Dodik: Sankcije SAD-a ne doživljavam kao kaznu

Predsednik Republike Srpske rekao je da se oseća ponosno i da sankcije SAD-a ne doživljava kao kaznu, te da je važno da su ovo sankcije protiv njega, a ne prema RS

  • 27

Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske rekao je da se oseća ponosno i da sankcije SAD-a ne doživljava kao kaznu, te da je važno da su ovo sankcije protiv njega, a ne prema RS. Kazao je da nema nikakvu imovinu niti računa u Americi, čak ni u inostranstvu, osim u Srbiji.

DODIK NIJE JEDINI: Evo kojim još državljanima BiH je Amerika zabranila ulazak u zemlju

Mektić: Bilo bi najbolje da Dodik podnese ostavku i tako spasi Republiku Srpsku i srpski narod

Dodik kaže da je pod sankcijama već dugo, ali je ovo sad tek zvanično objavljeno. On je zatražio od ministra inostranih Igora Crnatka da ambasadora SAD-a u BiH Morin Kormak proglasi personom non grata u BiH.

- Ovo je dokaz da ne trgujem i zato sam ponosan. Ovo nisu sankcije SAD, već onih koji su poraženi na izborima u SAD i zato je teško govoriti o potezu odlazeće administracije. Od njih sam za poslednjih 10 godina čuo toliko pretnji da nisam verovao da će se to ostvariti na samom kraju. Njihova politika je doživela slom, a ja sam i dalje politički aktivan, kao što vidite - rekao je Dodik.

Dodik kaže da je uvek poštovao SAD, ali da je odlazeća administracija frustrirana zato što je on dobio pozivnicu na inauguraciju novog američkog predsednika Donalda Trampa. On je u nastavku dodao da su ga za opstrukciju Dejtonskog sporazuma optužili isti oni koji su kreirali BiH nesposobnu da preživi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Mi koji ovde živimo pitamo odlazeću administraciju SAD, koja će za dva dana biti deo američke istorije, zašto su sami uništili svoj projekat. Na ovu funkciju sam izabran voljom naroda, a ne njihovom voljom. Ako je neko mislio da će ovakvom odlukom uticati na moje političke odluke, grdno se vara. Poznato je da SAD nemaju neku posebnu politiku prema ovom delu svetu, ali je takođe poznato i da su te politike kreirali ambasadori. Ovo doživljavam kao odmazdu lično gospođe Kormark i poručujem da je ona ove nepoželjna, ali i pozivam pravosudne organe da je krivično gone za mešanje u unutrašnja pitanja naše države, čime je masovno kršila Ustav BiH - rekao je Dodik.

Predsednik RS se nada da će nova politička administracija SAD uvesti stabilnu politiku prema ovom delu sveta i omogućiti kontakt i saradnju.

- Nastaviću da se borim u želji da napravimo BiH kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom. Oni koji me optužuju da sam ga prekršio, sami su ga kršili. Nikada se nišam ogrešio o Ustav i sve sam radio u interesu Srba i drugih građana koji ovde žive i žele da žive. Osećam da sam bio u pravu i da sam i dalje u pravu - dodao je predsednik Republike Srpske.

"Crna lista" na kojoj se Dodik našao podrazumeva zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    18. januar 2017 | 14:28

    Ko je rusi Dejton ko ko je pravio referendum,ko protjeruje ne srpsko stanovništvo,ko je tvrdoglav,ko zaustavlja reforme,ko zabranjuje bosanski jezik..........MILORAD tvrdoglavi.Nije sporan referendum al na cijeloj BiH,pa da vidimo kako bi se proveo.BiH je cjelovita država,rs je entitet.Mile dodjite sebi

  • JaTiOn

    18. januar 2017 | 13:39

    znači li to da sankcije doživljavaš kao nagradu? Zakoči malo da ne odletiš u provaliju

  • Imenjak

    18. januar 2017 | 11:50

    Tako je ne kao kaznu nego kao promociju bravo Milosevicu nisi se ti vencao za Republiku Srbsku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA