≫ 

Vučićevo poslednje upozorenje Albancima: Ne ubijajte Srbe, zaštitićemo ih! (FOTO) (VIDEO)

- Srbija želi mir, Srbe pozivam da ostanu mirni, a moje poslednje upozorenje i molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju da napadnu Srbe oružjem, jer Srbija to neće dozvoliti - rekao je Aleksandar Vučić

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas medijima povodom situacije na Kosovu i Metohiji. On je upozorio da je Priština potezima koje je danas preduzela, povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd-Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.

(UŽIVO) Nervoza raste u vozu koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu: Prete im raketama i minama, putnici se vraćaju za Beograd? (FOTO)

Vučić je na vanrednoj pres konferenciji, posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, upozorio i zamolio Albance na Kosovu i Metohiji da ni ne pomišljaju na oružjem napadaju Srbe, jer, kako je istakao Srbija to neće dozvoliti.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Priština, povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd - Kosovska Mitrovica, pokušala da izazove sukobe, širih razmera.

U ovom trenutku albanski specijalci stižu na sever Kosova da zaustave srpski voz! (VIDEO)

- Za Kosovsku Mitrovicu je jutros u 08.30 krenuo putnički voz, a ne tenik. Iz mesta Lužane na Sever Kosova u Jarinje su poslate specijalne jedinice Kosovske policije, gde je trebalo da uhapse mašinovođu i putnike - rekao je Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je na vanrednoj pres konferenciji rekao da su Albanci i njihove specijalne snage pokušale tokom dana da miniraju deo pruge, te da su kasnije danas poslale iz Lužana u Jarinje specijalnu jedinicu, sastavljenu iskljcucivo od Albanaca, sa dugim cevima, a sa ciljem da situaciju dovedu do sukoba.

Vučić je rekao je da je ta jedinica trebalo da uhapsi mašinovođu Jelenka Stevanovića i putnike, i da izazove sukobe.

- Obavestio sam Mogerini da sam razočaran reakcijom Evropske Unije na ove događaje, tokom večeri obavestićemo Rusiju, Kinu i potpredsednika SAD, da ih obavestim da se Priština igra "ratnih igara" - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako je rekao, odlučio je da zaustavi voz u Raškoj, i to je njegova odluka.

- Moja je odluka bila u tom trenutku, i njom se ponosim, i ne mora niko drugi da bude kriv za to, da zaustavim voz u Raški, da sačuvam živote naših ljudi, izbegnem sukobe i pokažemo da želimo mir - poručio je premijer.

Srbi kada su videli šta Albanci čine, okupili su se i okružili albanske jedinice.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Premijer je precizirao da se radi o Srbima koji žive na području opštine Leposavić, gde žive gotovo samo Srbi.

Na to su, kako je premijer istakao, Albanci poslali, mimo odobrenja NATO, 17 blindiranih, oklopnih vozila tipa "Kobra", sa specijalnim jedinicama ROSU, na sever Kosova i Metohije sa željom da izazovu sukob, da počne sukob širih razmera na teritoriji zapadnog Balkana.

- Srbija želi mir, Srbe pozivam da ostanu mirni, a ovo je moje poslednje upozorenje i molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju da napadnu Srbe oružjem, jer Srbija to neće dozvoliti - dodao je Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je rekao da nikome ne preti, već da moli Albance da se ponašaju odgovorno, jer je u svačijem interesu da se očuva mir, te da ni ne pokušaju da napadnu Srbe.

- Nemoj da govore da ja pretim, ja ne pretim, samo ih molim da ne ubijaju Srbe - moja je molba da ne ubijaju Srbe - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ponovio je da je njegova molba kosovskim Albancima da se "ne igraju mirom" i da "ne ugroze ono što smo dugo, dugo gradili, a to su mir i sigurnost za sve građane", istakao je Vučić.

- Moja poslednja molba i upozorenje svim Albancima na Kosovu i Metohiji jeste da nećemo dozvoliti napade na Srbe. Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe - naglasio je Vučić.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Max

    14. januar 2017 | 19:24

    Potrebne su nam hladne glave, Albanci provociraju sukobe.

  • Milica

    14. januar 2017 | 21:05

    Pristina samo zeli da izazove sto vece nemire na KiM.

  • loki

    14. januar 2017 | 20:07

    Sigurna sam da Srbija neće napraviti nikakav ishitreni potez, ali bi šiptari ovo upozorenje trebali stvarno ozbiljno da shvate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA