≫ 

OVOG MONSTRUMA SU FRANCUZI PUSTILI: Haradinajeve zveri odsekle glavu srpskoj bebi i rekli ocu "sad imaš ručak" (FOTO)

Srbija ne odustaje od zahteva za hitno izručenje Ramuša Haradinaja

Ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić obratili su se javnosti, posle sednice Vlade Srbije. Kabinet u Nemanjinoj je održao sednicu na kojoj je jedina tema bila odluka suda u Francuskoj da bivšeg kosovskog premijera Haradinaja pusti da na slobodi čeka na odluku na zahtev Srbije za njegovo izručenje.

Vučić zakazao hitnu sednicu Vlade zbog Haradinaja!

OSLOBOĐEN ZLOČINAC: Francuski sud naložio puštanje Haradinaja

Srbija zahteva hitno izručenje Ramuša Haradinaja, rekao je Ðurić, posle sednice Vlade Srbije, sazvane upravo zbog te teme.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srbija će nastaviti s gonjenjem svih okrivljenih i optuženih za ratne zločine, bez obzuira na nacionalnost, zaključila je vlada, a direktor Kancelarije za KiM dodao je da je zaključila i da pozove sve članice EU i druge države da poštuju međunarodno pravo i poternice Interpola, a ne da donose političke odluke u takvim slučajevima.

Ministarka pravde Nela Kuburović je objasnila i da je Vlada Srbije reagovala u roku od 5 dana, u najbržem roku, kao i da je Francuska bila dužna da postupi po zahtevu Srbije o izručenju i bez Interpolove poternice.

- Nadamo se da će francuski organi postupiti profesionalno - rekla je Kuburović.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kuburovićeva je razjasnila i da je Haradinaj pušten bez kaucije iz francuskog pritvora, kao i da argument francuskog suda da nema ponovnog suđenja za ista dela jednostavno ne stoji, jer ga Srbija traži za zločine počinjene u drugom periodu od onog za koji ga tereti Hag.

- Tužilaštvo za ratne zločine zočine je proširilo istagu protiv bivšeg komadanta OVK Ramuša Haradinaja u kojoj ima oko 30 svedoka i drugih dokaza - rekla je Kuburović napominjući da iako Haradinaj dluku u zahtevu za izručenje čeka na slobodi, Srbija neće odustati od svog zahteva .

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Neki od svedoka su dali pisanu izjavu, ima onih koji imaju status zaštićenih svedoka tako da ne mogu da otkrivam njihova imena - napomenula je Kuburović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

U konkretnom slučaju, kako je navela, radi se o zločinima nad civilnim stanovništvom pre svega Srbima, Romima i Albancima koji nisu pristali da sarađuju sa OVK tokom 1999. godine.

Ona je istakla da iako su se Haradinajevi advokati pozivali na pravila ne bis in idem - da je već za ista krivična dela oslobođen u Hagu, taj postupak vodio za dela od marta do spetmebra 1998, dok ga srpski pravosudni organi traže za dela mahom počinjena u junu 1999. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Rešenje o sprovodenju istrage iz 2004. godine i naredba o proširenju koja od pre desetak upravo se odnose na taj vremenski period. Dakle, nema govora o istim delima, jer nije isti vremenski okvir, nisu isti oštećeni - naglasila je ministarka pravde.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić poručio je da Srbija ne prihvata pravdu koja podrazumeva nekažnjeni lov i ubijanje nedužnih civila, srpskih ili bilo koje druge nacionalnosti, poput onih koje su učinili Ramuš Haradinaj i njegova zločinačka grupa.

Upitao je da li je ubijanje nedužnih civila, među kojima i dvonedeljna beba, nedovoljan razlog da Haradinaj bude izručen pravosudnim organima Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Đurić je pročitao je delove iz optužnice protiv optuženog bivšeg vođe OVK i nekadašnjeg kosovskog premijera.

U optužnici su navedena ubijanja, silovanja, ne samo srpskih, već i civila druge nacionalnosti.

- Ramuš Haradinaj je lično mučio logoraše, silovao maloletnu devojku, a odgovoran je i za smrt dvonedeljne bebe u kolevci kojoj je lično pucao u glavu, a potom ju je i odsekao - rekao je Đurić.

On je upitao da li je ovo nedovoljan razlog da Haradinaj bude izručen pravosudnim organima Srbije.

Đurić je takođe dodao da obaveštava Francusku da će se Srbija odnositi prema njenim poternicama onako kako se ona bude odnosila prema poternicama Srbije koje su u Interpolu.

Šta je Đurić rekao o stavu Prištine o ratnim zločincima, može pogledati u intervjuu, koji je dao za naš portal.

Podsećamo, premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za danas hitnu sednicu zbog odluke suda u Kolmaru. Taj sud je odlučio da iz pritvora pusti Haradinaja, oduzevši mu pasoš i uz obavezu da se dva puta nedeljno javlja policiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Haradinaj, kojeg su francuske vlasti uhapsile 4. januara, na slobodi će sačekati konačnu odluku o zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju. Srbija je pre tri dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a juče je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    13. januar 2017 | 12:40

    I ja zahtevam,povratak punog iznosa moje penzije,koja mi je,kao i hiljadama - oteta ,suprotno - Ustavu,koji je najvisi pravni akt normalnih drzava.Kao i vi, i ja izrazavam svoje ogorcenje i protest.A rezultati su - isti...

  • Srdjan

    13. januar 2017 | 13:07

    Ovo nam je sada velika sansa,svim snagama da ovaj zlikovac bude lisen slobode.

  • banaba

    13. januar 2017 | 12:20

    Srbija ne odustaje od zahteva za izrucenje teroriste i zlocinca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA