Vlada u ostavci zaseda telefonom!

Vlada Srbije je od 13. marta, kada su raspisani izbori, održala 40 sednica, a od trenutka prestanka mandata - pet telefonskih sednica

  • 0

U periodu od raspisivanja parlamentarnih izbora četvrtina sednica je održana fizičkim susretom članova vlade, a tri četvrtine sednica bile su telefonske, rečeno je u Kancelariji Vlade Srbije za saradnju s medijima.

To praktično znači da je Vlada Srbije od 13. marta, kada su raspisani parlamentarni izbori, održala 40 sednica, a od trenutka prestanka mandata pet telefonskih sednica.

Potvrđivanjem mandata najmanje dve trećine poslanika prestaje mandat prethodnom sazivu parlamenta, a time i vladi, što se dogodilo 31. maja konstituisanjem novog saziva Skupštine Srbije.

Vlada kojoj je prestao mandat može obavljati samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje u vezi sa zakonskim rokom ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Vlada, takođe, po isteku mandata ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri obavljanjunju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora. Vlada se i pridržavala tih okvira, tako da su na prethodnih pet sednica donošene samo odluke i zaključci.

Članovi prošle vlade se, inače, više neće sastajati u Nemanjinoj 11, već će po potrebi do formiranja nove vlade će održavati telefonske sednice.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA