine napravila najveći pomak u celom svetu, od 44 mesta, na toj listi.

Mediji su ranije preneli da je premijer malo ljutito reagovao na sednici vlade na informaciju da je Tužilaštvo odustalo od ginjenja Karića i Dinkića, a ministarka Kuburović je kasnije rekla da jeste bilo "malo povišenih tonova", ali da to nije problem

- Što se tiče moje reakcije oko vesti o Kariću i Dinkiću, izvinjavam seministarki pravde Neli Kuburović zbog toga. Izivinjavam se jer je Tužilaštvo poseban organ na koji nemam pravo da utičem.

Na pitanje dokle se stiglo sa istragom o pronađenom oružju u Jajincima, premijer je rekao da "određenih podataka ima, ali da do određenih lica ne može da se dođe".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    30. decembar 2016 | 08:55

    A Dinkic rekao 1000 evra.Povecanje u martu,izbori u - aprilu?... (Koliko je to kilograma kupusa i krompira?Pitati Krkobabica.)...

  • Anita

    29. decembar 2016 | 23:10

    Ovaj covek uliva poverenje.

  • NIKI

    30. decembar 2016 | 02:14

    Eu je kurs koga se trebamo drzati.Srecna svima Nova godina, uz najlepse zelje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA