TAČIJEVO ŠLIHTANJE PUTINU I TRAMPU: Panika u Prištini zbog mogućeg dogovora Rusije i SAD (FOTO)

Priština uznemirena zbog mogućeg poboljšanja odnosa SAD i Rusije na račun nezavisnosti Kosova

  • 47

Crveni alarm se upalio u Prištini. Ovako se u najkraćem može opisati situacija kod privremenih kosovskih vlasti, pre svega u kabinetu Hašima Tačija, zbog mogućnosti da Vašington i Moskva zakopaju "ratne sekire", ali i da se Donald Tramp i Vladimir Putin dogovore oko spornih područja u svetu. Zato i ne čudi izjava kosovskog predsednika da je došlo vreme da Moskva i Priština uspostave direktne odnose, kao i tvrdnju da je Kosovo iste takve kontakte uspostavilo s Trampovom administracijom.

Brisel i Priština tražili odlaganje primene Sporazuma o pravosuđu

PATRIJARH IRINEJ: Nezamislivo je da Pećka patrijaršija bude u stranoj državi

Zbog nagoveštaja da bi Donald Tramp i Vladimir Putin mogli da „hibridni rat” i žarišta širom sveta, poput Sirije, Ukrajine, Kavkaza i Kosova razreše novim detantom, u Prištini se oglasilo zvono za uzbunu. Na ruku Tačija ne ide ni poraz Hilari Klinton, odnosno izbor Trampa, jer je kosovski predsednik pružio jasnu podršku kandidatkinji Demokratske partije.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Uplašen za projekat samoproglašene nezavisne države, Tači je, u prvim danima 2017. godine, izjavio da „Kosovo u istoriji nikada nije naudilo Rusiji” i da se zalaže za „poštene i konstruktivne odnose” s tom silom, dok je danas u poseti Vašingtonu, gde bi trebalo da se sastane sa uticajnim republikancima iz tranzitnog tima novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

Politički analitičar Dušan Janjić za Telegraf kaže da je sigurno da Priština ne želi da izgubu podršku SAD i teško da će je izgubiti, ali i pokušava da ojača glasove svojih lobista bliskih Trampu.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

- Što se tiče obraćanja Rusiji, to je rezultat saznanja o novoj raspodeli moći, između ostalog i na Balkanu, gde će dogovor Amerike i Rusije biti jako važan - ističe Janjić.

Obraćanjem Moskvi, Tači takođe pokušava da dobije ruske garancije da Turska neće aktivirati islamističke grupe na Kosovu.

- Radi se o jednoj promišljenoj politici, u kojoj kosovski Albanci pokušavaju da održe starog saveznika, SAD, ali i da se istovremeno približe Rusiji - dodaje predsednik Foruma za etničke odnose.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju i poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun smatra da Tači pokušava da „izvadi fleke” zbog podrške „klanu Klinton koji je najomraženiji u SAD”.

Ipak, treba da budemo svesni američka diplomatija deluje kontinuirano bez obzira na predsedničke izbore, tako da ne treba očekivati neke suštinske promene kada je u pitanju podrška secesiji KiM, napominje Drecun za naš portal.

- Za nas je najvažnije da SAD ne vrše pritisak da priznamo Kosovo ili da otvorimo Prištini put za članstvo u UN, kao i da ubeđuju Prištinu da bude konstruktivna u procesu normalizacije odnosa, a ne da ga minira. Više od toga, mislim, ne treba očekivati od Trampa. Smatram i da će Tramp znati da ceni naše ponašanje u regionu i u procesu normalizacije odnosa, jer Americi trenutno ne odgovara destabilizacija regiona - rekao je Drecun.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ohhohoh

    9. januar 2017 | 14:33

    Mozda moze Hillary da mu pomogne ... :):)

  • Xxxx.

    9. januar 2017 | 17:46

    To je Srbija.Sto su siptari okupaciju uradili a znaju oni dobro koliko su turci bili pa su dobili sut u d....

  • dago1

    9. januar 2017 | 17:16

    Mislite da Tramp zna gdje je Kosovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA